Podijeli objavu

Nakon mjesec dana gledanja live emisija supertalenta, stvari se polako počinju raščišćavati. Trenutno imamo osam finalista, što znači da je sve skupa ostalo još samo dva mjesta u finalu. Sudeći po tome tko su dosadašnji finalisti, borba za titulu novog hrvatskog Supertalenta će biti tijesna!

U pretposljednjoj polufinalnoj emisiji su se predstavili sljedeći natjecatelji: dobitnica Majinog zlatnog gumba Elena Brnić, Cheerleading klub Lana u proširenom sastavu, mladi mađioničar Daniel Đogaš, Criminalz Breakerz u smanjenom sastavu, pjevač i svirač Denis Barta, plesačica Dora Pavlić, akrobati i gimnastičari Aleksandar i Filip iz grupe USB, violinistica Natalija Stanisavljević, pobjednik slovenske inačice Supertalenta Jernej Kozan i plesna skupina Flamenco Split.

Jasni favoriti su unaprijed bili Denis Barta i Elena Brnić, koji su već svojim audicijskim nastupima u potpunosti oduševili cijelu Hrvatsku, pa i šire. Pitanje je bilo hoće li uspjeti nadmašiti sami sebe, što je zaista bio težak zadatak, no i to im je pošlo za rukom. Tako su nakon sinoćnje emisije upravo oni osvojili glasače i osigurali si prolazak u finale – Denis je tako imao najveći broj glasova, 41.9%, a Elena je imala 23.7% glasova i tako bila drugoplasirana. Blizu finala je došao i cheerleading klub Lana sa 11.7% glasova, no odlukom žirija je ipak Elena prošla dalje, što se i poklapa s glasanjem publike. Osim što je bio pobjednik emisije, Denis je do sada sakupio najveći postotak od svih finalista, što nam govori da bi možda baš on mogao biti sljedeći hrvatski Supertalent.

Prije samog livea smo popričali sa samim natjecateljima u backstageu, gdje su nam otkrili kako su tekle pripreme za sam nastup, što možemo očekivati, ali i što oni sami očekuju.

Preslatka Elena je prije samog nastupa bila u strahu, što se na sreću nije moglo vidjeti i prilikom samog nastupa: “Iskreno, strah me je, zato što trebam biti bolja nego na audiciji da opravdam zlatni gumb, a i zato što vjerojatno publika i žiri sada više očekuju. Malo me je strah i imam tremu”. Za razliku od ostalih natjecatelja, Elena već ima iskustva s velikim pozornicama i reflektorima, kako je već nastupala na dječjem showu ‘Zvjezdice’, a imala je i gostujuću ulogu u showu ‘Tvoje Lice Zvuči Poznato’. Pjevanjem se bavi tek 4 godine, a velika joj je želja da se time nastavi baviti i kasnije u životu: “Htjela sam ići u glazbenu srednju, no pošto ne idem u osnovnu glazbenu, onda ne mogu ni srednju glazbenu, ali mislim se baš profesionalno baviti pjevanjem”.

Nakon njezinog nastupa kad je spektakularno otpjevala pjesmu ‘Flashlights’ popraćena sa svojima prijateljima i uz podršku publike s bljeskalicama, na pozornicu su došle živahne i simpatične članice cheerleading kluba Lana, koje su u svom podužem nastupu pokazale sve što znaju i odradile ‘nastup života’, kako ga je opisala Martina Tomčić.

Ove sezone su dva mađioničara zaokupila pozornost javnosti, a jedan od njih je i Daniel Đogaš. Daniel ima tek 13 godina, no već sada može parirati velikim majstorima, što je i pokazao u svojem nastupu. Žiri je bio oduševljen nastupom, baš kao i publika, od koje je dobio veliki pljesak. Dok ga je imao veliku tremu u audicijskom djelu, što se djelomično vidjelo i tijekom njegovog nastupa, ovaj put toga nije bilo: “Uzbuđen sam, ali malo pospan, pa eto, malo se pokušavam probuditi”. Vjerojatno je jedini natjecatelj koji je pred sam nastup imao ovaj problem, osim možda Ivana Corneretta, kojeg se svi sjećamo iz treće polufinalne emisije. Daniel je sve trikove naučio samo kroz oponašanje ostalih, a poručuje kako svi mogu naučiti te trikove!

Nakon malo magije, uslijedilo je malo ‘zezancije’ uz Criminalz Breakerz, koji su se na audicijskom nastupu predstavili u većem broje nego u polufinalu, uzimajući tako u obzir savjet žirija koji je glasio ‘nekad je manje više’. Osim što se Maja Šuput ‘provozala na bicikli’, ovaj put je pozornost bila usmjerena na starijeg člana ovog žirija, za razliku od prošlog puta. Ipak, sigurni smo kako je Srđan i ovaj put skupio hrpu novih obožavateljica.

Točno na polovici emisije, nastupio je i Denis Barta, koji je nakon nastupa koji je pokrenuo cijelu regiju, uspio ponovno dovesti studio (a i ljude pred malim ekranima) do suza. Razgovarali smo s njegovim ocem, Nebojšom Bartom, koji nam je objasnio kako Denisu iskustvo sa Supertalentom nije prvi put kako se susreće s kamerama i velikom pažnjom javnosti: “Vrlo rano je počeo da radi. Čim je izašao iz bolnice, kada je imao 7 mjeseci, već je krenuo s klavijaturom. S četiri i pol godine je imao svoj prvi ozbiljni nastup u Areni u Veroni s Andreom Bocellijem. On svira s Erosom Ramazzottijem, Halidom Bešlićem, Enisom Begovićem, Bobanom Rajovićem, znači nema s kime ne radi. Postao je ulični svirač, poznat je u Italiji i u Bosni i Hercegovini”. Denis je već snimio jedan album, koji se sastoji od obrada nekih evergreena, a uskoro bismo mogli čuti i Denisov prvi autorski album!

Promo

U razgovoru s njegovim ocem, saznali smo kako Denis ima veliko srce, pa tako često svira na humanitarnim koncertima, puno donira za bolesne, a u slučaju da postane sljedeći hrvatski Supertalent, planira dio nagrade donirati dječjoj bolnici u Zagrebu, a dio udrugama u BiH.

Nakon Denisovog zaista posebnog nastupa, uslijedila je vesela točka Dore Pavlić, koja nam je pokazala da osim što zna prenijeti tužnu emociju plesom, što smo vidjeli na audiciji, može jednako dobro prenijeti i euforiju i sreću! U crvenom šljokičastom kostimu je u potpunosti oduševila žiri i dobila stajaće ovacije publike, a nama je otkrila kako su nakon audicija uslijedile naporne pripreme, koje joj nije bio problem uskladiti sa školskim obavezama: “Idem u treći razred V. gimnazije u Zagrebu, a završila sam i osnovnu glazbenu školu, sviram bisernicu. Nikad mi škola nije bila problem, uvijek je to išlo s lakoćom, nikad mi nije bio problem uskladiti školu i treninge”.

Svima nam je pokazala da zaista može plesati sve stilove, od jazza pa do modernog plesa, a time bi se voljela baviti i u budućnosti. No, osim umjetničke strane, kod nje je prisutna i ‘znanstvena’: “Nakon srednje planiram upisati medicinu, a planiram naravno nastaviti i s plesnim iskustvima, možda jednog otvoriti neki svoj klub i postati plesni pedagog i trener”.

Sljedeći na redu su bili dečki iz akrobatske grupe USB, koji su došli iz Niša. Na audicijama su se predstavili samo Aleksandar i Filip, pokazujući nam vještinu balansiranja na slackline-u, koja možda na prvu djeluje kao banalna, no kad sami probate nešto slično, vidite koliko je teško, kako je bio slučaj i s Damirom (Davorom) Bilmanom.

U razgovoru s dečkima, saznali smo kako su svoje vještine naučili gledajući YouTube videe, a ono čime se prvenstveno bave jest tricking – pojam ne pretjerano poznat na našim prostorima, no itekako uočljiv. Radi se o demonstraciji borilačkih vještina, kao što je capoeira, breakdance, Taekwondo. Bave se također uličnom gimnastikom, a sve su to zajedno iskombinirali u jednu točku koja je totalan zaokret od audicijskog nastupa. Nažalost, kako je glavni dio nastupa bila vatra, nastupali su ispred studija pa se u studiju nije moglo doživjeti sve iz prve ruke, ali je svakako bio impresivan nastup.

USB kao klub postoji već deset godina, a sadašnja postava je otprilike druga generacija, koja radi na tome da i njihovo umijeće postane što popularnije. Bili su na raznim talent showovima i u Srbiji, gdje su bili dvostruki superfinalisti. Nažalost, u nedjelju nisu tako dobro prošli te su imali najmanji postotak glasova: tek 0.9%.

Nakon doslovnog vatrenog nastupa, uslijedila je violinistica Natalija Stanisavljević koja je na audicijama prošla kroz iglene uši, a povjerenje žirija i nije pretjerano opravdala. Na prvom nastupu su joj zamjerali što je imala prijelaz iz klasike u modernu glazbu, ali najviše joj je falio scenski nastup. Iako je ovaj put imala kao podršku svoj ansambl, prof. Semira Hasića na harmonici i plesačice, nije uspjela imati dovoljno dobar scenski nastup da zadovolji žiri.

Pričali smo s njom prije nastupa, kad nam je otkrila kako se osjeća: “Malo nervoze, da, to je normalno prije svakog nastupa. To je zapravo dobro jer znači da nam je stalo. Da nema treme, onda nastup ne bi bio tako zanimljiv. Svaki umjetnik, cijeli svoj život, da ima ne znam koliko godina, uvijek postoji ta neka trema. Ne ona trema da se sada treseš, da ne možeš to svladati, ali mora uvijek malo biti prisutna neka pozitivna trema”.

Kako Nataliji nisu strane pozornice i nastupi, tako nisu niti Jerneju Kozanu, plesaču koji je nakon nje nastupao. Za one koji to možda nisu znali, Jernej Kozan dolazi iz Slovenije, gdje je prije tri godine uspio pobijediti na slovenskoj inačici Supertalenta. Priznao nam je kako ima tremu: “Danas je velika konkurencija jer nas je petero plesnih točaka. Imam tremu i veću želju doći u finale nego na slovenskom talentu, jer su tamo stvarno bili samo pjevači. Ne sjećam se točno, ali ovdje ima dosta plesača”.

Kad se radi o njegovoj emociji, ona je toliko jaka da ju uspijeva prenijeti i kroz poping, ples koji se ne veže toliko uz emociju, kako je rekao i sam Janko Popović Volarić. Jernej nam je želio kroz svoj ples prenijeti borbu kroz koju on sam prolazi, a to jest s njegovom bolešću, dijabetesom. Njegov je ples bio čista improvizacija, što čini cijelu stvar još impresivnijom!

Plesnu polufinalnu emisiju su završile žene iz plesnog kluba Flamenco, koje su još jednom donijele, kako je to Maja Šuput nazvala, ‘girl power’ na stage i pokazale kako se i s amaterskim znanjem, može puno toga napraviti. U razgovoru s njima smo saznali kako je flamenco, kao takav stil, došao u Hrvatsku tek pred nekoliko godina, i to prvo u Zagreb, a zatim u Split. Postoje samo dvije plesne škole, po jedna u svakom od tog grada, a Flamenco okuplja sve dobne skupine, oba spola.

Bile su potpuno prirodne i neopterećene, zaista se vidjelo da su se došle samo zabaviti, pa su tako i u backstageu bile posebno dobro raspoložene te zapjevale nekoliko njih ‘za dušu’. Pričali smo s Viktorijom, koja je bila u potpunosti iskrena s nama: “Ima jako puno plesača, ali različitih. Mi plešemo flamenco i mi ćemo sigurno pokazati nešto potpuno drugačije. Mislim da ćemo se stilski dosta razlikovati od drugih. Zahvalni smo što se nalazimo u tako jakoj konkurenciji”. Kad smo ju upitali kako se odlučila baviti flamencom, prepričala nam je svoju priču: “Ja sam sanjala kad sam bila mala kako ću jedan dan plesati s lepezom, kastanjetama i u cipelicama i to se ostvarilo sada. Možda evo u tridesetima, ali nikad nije kasno!”.

Iako su pokazale cijelu priču i širok spektar emocija, od strasti i veselja, pa do odlučnosti i sukoba, nisu uspjele proći u veliko finale, no sigurni smo da ih to nije previše uzrujalo, jer kako su nam one same rekle, njima je i ovo bilo ‘finale prije finala’.

Kad su natjecatelji završili sa svojim nastupima, glasanje je još kratko trajalo, a zabavljala nas je točka iznenađenja, koja je ovaj put bila famozni levitator, koji je ovaj put uspio levitirati. Naravno, radilo se o triku, no nećemo o tome duljiti, nekada je ljepše stvari ostaviti neobjašnjenima!

Uslijedilo je proglašenje i jasni favoriti su pobijedili – od toga da je Denis Barta imao skoro pa 50% glasova publike, pa do toga da je Elena bila drugoplasirana po brojevima publike, ali imala i 100% podršku žirija. Nitko od dvoje finalista nije očekivao prolaz dalje, a Elena je bila u potpunom šoku: “Ja smatram da je bilo boljih od mene i jako mi je žao zbog ostalih koji nisu prošli, ali stvarno sam jako sretna što sam prošla. Nisam ni slutila da ću proći dalje i nemam spremnu pjesmu, ali smislit ću nešto!”.

Denis ima spremnu posebnu pjesmu za finale, no također se radilo o neočekivanom prolasku: “Iskreno nismo očekivali ovako nešto, ovo je jednostavno jedan dokaz i nagrada za sav Denisov trud i rad i ovo će dati dodatnu snagu i polet i vjetar u leđa Denisu da nastavi dalje još bolje, još odgovornije i još energičnije. Želim se zahvaliti produkciji Nove TV i ovog showa. Denis napokon izlazi iz neke anonimnosti i kažem, ovo je Denisova podrška osobama s invaliditetom, osobama koje jednostavno zaslužuju da se o njima čuje i priča. Za kraj, samo hvala. Svima!”. Nismo još spomenuli, ali Denisov otac nam je otkrio kako je Denis zaista išao na nekoliko raznih talent showova, što u Hrvatskoj, što u regiji, te je uvijek izazvao lavinu emocija kao i na Supertalentu, no uvijek bi bio blokiran od strane produkcije. Na našu sreću, ovaj put nije i svi smo napokon uspjeli doživjeti njegovu emociju, na neki naš, subjektivan način.

Finale se bliži, još manje od dva tjedna nas dijeli do njega – konkurencija je teška, te za sada prevladavaju plesači. U nedjelju nas čeka deset novih polufinalista, od kojih će samo dvoje postati finalisti. Je li potrebno reći koliko nestrpljivo čekamo nedjelju?