Podijeli objavu

Prijedlog da se uistinu bogato životno djelo Šibenčanina koji je cijeli život posvetio rock glazbi nagradi u njegovom rodnom gradu, stigao je iz diskografske kuće Croatia Records i zasad je on jedini kandidat za tu nagradu.

Odbor za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Šibenik sastat će se idući tjedan i raspravljati o svim prijedlozima te će Gradskom vijeću predložiti ovogodišnje laureate za nagrade, plaketu i grb Grada Šibenika, priznanje počasnog građanina te nagradu za životno djelo koja će prema svemu sudeći čim se obave formalnosti pripasti Škarici,  radi zapaženih uspjeha i ostvarenja u kulturi i umjetnosti – piše šibenik.in

Šibenčanin kojeg smatraju jednim od začetnika hrvatske rock glazbe rođen je 1946. godine, a nakon završene Gimnazije otišao je u zagreb gdje je 1974. diplomirao pravo. Gitaru je počeo svirati još kao srednjoškolac u Šibeniku i 1962. godine osnovao prvi dalmatinski bend ‘VIS Magneti’ koji se tri godine kasnije spojio s grupom ‘Mjesečari’ pa je nastao kultni sastav ‘Mi’. Škarica je u tom bendu, koji je svojim hitovima poput ‘Bam bam baba lu bam’ žario i palio po Jugoslaviji, svirao bas, a povremeno je radio i kao DJ, odnosno objavljivao vijesti o glazbi za časopis ‘Pop express’.

Sredino sedamdesetih zaposlio se u Jugotonu i paralelno nastavio pisati i objavljivati glazbene recenzije, promovirajući ono najbolje od glazbe što je tih godina bilo prisutno na sceni. Upravo on je gurao bendove takozvanog ‘novog vala’ i osiguravao im ugovore za Jugoton pa se smatra jednim od najzaslužnijih za promoviranje novovalnih sastava koji su svojom glazbom obilježili najuspješnije razdoblje domaće diskografije.

Sredinom osamdesetih postao je glavni i odgovorni urednik Jugotona koji raspadom bivše države postaje Croatia Record gdje je Škarica nastavio s brojnim projektima promovirajući i baštineći najbolje od hrvatske rock glazbe.

Tijekom godina Škarica je bio i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge, član Hrvatske glazbene unije i predsjednik Instituta hrvatske glazbene industrije, a nedavno je na 423 stranice objavio i knjigu ‘Tvornica glazbe – priča iz Dubrave’ koju je promovirao prošlog mjeseca i u Šibeniku.

Inače, osim Škarice koji je jedini kandidat za Nagradu za životno djelo, na popisu prijedloga za nagrade Grada Šibenika su i držani tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, proslavljeni vaterpolo trener i izbornik reprezentacije Ivica Tucak, još jedan meštar od glazbe i osnivač šibenske ‘Šansone’ Branko Viljac, šibenski Nizozemac, sportaš i humanitarac Čedo Paić koji godinama pomaže rodnom gradu, Opća bolnica Šibenik i brojni drugi.

Nagrade Siniši Škarici i ostalima bit će dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu Dana grada Šibenika 29. rujna – piše šibenik.in

Naslovna fotografija: Željko Krnčević