Podijeli objavu
Foto: Walter Sirotić

U Splitu je u 71. godini života umro Oliver Dragojević, legenda hrvatske glazbene scene.

Dragojević je umro jutros u 5 sati u splitskoj bolnici, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Vijest o smrti Slobodnoj Dalmaciji javila je Oliverova obitelj – piše index.hr

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sina Dina i blizance Davora i Damira.

Čuveni pjevač koji je osvojio srca milijuna ljudi

Oliver Dragojević bio je jedan od najpoznatijih pjevača ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Glazba ga je pratila kroz cijeli život, otkad je kao mali upisao glazbenu školu u Splitu, u kojem je i rođen 1947. godine. Naučio je svirati glasovir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka.

Prvi put je nastupio 1961. godine na splitskom dječjem festivalu.

Šest godina kasnije na nagovor Zdenka Runjića prvi put je nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom Picaferaj.

Iako pjesma na tom festivalu nije polučila velik uspjeh, postala je jedan od njegovih omiljenih hitova među publikom. Nakon toga je godinama svirao po zapadnoeuropskim klubovima, a 1974. je na Prokurativama osvojio nagradu publike za pjesmu Ča će mi Copacabana.

Oliverov zaštitni znak – pjesma Galeb i ja

Potom je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem, da bi 1975. na Splitskom festivalu nastupio s pjesmom Galeb i ja, koja je postala njegov zaštitni znak.

U glazbenoj karijeri koja je potrajala dulje od 50 godina Oliver je dobio ogroman broj nagrada, kako glazbenih tako i državnih, a bio je omiljen na cijelom području bivše Jugoslavije.

Bio je jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji su punili velike i poznate dvorane i u inozemstvu. Nastupao je tako u čuvenom njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyu.

Posljednji put je javno nastupio 15. listopada u HNK Split na koncertu “Vjeruj u ljubav” koji je organizirala Županijska liga protiv raka.