Tamburaški orkestar HRT-a najavio novi koncert: Ugostit će trojicu hvaljenih virtuoza

by ožu 12, 2024Domaća glazba, Vijesti

Sljedeći koncert Tamburaškog orkestra HRT-a iz ciklusa U ozračju tambure održat će se u nedjelju, 17. ožujka u 20 sati u Studiju Zvonimir Bajsić. U goste stižu trojica hvaljenih virtuoza: proslavljeni virtuoz na kavalu (tradicijskom puhačkom instrumentu s Balkana) – Theodossii Spassov, kontrabasist Tihomir Hojsak i tamburaš (ujedno prvi diplomirani jazz tamburaš) Filip Novosel.

Kontrabasist Tihomir Hojsak i tamburaš Filip Novosel godine 2016. udružili su se u duo i počeli su svoje nevjerojatno glazbeno putovanje kao Bow vs Plectrum, a svoja dva instrumenta – kontrabas i brač – spojili su s različitim tradicijama sviranja. Spajajući ne samo svoje instrumente već i različite žanrove uključujući klasiku, suvremeni jazz i hrvatsku tradicijsku glazbu stvorili su specifičan i jedinstven stil te postali prepoznatljivi na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni.

Iste, 2016. godine počeli su i suradnju s bugarskim jazz glazbenikom jedinstvenoga stila, virtuozom na kavalu Theodossijem Spassovim. Glazbenici su brzo razvili prijateljstvo i muziciranje u kojem spajaju hrvatsku i bugarsku tradiciju s jazzom i klasičnom glazbom.

Njihov repertoar čine autorske skladbe i aranžmani u kojima pokazuju koliko dvije kulture mogu biti različite, a opet slične. Zajednički nastup u Slavonskome Brodu 2. srpnja 2022. odlučili su ovjekovječiti kao diskografsko izdanje pod nazivom Duckling Soup (Croatia Records,2023.), što je ujedno peti ali i prvi live album Hojsaka i Novosela.

Na njemu su autorske skladbe trojice glazbenika, kao i obrade tradicionalnih pjesama – ukupno devet skladbi koje čine jedinstveni spoj tambure, kontrabasa i kavala te muzikalnosti i virtuoznosti trojice glazbenika. Upravo taj spoj predstavit će uz Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Matije Fortune, ovaj put kao Duckling Soup Rearranged. Za nove aranžmane zaslužni su dakako Hojsak & Novosel.