Sum 41: Punk rock bend koji je već 27 godina dio mainstreama vraća se u Hrvatsku

by svi 27, 2023Koncerti, Strana glazba, Vijesti

Sum 41 je kanadski punk rock sastav, iz Ajaxa, Ontario, koji već 27 godina ima status jednih od najvećih zvijezda svjetske mainstream glazbe. Nedavno su najavili razlaz, a za oproštaj od mnogobrojnih fanova su odlučili održati i posljednju turneju, prilikom koje će stati i u Hrvatskoj. Točnije, 11. lipnja ćemo ih moći slušati na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Trenutnu postavu benda čine frontmen Deryck Whibley, Dave Brownsound (gitara i prateći vokal), Tom Thacker (gitara i prateći vokal) Cone McCaslin (bas gitara i prateći vokal) i bubnjar Frank Zummo. U prošlosti su dio benda bili i Steve Jocz, Jon Marshall, Richard Roy i Mark Spicoluk.

Zanimljivo je da je početno ime benda bilo Kaspir, a započeli su kao tribute bend američkog punk benda NOFX. Ime su promijenili zatim u Supernova, dok su bili na turneji. Ta odluka je značajna samo zato što je donesena 28. rujna 1996. godine, što je bio 41. dan njihovog ljetovanja, zbog čega su kasnije i odlučili imenovati se Sum 41 – Summer 41.

Krajem 20. stoljeća, 1999. godine, su potpisali ugovor s izdavačkom kućom Island Records i nedugo nakon toga su izbacili svoj prvi EP, Half Hour of Power. Godinu nakon slijedi i prvi album, s kojim su ostvarili značajan uspjeh i probili se u mainstream. S njihovog prvijenca All Killer No Filler je i singl Fat Lip, koji je do danas ostao njihova najpoznatija stvar.

Do danas su izdali sveukupno sedam albuma. Uz spomenuti, u pitanju su albumi  Does This Look Infected?, Chuck, Underclass Hero, Screaming Bloody Murder, 13 Voices i Order in Decline. Trenutno rade i na novom, njihovom posljednjem albumu, pod naslovom Heaven and Hell. Nakon što taj album bude objavljen, te po završetku svjetske turneje na kojoj trenutnoj nastupaju, bend će prestati postojati.

Novi album su najavili prije samo nekoliko mjeseci, u ožujku 2023. godine, a u pitanju bi trebao biti dupli album. Strana Heaven će biti više u stilu pop punk zvuka koji je označio početak njihove karijere, dok će Hell biti nastavak novijeg, heavy metal zvuka s kojim su počeli eksperimentirati.

Njihovu karijeru su obilježili brojni uspjesi, pa tako iza sebe imaju više od 15 milijuna prodanih ploča, nominacije za nagradu Grammy, dvije nagrade Juno, nagrade Kerrang! i višestruke Alternative Press Music Awards. Nastupali su na brojnim pozornicama diljem svijeta, a sada se napokon vraćaju i u Hrvatsku, nakon pauze od čak 12 godina.

U Hrvatskoj će nastupati samo u Opatiji na Ljetnoj pozornici, i to 11. lipnja. Kao podrška će im se pridružiti i britansko-hrvatski bend The Lunar Year. Karata za koncert još uvijek ima, a mogu se kupiti po cijeni od 44 eura putem Eventim online sistema  i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima.