Vlatko Stefanovski objavio album “Mother tongue”

by lis 17, 2017Domaća glazba, Vijesti

Nakon više od 40 godina impresivne karijere, Vlatko Stefanovski, najbolji gitarist ovih prostora, objavio je album “Mother tongue”. Par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno Vlatku Stefanovskom da snimi devet instrumentalnih dragulja koji se nalaze na albumu čiju naslovnicu krasi slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame “Živi leš”. Upravo ova slika koja datira iz kasnih četrdesetih godina albumu daje posebnu emocionalnu vrijednost te upućuje na inspirativno umjetničko okruženje u kojem je Vlatko sazrijevao. Danas jedan od najpoznatijih Makedonaca kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pjesmarice (i ne samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluotoka), kao i suradnji sa svojim vjernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem.

Nagrada za životno djelo

Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu, i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkovog stvaralaštva. Vlatkovi instrumentali nisu hladni i daleki, on svakim tonom koji je odabrao zadržati u njegovoj viziji kultnih instrumentala kao što su “Bistra voda” i “Uspavanka za Radmilu M.” ili svima poznatih tradicionala “Jano mori”, “Dimitrijo, sine Mitre” i “Ogreala mesečina”, prenosi toplinu i emociju koja je bila utkana u te skladbe – izvedba je savršena iako je sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovom studiju “Esoteria”, a to su odlike virtuoza. “Zošto si me majko rodila” posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda toga stigla je u pravo vrijeme jer je najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti “11. oktobar” otišla u njegove ruke.

Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske skladbe, suradnja s Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pjesmi “More sokol pie” znače samo jedno – tri godine nakon posljednjeg albuma “Seir” pred vama je majstorski uradak ponikao u kreativnom svijetu Vlatka Stefanovskog.

Album “Mother tongue” po cijeni od 99 kuna nabavite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na: