Ljetna pozornica: Impresivan prostor koji je ugostio brojne glazbenike, a uskoro će i Sum 41

by lip 4, 2023Koncerti, Strana glazba, Vijesti

U Hrvatskoj postoji zaista velik broj impresivnih arena i pozornica, a sasvim sigurno je jedna od njih i Ljetna pozornica u Opatiji. Nalazi se u samom centru Opatije, pokraj parka Angiolina. Jedna je to od rijetkih pozornica na svijetu gdje možete uživati u raznim glazbenim poslasticama na samo koji metar od prekrasnog Jadranskog mora.

Kapacitet Ljetne pozornice je 2.500 sjedećih odnosno čak 5.000 stajaćih mjesta, sa scenom dimenzija 21×12 metara. U pitanju su idealne dimenzije za održavanje koncerata, ali i klasičnih opera, opereta, baleta i mjuzikla. Malo tko zna da uz veliku pozornicu postoji i mala ljetna pozornica, koja ima kapacitet od 600 sjedećih mjesta, koja posjetiteljima i publici pruža intimniji ugođaj,

Zanimljivo je da je ovaj prostor na početku bio predviđen za izgradnju višenamjenske lječilišne palače (Kurpalast), za koju je 1911. godine bio raspisan i natječaj. Arhitekti Marcel Kammerer, Otto Schönthal i Emil Hoppe kreirali su nacrt palače s dvoranama za ples i koncerte, bazenom s umjetnim valovima, trgovinama i kavanama.

S početkom Prvog svjetskog rata je to palo u drugi plan, a po završetku rata je izgrađena Ljetna pozornica. Za objekt koji danas poznajemo je zaslužan poznati hrvatski arhitekt, Neven Šegvić. Svoj konačni oblik je dobila 1957. godine.

Na pozornici je gostovao čitav niz poznatih glazbenika, pa je već 1934. godine svoj koncert održao i operni slavuj, tenor nenadmašne slave, Beniamino Gigli. Dvadesetak godina nakon, 1958. godine u neposrednoj blizini Ljetne pozornice, u hotelu Kvarner održan je prvi opatijski Festival zabavne glazbe koji uskoro postaje dominantni promotor popularne glazbe, kojeg objeručke prihvaća i estrada i publika, s popularnim Ivom Robićem u glavnoj ulozi.

Od 1985. godine, Ljetna pozornica je postala nezaobilazna za mnoge svjetske i domaće zvijezde. Tako su ovdje nastupali Seal, Joe Zawinul, Randy Crawford, Matt Bianco, Joe Satriani i Adrian Legg, Antonella Ruggiero,  Zucchero, Gibonni, Severina, Đorđe Balašević, TBF, Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Daleka obala i mnogi drugi.

SUM 41 Ljetna pozornica Opatija

SUM 41 Ljetna pozornica Opatija, foto: PR

Ovom nizu će se pridružiti i poznati pop rock bend, Sum 41, i to 11. lipnja.Kao podrška će im se pridružiti i britansko-hrvatski bend The Lunar Year. Karata za koncert još uvijek ima, a mogu se kupiti po cijeni od 44 eura putem Eventim online sistema  i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima.