Naslovnica Vijesti Domaća glazba Uvijek aktualna ŠI gitarijada u ljetnom izdanju na Martinskoj

Uvijek aktualna ŠI gitarijada u ljetnom izdanju na Martinskoj

Podijeli objavu

U subotu, 25. srpnja, nostalgično se vraćamo u dane kad je gitarijada bila među najvažnijim glazbenim događanjima tijekom godine u Šibeniku.
Bendovi su predstavljali svoja sviračka umijeća, neki su svirali obrade, dok su drugi pokušavali zadobiti pažnju svirajući djela svojih autorskih kreativnosti.

U današnja vremena uznapredovalih tehnologija, niti bendovi, niti gitarijade, ne uživaju veliku popularnost kao nekad, što je bila motivacija da u ovoj posebnoj prilici predstavimo lokalnu bendovsku scenu, u kombinaciji imena koja su duže vrijeme aktivna na sceni, kao i nekoliko novijih. ŠI gitarijada idealno se uklapa u koncept projekta Martinska, koji za cilj ujedno ima predstavljanje i njegovanje kulturne scene grada Šibenika.

THE STRINGS feat. Lili Gee

the-strings

THE STRINGS su šibenski bend koji je aktivno svirao od 1990. do 1992. godine, a kratki reunion bio je od 2014. do 2015. Stringsi su prvi nastup imali u Zagrebu 1990. u galeriji SC-a gdje su svirali s Majkama, Satanom Panonskim i drugim izvođačima legendarnog Zdenjka Franjića i njegove izdavačke kuće Sušaj najglasnije. Bend je 1990. za tog izdavača izdao i svoj prvi album “Greatest r n r (s) hits” na kojem su bili coveri The Stooges, David Bowie, Velvet Underground, Rolling Stones… Stringsi su dosta često svirali po Šibeniku, ali i po drugim gradovima sve do raspada benda 1992. Kratki reunion dogodio se 2014. godine kada bend snima dva singla posvećena svojim uzorima Stonesima i T. Rex, a to su bile pjesme” Dolly Bell” i pjesma “Postat ću žena”. Poznati su i njihovi autorski singlovi iz 90-tih kao “Djevojka u crvenim hulahopkama” i “Primitivac” kao i nježna balada “Tuđa žena” gdje uz Mira pjevala i Renata Meniga. Članovi benda bili su Miro Odak, Krešo Šakić, Neven Računica, Jure Rajčić, Vojo Marković i Branimir Zmijanović. Kroz bend su prošli još neki vrsni muzičari, a posebno bubnjari Mirko Pulić i Predrag Cvetković Peđo. Za ovu prigodu pridružuje im se i Lili Gee, polovica benda Lili Gee koji je nedavno objavio EP “Android”, a u 2019. i prvi album “Predigra”.

BLOOM

BLOOM03

Bloom je četveročlani band osnovan 2018. godine s namjerom stvaranja autorske glazbe. S obzirom na različite glazbene afinitete članova banda, Bloom donosi zvuk kojim uspješno privlači širok auditorij. Njihov glazbeni izričaj najlakše je svrstati unutar pop domene, no uz itekako vidljive utjecaje r’n’b-a, soula, bluesa i hip hopa. Krajem veljače ove godine, potpisali su ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records što im je omogućilo nacionalnu platformu u predstavljanju prvog singla “Ja pripadam”. Cjeloviti album je u svojoj finalnoj fazi, a očekuje se na jesen, no prije toga predstavit će se i drugim singlom.

DISKODELIJA

Disko stage

Diskodelija je četveročlani bend iz Šibenika koji se ne voli trpati u ladice, ali ako baš moraju viriti iz neke onda bi rekli da su post-punk/rock/noise bend koji čine Vulko (bas i glas), Rule (gitara), Ivan (bubnjevi) i Davorka (klavijature). Izdali su dva albuma za Dancing Bear, “U Vremenu” i “Crvotočina”, i nastupali na brojnim festivalima poput Žedno Uho, SuperUho, Gričevanje, Regius, itd., a imali su i čast svirati kao predgrupa velikim Girls Against Boys i Explosions in the Sky. Svaki član benda je odrastao i formirao se pod utjecajem različite vrste glazbe pa možda upravo zato zvuče kao najzlokobniji dalmatinski bend svih vremena, kako ih je jednom okarakterizirao Aleksandar Dragaš. Možda nisu baš za svačije uši, ali one odabrane će ih sigurno dugo pamtiti. Bučni, energični,
strastveni i puni planova, na zimu ulaze u studio i počinju sa snimanjem trećeg albuma.

ZLOBNIK

ZLOBNIK02

Zlobnik je black/death metal bend iz Šibenika. Nastaje krajem 2015. godine nakon raspada bendova Carnate i Cult of Reborn čiji su se pojedini članovi udružili i odlučili nastaviti dalje pod imenom Zlobnik. Prvi istoimeni album izlazi u svibnju 2018. Album se sastoji od 8 pjesama koje opisuju čovjeka podrugljivca, koji se hrani patnjom, uživa u tuđoj nevolji i nesreći – zlobnika. Snimanje albuma je odrađeno u Šibeniku, a produkciju (mix i master) je odradio Filip Sertić (Studio Depth). Nakon što je objavljen album bend je dvije godine svirao u Hrvatskoj, a valja istaknuti festivale Oluja fest u zagrebačkoj Močvari i festival alternative glazbe Vlajternativa u Benkovcu. Kroz 2020. bend je počeo raditi na novim pjesmama koje bi se trebale naći na idućem albumu ili EP-u.

REAH

REAH

Reah je alt rock trojac iz Šibenika djeluje od 2015. godine, nostalgično moderni rekli bi za sebe i ako bi trebali uspoređivati zvuk bili bi to bendovi tipa Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden… Brak Beatlesa i Black Sabbatha, ali na njihov način. Finalisti i “pobjednici” autorskog festivala St-art 2018. Uvijek u procesu snimanja, pisanja,uploadanja novog materijala.

ENTROPIA MODULAR

entropia modular

Entropia Modular šibenski je instrumentalni sastav kojeg kao stalni članovi čine Ante Prgin i Božidar Bilušić. Ovaj sastav nastao je 2017. godine kao rezultat brojnih nedovršenih ideja spomenutog dvojca koji inače zajedno rade i u sastavu Magul. Kao što i sam naziv sugerira, u njihovoj glazbi uvijek je prisutan određen udio nereda, kako žanrovski, tako i u modularnoj postavi.