Veliko priznanje velikom rockeru: Siniša Škarica jedini je kandidat za Nagradu za životno djelo Grada Šibenika

by ruj 9, 2017Domaća glazba, Vijesti

Prijedlog da se uistinu bogato životno djelo Šibenčanina koji je cijeli život posvetio rock glazbi nagradi u njegovom rodnom gradu, stigao je iz diskografske kuće Croatia Records i zasad je on jedini kandidat za tu nagradu.

Odbor za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Šibenik sastat će se idući tjedan i raspravljati o svim prijedlozima te će Gradskom vijeću predložiti ovogodišnje laureate za nagrade, plaketu i grb Grada Šibenika, priznanje počasnog građanina te nagradu za životno djelo koja će prema svemu sudeći čim se obave formalnosti pripasti Škarici,  radi zapaženih uspjeha i ostvarenja u kulturi i umjetnosti – piše šibenik.in

Šibenčanin kojeg smatraju jednim od začetnika hrvatske rock glazbe rođen je 1946. godine, a nakon završene Gimnazije otišao je u zagreb gdje je 1974. diplomirao pravo. Gitaru je počeo svirati još kao srednjoškolac u Šibeniku i 1962. godine osnovao prvi dalmatinski bend ‘VIS Magneti’ koji se tri godine kasnije spojio s grupom ‘Mjesečari’ pa je nastao kultni sastav ‘Mi’. Škarica je u tom bendu, koji je svojim hitovima poput ‘Bam bam baba lu bam’ žario i palio po Jugoslaviji, svirao bas, a povremeno je radio i kao DJ, odnosno objavljivao vijesti o glazbi za časopis ‘Pop express’.

Sredino sedamdesetih zaposlio se u Jugotonu i paralelno nastavio pisati i objavljivati glazbene recenzije, promovirajući ono najbolje od glazbe što je tih godina bilo prisutno na sceni. Upravo on je gurao bendove takozvanog ‘novog vala’ i osiguravao im ugovore za Jugoton pa se smatra jednim od najzaslužnijih za promoviranje novovalnih sastava koji su svojom glazbom obilježili najuspješnije razdoblje domaće diskografije.

Sredinom osamdesetih postao je glavni i odgovorni urednik Jugotona koji raspadom bivše države postaje Croatia Record gdje je Škarica nastavio s brojnim projektima promovirajući i baštineći najbolje od hrvatske rock glazbe.

Tijekom godina Škarica je bio i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge, član Hrvatske glazbene unije i predsjednik Instituta hrvatske glazbene industrije, a nedavno je na 423 stranice objavio i knjigu ‘Tvornica glazbe – priča iz Dubrave’ koju je promovirao prošlog mjeseca i u Šibeniku.

Inače, osim Škarice koji je jedini kandidat za Nagradu za životno djelo, na popisu prijedloga za nagrade Grada Šibenika su i držani tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, proslavljeni vaterpolo trener i izbornik reprezentacije Ivica Tucak, još jedan meštar od glazbe i osnivač šibenske ‘Šansone’ Branko Viljac, šibenski Nizozemac, sportaš i humanitarac Čedo Paić koji godinama pomaže rodnom gradu, Opća bolnica Šibenik i brojni drugi.

Nagrade Siniši Škarici i ostalima bit će dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu Dana grada Šibenika 29. rujna – piše šibenik.in

Naslovna fotografija: Željko Krnčević