U vrtu Croatia Recordsa predstavljena druga knjiga Siniše Škarice “Tvornica glazbe – priče iz Dubrave”

by lip 12, 2019Domaća glazba, Izdvojeno, Nova izdanja, Vijesti

Prvo službeno predstavljanje druge knjige “Tvornica glazba – priče iz Dubrave” Siniše Škarice održano je danas u vrtu Croatia Recordsa u zagrebačkoj Dubravi.

I dok prva knjiga opisuje nastanak jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa, ova druga knjiga obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, od 1970. do 1989. godine.

Foto: Goran Berović

Knjigu, na čijih je 576 stranica ispisana povijest glazbe i počeci mnogih danas kultnih glazbenika predstavili su: Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa u čijem izdanju je knjiga objavljena, povjesničar Hrvoje Klasić, rock kritičar Aleksandar Dragaš, književnik, novinar i publicist Miljenko Jergović te jedna od junakinja knjige, glazbenica Josipa Lisac. Neno Belan i Jurica Pađen, također protagonisti ove knjige, svoj su doprinos na današnjem predstavljanju dali izvođenjem pjesama “Kraj tebe u tami” grupe Aerodrom te “Rock galama” i “Stojin na kantunu” grupe Đavoli.

Foto: Goran Berović

Svatko sa svog stajališta, govornici su se složili u jednom – imati ovakvu knjigu sa svim povijesno dokumentiranim činjenicama o nastanku nekih kultnih djela, ali i svemu što se događalo i stvaralo u jednoj diskografskoj kući je od izuzetne važnosti, gotovo “obavezna lektira za svakog studenta povijesti”, a kako je naglasio Hrvoje Klasić.

“Zamišljena trilogija iza koje autorski stoji Siniša Škarica rezime je jednog vremena i to u tvornici koja još uvijek postoji i marljivo puni arhivu glazbenim djelima koja će ostati u nasljeđunovim generacijama”, naglasio je Želimir Babogredac.

“Siniša je i u ovoj knjizi bio sveobuhvatan što znači da se nije žanrovski opredijelio već je zapisao sve najpopularnije i najkvalitetnije u povijesti glazbe, a način na koji je pisana užitak je čitati i otkrivati neke činjenice koje nismo dosad znali”, rekao je Aleksandar Dragaš.
Pričajući o 70-ima i 80-ima te Sinišinom načinu dokumentiranja glazbe, Miljenko Jergović je apostrofirao – “muzika je ono što čovjeka čini čovjekom i što pogrešne ljude dijeli od pravih”.
“Za mene je Siniša enciklopedija, stvarno je zapanjujuće kao se prisjeća svih tih imena i kako povezuje priče. Najveća vrijednost ove knjige je njeno svjedočanstvo”, rekla je između ostalog Josipa Lisac, a zatim zapjevala refren pjesme “Ljubav ti više nije važna” grupe Mi u kojoj je svirao Siniša Škarica.

Foto: Goran Berović

Siniša Škarica zahvalio se svima koji su radili na ovoj knjizi, urednicima Nataliji Cajić i Petru Pečuru, koji je ujedno radio lekturu, te Sanji Bachrach Krištofić i Mariju Krištofiću zaduženima za likovno oblikovanje i ove druge knjige.

Na samom kraju, sasvim spontano, Drago Diklić Fiko je recitirao: “Simfonije, pjesme, muzika razna, nekom su melem, nekome kazna, a godine žure k’o rana zora. Teku rijeke u najbliža mora. I bit će pića i najboljih jela, život prolazi, ostaju djela.”

Foto: Goran Berović

Koliko je Siniša Škarica kao urednik Jugotona i Croatia Recordsa, kao strpljivi kroničar i zapisničar jednog vremena omiljen, pokazali su brojni poznati glazbenici koji su se odazvali pozivu na predstavljanje knjige: Ivica Krajač, Drago Diklić, Zrinko Tutić, Miro Ungar, Husein Hasanefendić Hus, Neno Ninčević, Mladen Bodalec, Jasna Zlokić, Jurica Popović, Marija Vuica, Branko Požgajac, Silvestar Dragoje Šomi i mnogi drugi. 

Foto: Goran Berović