Teška industrija prva opjevala Nikolu Teslu!

by stu 20, 2017Domaća glazba, Izdvojeno, Vijesti

Ulaskom u peto desetljeće svog postojanja, pjesma Nikola Tesla kao feniks se diže u eter glazbenog neba.
Teška industrija, sa svojim već dobro poznatim veteranima Ivicom Propadalom i Vedadom Hadziavdićem publici novijeg doba, predstavlja novu verziju pjesme Nikola Tesla, potpomognuti vrhunskim glazbenim umijećem Gorana Karana.

Rijetki su se pokušali poslužiti imenom Tesle u svojoj glazbi

– Bio sam počašćen što sudjelujem u ovom projektu s obzirom na Teslinu važnost. Toliko je malo glazbenog traga o Tesli, opjevaniji su neki politički likovi, a za njim je ostala ostavština s kojom se ne može mjeriti ništa drugo i malo tko se po postignućima i doprinosu čovječanstvu može mjeriti s njim. Obično reagiram na ljude, ideje i događaje koji me zainteresiraju. Ova je pjesma bila prilika da svojom umjetnošću, u suradnji s legendama iz grupe Teška industrija, odam počast jednom od najvećih svjetskih genija koji se pojavio na ovim prostorima. Kako je namjera cijelog projekta Večernjaka, glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića i Teške industrije bila skrenuti pozornost na Teslin doprinos svjetskoj znanosti, rado sam se stavio u službu te ideje. Također, u okviru tog projekta imao sam čast prevoditi Duška Trifunovića na engleski jezik i dopisivati liriku za potrebu predstavljanja Nikole Tesle europarlamentarcima. Gospoda iz benda Vedad, Propadalo, pa i autor glazbe Gabor Lengyel zadovoljni su, tako da, ako treba, mogu kod njih u bend. – u svom stilu rekao je Goran Karan.

Da su bili i ostali sinonim kvalitete, govori u prilog činjenica, da su jedini bend na svijetu koji je opjevao ovog energetskog maga iz Smiljana. Dosta godina nakon izlaska ovog vanserijskog hita, rijetki su se pokušali poslužiti imenom Tesle u svojoj glazbi, ali nitko tako kao tvorac teksta Duško Trifunović, Gabor Lengyel i Teška industrija, koja joj je iznova udahnula život. Za novi aranžman zadužen je već iskusni Vedad Hadziavdić, gitarista benda, a produkciju potpisuje Hrvoje Prskalo.

Neobjašnjivi strujni udar ili čista slučajnost… ?

Kada je bend prvi puta snimao pjesmu 1976. godine, dogodilo se nesto neobjašnjivo. Čini se kao da se i sam Tesla javio. Naime budući da je došlo do neobjašnjivog strujnog udara dogodilo se čudo i izbrisala se nepovratno bass linija s gotove snimke. Naravno kasnije su je morali ponovo snimati.

Kvalitetu pjesme, koja je uistinu dostojna poštovanja, prepoznao je i urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, koji je došao na ideju da s Teškom industrijom ostvari suradnju i upotpuni svoj uradak, specijal o Nikoli Tesli. Priča osim toga ima i šire razmjere pa specijal ide za europski parlament u Bruxselles, za čije je potrebe pjesma napravljena i u engleskoj verziji, a za tekst se pobrinuo Goran Karan, koji je bez sumnje to izveo maestralno.

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, bio je domaćin i svoj prostor je ustupio ekipi za snimanje spota. Glavna uloga povjerena je Andri Duka, šestogodišnjem dječaku, koji je i unuk Ivice Propadala, basiste Teške industrije. Radnja spota prožima se kroz tri vremenske zone, prošlost, sadašnjost, budućnost, i upravo mlađani Andro, očima i čistoćom djeteta najbolje može prenjeti sve te osjećaje, koji su nam i dan danas nepoznanica. Scenarij i režiju potpisuje Dragana Propadalo, kao i šminku i garderobu.
U spotu su korišteni kadrovi iz filma “Tajni laboratorij Nikola Tesla”, Zagreb filma. Ekranizaciju spota potpomogao je Jadran film, koji je omogućio najbolje kamere i svoj stručni tim.