Tedi Spalato, Goran Karan i klapa sv. Juraj HRM pobjednici 59. Splitskog festivala

by srp 7, 2019Domaća glazba, Festivali, Izdvojeno, Vijesti

Na prepunim je Prokurativama u subotu navečer okončano 59. izdanje Festivala.

Prva nagrada stručnog žirija, “Zlatni val”, i prva nagrada publike, “Zlatni galeb”, otišla je u ruke Tedija Spalata, Gorana Karana i klape sv. Juraj HRM koji su s pjesmom “Kuća naše pisme” postali apsolutni pobjednici 59. splitskog festivala na Prokurativama – piše dalmacijanews.hr

– Prvo Tedi tebi fala, fala i momcima iz HRM-a, osobito mi je drago šta smo svi skupa imali priliku pivati sinoć Miši. Prokurative su kuća naše pisme i jedino smo je odavde mogli otpivat. Fala na svemu – nakon pobjede rekao je Goran Karan.

Baš je ovo izdanje Festivala, po mišljenju mnogih, bilo jedno od najljepših u čitavoj povijesti održavanja jer je, nakon maestralnog koncerta Petra Graše, na prvoj večeri, druga protekla u znaku bezvremenskog Miše Kovača i hitova koji su kroz mnoge godine ostali nepresušno vrelo života, zabave, ali i tužnih trenutaka.

Oduševljenje apsolutnom pobjedom nije krio niti Tedi Spalato koji je priznao kako mu priznanje ipak nije toliko bitno:

– Meni je u cijeloj priči najvažnije kako smo ovu pismu napravili iz duše, nadam se da će samo ostati i nakon ovog Festivala. Mene nagrade i ne zanimaju baš, meni je samo stalo do pjesme – presretan je rekao Spalato.

Publika je drugo mjesto, “Srebrnog galeba” uručila klapi Rišpet koja je izvela pjesmu “Ja samo za te živim”.

Nakon mnogo godina na pozornicu na Prokurativama vratila se i Alka Vuica koja je, u duetu s Nenom Belanom, u pjesmi “Vrijeme za nas” osvojila “Srebrni val” odnosno drugu nagradu žirija.

“Brončani val”, treća nagrada žirija pripala je Ibrici Jusiću sa skladbom “Na kušinu dite plače”.

Trećeplasirani, po odabiru publike, bili su Mia Dimšić i Marko Tolja u duetu “Sva blaga ovog svijeta” pa su nagrađeni s “Brončanim galebom”.

Nagradu za najbolju pjesmu po izboru novinara dobila je Ivana Kovač, a uz to Ivana je pobijedila i u izboru za styling. “Voli me kakvu znaš” u izvedbi Antonije Dore bila je skladba s najboljom interpretacijom dok je za najboljeg debitanta izabran Marko Kutlić s pjesmom “Samo ljubav”.

Zoran Šerbedžija bio je autor najboljih stihova za duet Alke i Nene dok je najbolji angažman, po mišljenju struke, imala pjesma “Sad je dosta” Ive Perkušića.

“Sedam dana tjedno” Giuliana najizvođenije je pjesma Splitskog festivala iz prošle godine, a posebno je priznanje poshumno dobio Đelo Jusić.

Publiku je posebno oduševio i Armin, pobjednik showa “RTL Zvijezde – Ljetni hit” koji je s pjesmom “Ja bi tija bit” fantastično i s mnogo energije otvorio natjecateljsku večer.