Tommi Mischell: “Jedva čekam zapjevati “Modri Kavez” pred šibenskom publikom”

by kol 13, 2017Domaća glazba, Intervju

Tommi Mischell hrvatska je kantautorica koja živi u Americi, a pjesme koje se nalaze na njezinom albumu “Vrime je” plod su uspješne suradnje hrvatskih i američkih glazbenika. Iako su pjesme snimljene u Sigma Sound Studios u Philadelphiji, uz mediteranski prizvuk kojim odišu sadrže i američku pop-jazz notu.

Pjesma “Modri kavez (Vrime je…)” kantautorski je uradak s kojom će se predstaviti publici na Večerima dalmatinske šansone Šibenik 2017., gdje će održati i solistički kocert te predstaviti ovo sjajno izdanje šibenskoj publici. Koncert Tommi Mischell u Šibeniku će se održati u srijedu, 16. kolovoza sa početkom u 21 sat u prekrasnom ambijentu tvrđave Barone.

Novi album imena “Vrime je” ugledao je svijetlo dana, tko je radio na albumu?
– Album “Vrime Je “ je snimljen u Americi tocnije Philadelphiji. To je produkt već dugogodišnje suradnje između producenta Allena Slutskog i mene. Upoznali smo se davne 1998 godine u čuvenom Sigma Sound Studiju kad sam snimala svoj album za američko tržište sa članovima Awerage White Band. Allen je u to vrijeme gostovao na mom albumu kao gitarist i tu se rodilo prijateljstvo i dugogodišnja suradnja.

Album je plod suradnje hrvatskih i američkih glazbenika i sniman je u Americi, kako je bilo spojiti sve to u jednu cjelinu?
– Na albumu sam radila dvije godine od trenutka kad sam se ipak odlučila za izdanje novog albuma za hrvatsko tržište. Mogu reći da je napravljen na pop-jazz maniri sa bogatom orkestracijom u aranžmanu. U nekoliko skladbi upotrijebili smo Dalmatinske etno instrumente poput mandoline i harmonike što je moj producent Allan prihvatio sa oduševljenjem i našao se pred izazovom koji je vrhunski odradio. S obzirom da sam Dalmatinka i želim njegovati svoje korijene bilo mi je jako važno napraviti fuziju u glazbi koju radim u Americi i onu od koje sam potekla. Sačuvala sam i dalmatinski dijalekt kroz većinu skladbi na albumu ćto me izuzetno veseli iako je bio izazov prevoditi stihove na engleski kako bi Allen znao o cemu se radi u pjesmi i izazvao tu emociju sa određenim instrumentima. Sve je snimano uživo sa članovima Philadelphia orchestra vrhunskim glazbenicima, a od hrvatskih glazbenika gostovala je moja draga prijateljica i kolegica Sanja Vrančić na mandolini koja je i mog producenta oborila s nogu svojom virtuoznošću. Na albumu je radila i moja kćer Ella Mische spisateljica i glumica te Matko Petrić iz Splita.

Promociju albuma održat ćete na jednoj od naših Tvrđava na Baroneu kako je došlo do te suradnje?
– Nekoliko puta sam nastupala na Šansonama i dogodila se spontana ideja i suradnja s Brankom Viljcem i Dušanom Šarcem koji su promociju albuma uvrstili u program ovogodisnje 20-te jubilarne Šansone. Jako sam zahvalna produkcijskoj kući Šibenik Koncert i Croatia Records koji su pomogli oko cijele organizacije. Tvrđava Barone je predivan ambijent za promociju albuma i mislim da će moji američki glazbenici i gosti biti oduševljeni cijelim eventom.

Tko će još biti na predstavljanju albuma?
– Promocija albuma je bazirana na VIP pozivnicama i nema slobodne prodaje ulaznica. Znači bit će pozvane sve one institucije, privatne osobe, glazbenici, diskografi, kolege koji su u zadnjih 20 godina pomogli održavanju ovog mogu reći najkvalitetnijeg festivala u Hrvatskoj.
Sam koktel program otvoriti će domaćini ženska klapa Skradinke, a gost večeri dolazi nam iz Dubrovnika tenor Stijepo Gled Markos.
Na pozornici će biti 16 vrhunskih Hrvatskih i Američkih glazbenika što me izuzetno veseli. Od američkih glazbenika stiže Allan Slutski dobitnik Grammy nagrade za produkciju filma “In the shadow of the Motown” koji će ujedno biti gost dirigent na obe festivalske večeri.
Oduševljena sam suradnjom sa Alenom prvenstveno što je u svoj toj glazbenoj veličini i kvaliteti jako prizemljen i fleksibilan. Znači čovjek je jednostavan i skroman bez obzira na uspjehe i visine koje je dosegao, a i moj je dugogodišnji obiteljski prijatelj.
Upravo te karakterne osobine su pomogle kod kolaboracije i stvaranja aranžmana te njegov kuriozitet da izuči folklor Dalmacije i ono što mi je jako važno bio je to zahtjevan proces i zbog same jezične barijere, a znamo da kod prevoda stihova na engleski kako bi razumio o čemu je riječ, često izgubi duh Dalmatinskog dijalekta. Unatoč svemu mislim da se Allen lijepo snašao, a nadam se da će to i publika to prepoznati.
Od drugih glazbenika tu se nalazi i barista famoznog Ray Charles, Steve Bascron jedan od najboljih klavirista istočne obale Amerike, Dean Schnider koji dolazi u Šibenik sa australske turneje Michael Feinstein, te bubnjar Ed William. Osim skladbi sa albuma “Vrime je“ izvest ću nekoliko skladbi sa svog Američkog projekta koji sam snimala sa članovima Awerage White Band-a, a sam album je ušao u izbor za Grammy 2001. godine u sedam različitih kategorija.

Pjesma s kojom ćete se predstaviti na ovogodišnjim Večerima dalmatinske šansone Modri kavez (Vrime je) je vaš uradak, o čemu govori pjesma?
Da “Modri Kavez” radnog naslova “Vrime je” koja je i ujedno naslovna pjesma albuma, posvećena je obitelji pomoraca.
Svi znamo da je život pomoraca kruh sa sedam kora, ali je ujedno tako i za obitelj i ženu koja čeka na svog pomorca znaci portretira jednu majku i ženu i spotlight je njeno emocionalno stanje u dugim iščekivanjima. Aranžman je veoma neobičan počevši sa samim glazbenim introm poput “Lebicade” vitra koji puše pa tako i jedna disonantna pomalo konfuzna atmosfera nepredvidiva iz koje izranja i solira cello i uvodi nas u smiraj. Povrh svega mislim da je Allen lijepo podcrtao melankoniju sa violinama. Nadam se da će ta emocija doprijeti do publike.

Gdje se snima spot i kad ćemo ga vidjeti?
Spot je momentalno u postprodukciji i spreman za montažu. Snimali smo u Šibeniku na Tvrđavi Sv. Nikole i kad sam svojim prijateljima u Americi poslala fotografije sa snimanje svi su mislili da snimamo “Game of Throns” i totalno su oduševljeni lokacijom koja je prekrasna i bajkovita. Mislim da je bio perfektan izbor za “Modri Kavez”. Veseli me uskoro emitiranje na CMC-u.

Osim promocije albuma i Šansone jeste zauzeti ovo ljeto?
Dolazak iz Amerike pripreme za Promociju, izdavanje albuma, nastupi u Šibeniku sve to iziskuje dosta vremena i energije. Planiram još nekoliko nastupa, ali se moram vratiti u Ameriku zbog produkcije filma moje kci Elle Mische u rujnu i sudjelovanje na nadolazećim filmskim festivalima.

Mnogi kažu da su šibenčani zahtjevna publika mislite li i Vi tako?
Šibenčani su s pravom zahtjevna publika i to me čudi iz jednostavnog razloga što je Šibenik dao vrhunske glazbenike, pjevače, skladatelje, glumce time je i sam kriterij publike visok, a šibenčani znaju prepoznati kvalitetu te kad je prepoznaju nesebično je i nagrade. Jedva čekam zapjevati “Modri Kavez” pred šibenskom publikom.

Kako je živjeti u Americi, fali li domovina?
Da kuća mi je u Americi i lijepo je, ali moj dom je ovdje, u Hrvatskoj. Nedostaju mi zvona sv. Lovre Trogirskog, zamor seljana sa pijace pa i koja beštima.

Za kraj spomenimo i to da se na albumu  nalazi 12 pjesama među kojima su singlovi “Brod u prolazu” i “Razapni jidra” te dvije pjesme koje je Tommi izvela na Melodijama Jadrana i Večeri dalmatinske šansone.

Album “Vrime je” kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 69 kuna, kao i na poveznicama: