Yammatovo 3 predstavlja: The Cardigans

by stu 1, 2017Koncerti, Strana glazba, Vijesti

Na glazbeno-društveni događaj sezone Yammatovo 3 fueled by Cockta stiže sjajna švedska pop grupa The Cardigans! Ulaznice za Yammatovo 3 možete osvojiti slušajući program Yammat FM radija, ali i na službenim stranicama Cockte. Uz prvi nastup grupe The Cardigans na ovim prostorima publiku će svojim DJ setovima zabavljati SMS Deutsch i Siniša Švec. Yammatovo 3 zakazano je za subotu, 25.11.2017. u zagrebačkoj Laubi.

Nakon nezaboravnog prvog Yammatova s Marcom Almondom te izvrsnog, prošlogodišnjeg Yammatova 2 s grupom ABC i oskarovkom Anne Dudley, zagrebački radio Yammat FM fueled by Cockta ove godine u goste dovodi sjajnu švedsku pop grupu The Cardigans iza čijeg rada stoji cijeli niz hitova poput „Lovefool“, „Erase/Rewind“, „My Favourite Game“, „For What It’s Worth“ i mnogih drugih.

Uz ovogodišnji prijem u švedski glazbeni Hall of Fame, vrlo rijetke i birane javne nastupe (kakav je primjerice bio njihov nastup na dodjeli Nobelove nagrade 2004.godine) te više od 15 milijuna prodanih ploča diljem svijeta, The Cardigans su uvjerljivo jedna od najznačajnijih pop grupa u zadnjih 25 godina. Osim superatraktivnih Šveđana, kojima će ovo biti prvo koncertno gostovanje u Hrvatskoj (ali i regiji), publiku će u prepunoj zagrebačkoj Laubi u subotu 25.11. svojim DJ setovima zagrijavati Siniša Švec a do ranih jutarnjih sati rasplesati SMS Deutsch. Do ulaznica za Yammatovo 3 fueled by Cockta moguće je doći isključivo slušanjem Yammat FM radija na 102.5 MHz (ili putem streama na yammat.fm ) te na službenim stranicama Cockte na cockta.eu

Što povezuje heavy metal s Tomom Jonesom i Japan sa Švedskom? The Cardigans, naravno!

Prije punih 25 godina dva ljubitelja heavy metala i hard rocka iz švedskog Jönköpinga odučili su okupiti novi bend. Peter Svensson i Magnus Sveningsson željeli su se odmaknuti od švedskog folka i countryja koji su tada punili radijske etere i odlučili su oformiti svoj autorski projekt. Iako su sami pisali i skladali pjesme, trebao im je vokal i tada u priču dolazi jedva punoljetna studentica Nina Persson koja nikada nije pjevala. Ipak, uspijevaju je nagovoriti da snimi demo kojim je započela njihova karijera. Bendu se pridružuju bubnjar Bengt Lagerberg i klavijaturist Lars-Olof Johansson pa se 1994. godine svi zajedno sele u Malmö kao prava mala obitelj. Naime, unajmili su zajednički stan u kojem su živjeli, stvarali i snimali svoju glazbu. Nakon nekoliko stotina gaža po malim klubovima i na sveučilišnim tulumima, dobivaju prvu ponudu za govor koja je došla od izdavačke kuće EMI, koju su, začudo, odbili. Sveningsson je u jednom intervju izjavio kako je uvjet bio da pjevaju na švedskom, što su oni bez razmišljanja odbili. “Voljeli smo bendove kao što su Stone Roses, Smiths i The Sundays koji su Britanci i od kojih smo crpili inspiraciju. Jednostavno nismo željeli pjevati na švedskom, smatrali smo da se tako nikada ne bi probili.” Ipak, nedugo zatim potpisuju za A&R s kojim izbacuju prvi album Emmerdale, koji je također neka vrsta hommagea britanskom stvaralaštvu. Naime, ta im je riječ zvučala ‘najviše britanski’ pa su je zato i odabrali! Te 1994. album je izašao samo u Švedskoj i Japanu gdje se nedugo zatim oformila prava mala vojska obožavatelja koja ih prati do danas.

Godinu dana kasnije izbacuju i Life koji je u zemlji izlazećeg sunca dostigao platinastu prodaju, a bendu je osigurao ugovor s velikom izdavačkom kućom Mercury Records. Turneje po Europi postale su standard, a od 1996. Cardigansi osvajaju i Sjedinjene Američke države trećim albumom First Band on the Moon. Lovefool se neprestano vrtio na brojnim radijskim postajama, a spot s isječcima filma Romeo i Julia s mladim Leonardom DiCapriom postao je neizostavan uradak na MTVjevim ljestvicama.
Nadolazeću godinu bend je proveo na svjetskoj turneji, ali i gostovao je na nekoliko različitih projekata. Bili su predgrupa tada megapopularnom Bluru, a svirali su i u popularnom Beverly Hillsu 90210. To je bio početak kratkog, prešutnog odmora za vrijeme kojega se članovi benda bave privatnim aranžmanima. Ipak, 1998. godine izdaju Gran Turismo koji im donosi dosad neviđenu slavu. Spot za My favorite game nije emitiran na MTVu zbog “prikaza nesavjesne vožnje” ali pjesma unatoč ( ili možda zahvaljujući) tome postaje veliki hit. Na istom albumu je i pjesma Erase/Rewind koja je do dan danas ostala “zalijepljena” uz pojam The Cardigans. Pred sam početak novog tisućljeća bend snima obradu Talking Headsa i njihove Burning Down The House, a sve to na poziv velikog Toma Jonesa kojih ih je, očito, očarao svojim britanskim šarmom na koji su ionako slabi.

Persson i Svensson 2002. pišu mnogo pjesama što znači da je bend izdao novi album Long Gone Before Daylight koji je još jedna prekretnica u samoj anatomiji benda. Od dosadašnjeg pop i laganog zvuka, Cardigansi se okreću oštrijim dionicama s pomalo tugaljivim melosom američkog countryja. Mračnija je i Nina koju svoju prepoznatljivu plavu kosu boji u tamno crno, a kasnije je priznala kako je u tom razdoblju voljela “piti i pisati.” Posljednji album Super Extra Gravity izdaju 2005. godine, a nakon promocije i mini turneje članovi benda se povlače u osamu i rade na vlastitim glazbenim karijerama. Ipak, šest godina kasnije, nakon nekoliko vjenčanja, rođenja djece, nekoliko kilograma više ali s istim entuzijazmom, Cardigansi se ponovno, sasvim slučajno okupljaju 2012. Naime, pozvani su na veliki švedski Hultsfred festival nakon kojega ponovno kreću u zajedničko djelovanje. Jedno je vodilo k drugome i 2013. godine ugovorili su turneju po Japanu, Kini i Rusiji, a bili su i na Jakarti.

Iako nisu snimili novi album, bend i danas povremeno zasvira zajedno, a pojedinačno je najaktivnija Nina koja je izdala i samostalni album „Animal Heart“. Postala je majka, a nakon nekoliko tjedana provedenih u bolnici ozbiljno se “zagrijala” za medicinu i anatomiju. Svensson se udružio s Maxom Martinom koji ga je spojio s One Directionom, Avril Lavigne, Ellie Goulding, Arianom Grande te s Meghan Trainor. Kako bilo, The Cardigans su definitivno istaknuti dio europske, ali i svjetske glazbene scene te su i dan danas rado svirani na radio valovima.

Izvor: yammat.fm