Podijeli objavu

Petu godinu postojanja festival novog zvuka RockOff na jesen nastavlja u promijenjenom izdanju, kao godišnja glazbena nagrada po izboru stručnog glasačkog tijela, sastavljenog od novinara raznih hrvatskih medija i glazbenih promotora koji redovito prate i poznaju domaću aktualnu i suvremenu rock, hip-hop i elektronsku scenu.

Podržavajući novu rock glazbu raznih usmjerenja i žanrova, kroz završnu festivalsku selekciju u četiri sezone prošlo je 70-ak imena koja su osim nagrada – snimanja albuma, singlova i videospotova – uspjeli dobiti i jaču medijsku pozornost; od emitiranja na radijskim programima, do gostovanja u televizijskim emisijama i prisutnosti u tiskanim i elektronskim medijima.

Dobitnici glavnih nagrada kronološkim redom su bendovi M.O.R.T., Gretta, Rezerve i Harvo Jay. Dobitnici nagrada za najemitiraniju pjesmu su Markiz (“Na kraju priče”), Ante Cash i Saša Antić (“Vakula”), Mangroove (“Tvoja”) i Matt Shaft (“Budi radostan”), dok su nagradu za najbolju izvedbu osvajali Sara Renar, Barbari, U pol’ 9 kod Sabe i dno.. Nagradu medijskih i sponzorskih partnera osvajali su grupa Libar (Rolling Stone), The Hunting Dogs (Muzika.hr), S3ngsi i Brain Holidays (Karlovačko).

Osim navedenih dobitnika nagrade, brojnim izvođačima je upravo ovo natjecanje poslužilo kao odskočna daska za koncertne nastupe, objavljivanje albuma i uspješnije prezentiranje široj javnosti, a među njih 70-ak našli su se još Gatuzo, Justin’s Johnson, Kopito, Manntra, Queen of Sabe, Silente, Radio Luksemburg, U pol’ 9 kod Sabe i brojni drugi.

U žiriju koji je birao dobitnike sjedila su neka od najvećih imena hrvatske rock&off glazbe i to Alen Marin, Aljoša Šerić, Damir Martinović Mrle, Denis Mujadžić Denyken, Ivan Dečak, Jadranka Ivaniš Yaya, Josipa Lisac, Jura Ferina, Lada Furlan Zaborac, Mark Mrakovčić, Mirela Priselac Remi, Pavle Miholjević i Srđan Sekulović Skansi, pod vodstvom umjetničkog direktora Hrvoja Horvata.

U četiri godine objavljena su četiri kompilacijska izdanja s čak 68 novih pjesama, a koja su osvojila čak tri Porina u kategorijama za najbolji album s raznim izvođačima.

Upravo radi želje za što jačom promocijom uzbudljive i zanimljive domaće rock, alternativne, hip hop i elektronske glazbe, smatramo da će format glazbene nagrade, birane od onih koji redovito prate glazbena kretanja na domaćoj sceni, omogućiti još veću popularizaciju godišnjih ostvarenja te dati dodatnu pažnju njihovim autorima i izvođačima.

Na tiskovnoj konferenciji početkom listopada saznat će se svi detalji o prvoj glazbenoj nagradi Rock&Off, za koje će glasanje početi 1. prosinca, a bit će dodijeljene na gala koncertu u Tvornici kulture krajem siječnja 2019. godine.

Vjerujemo da će sve kategorije nagrade – transparentno odabrane kroz autoritativno izborno tijelo sačinjeno od glazbenih poznavatelja i stručnjaka, a pod paskom stručne komisije zadužene za kategorizacije prijava – ponuditi atraktivne nominacije i zaslužne pobjednike koji će biti proglašeni u Tvornici kulture.

Pokretač festivala i nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a izvršni koproducenti i organizatori KD Tvornica kulture i Unison – Hrvatski glazbeni savez.