Talijanski kralj bluesa gostuje u pulskoj Areni

by kol 12, 2017Koncerti, Strana glazba, Vijesti

Zucchero ovog ljeta točnije 13. kolovoza nastupa u pulskoj Areni.

Adelmo Fornaciari, svima poznat pod umjetničkim imenom ZUCCHERO dolazi u Hrvatsku. Nadimak mu je nadjenula učiteljica u osnovnoj školi, a kao umjetničko ime ga koristi više od trideset godina. U svojoj dugogodišnjoj karijeri svojom strastvenom glazbom, nezaboravnim duetima i izvrsnim scenskim nastupima jednostavno briljira na talijanskoj i svjetskoj sceni.

„Black Cat“ je naziv turneje kao i posljednjeg, dvanaestog studijskog albuma.

U Hrvatskoj smo ga imali priliku vidjeti kao posebnog gosta, prošle godine na nastupu svjetske senzacije „2 Cellos“. Priliku da nas ponovno impresionira imat će već 13.08.2017. u pulskoj Areni. Očekuje nas večer vrhunske glazbe i legendarnih hitova kao što su Senza Una Donna“, „Baila“, „“Così Celeste”, “Cuba Libre”, ”Everybody’s got to learn sometime”, „Diavolo In Me“, „Il Volo“, „Miserere“, „Diamante“ i mnogi drugi. Ne propustite koncert živuće legende! – piše eventim.hr

O ZUCCHERU:

Adelmo Fornaciari, rođen 1955, jedan je od rijetkih talijanskih glazbenika koji se mogu pohvaliti međunarodnim priznanjem. Svoj uspjeh duguje mnogih suradnjama s velikim glazbenim imenima, kao i svojim jedinstvenim nastupima kojima očarava publiku. Zucchero je ušao u svijet glazbe sedamdesetih godina svirajući u raznim bendovima. Na prijelazu iz osamdesetih godina sa skupinom Taxi ostvario je prvi značajan uspjeh i započeo svoj glazbeni uspon. Nakon što je osvojio domaći teren odlučio je svoj talent podijeliti sa svjetskom scenom. 1991 godine otpjevao je pjesmu Senza una donna koju je snimio s Paulom Youngom. Ostalo je povijest. Slijedili su dueti sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Sting, John Lee Hooker, Luciano Pavarotti, The Scorpions, B. B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton, Bono i mnogi drugi. Surađivao je i sa svojim najvećim idolom Joe Cockerom. Iako njegova glazba sadrži prepoznatljive „talijanske note“ najveća mu je ljubav oduvijek bila blues. Tijekom više od 30 godina objavio je 24 albuma i prodao više od 60 milijuna ploča diljem svijeta. Dobio je brojne nagrade te čak zaradio i nominaciju za prestižnu nagradu Grammy.
Adelmo Fornaciari ili jednostavno Zucchero (Reggio Emilia, 25. rujna 1955.) je talijanski rock glazbenik, koji svoje nadahnuće često pronalazi u gospelu, bluesu i rocku.

Karijeru je započeo 1970-tih s različitim grupama probao se probiti za veće gaže. Nakon nekoliko promjena grupa skrasio se u grupi pod imenom “Taxi” s kojom je 1981. godine osvojio glazbeni festival u Castrocarou. Na poznatom Sanremo festivalu pojavio se 1982. godine s pjesmom “Una notte che vola via” te 1983. godine s pjesmom “Nuvola” na “Festivalu dei Fiori”. Njegov prvi album “Un po’ di Zucchero” izašao je iste godine te je doživio nenadani uspjeh.

1984. godine seli se u SAD u Kaliforniju gdje se sastaje s talijanskim glazbenim producentom Corradom Rusticiem te sklapa suradnju. Rezultat te suradnje viđen je već sljedeće godine kada Zucchero sklapa posao s basistom Randyem Jacksonom s kojim radi album “Zucchero & The Randy Jackson Band” iz kojeg proizlazi pjesma “Donne” koja postaje hit u Italiji.

Iako “Zucchero & The Randy Jackson Band i Rispetto” postaje veliki komercijalni uspjeh, album “Blue’s” iz 1988. godine postaje najprodavaniji album u povijesti Italije ikada te Zucchero postaje slavan čak i izvan Italije. 1989. sa svojim bendom Zucchero radi album “Oro incenso e birra” u Memphisu. Taj album, koji je nadahnut američkom soul glazbom je čak uspio pribaviti jednog od najboljih gitarista svijeta Erica Claptona koji se rado odazvao Zuccheru. Taj album je jedan od najuspješnijih u Zuccherovoj karijeri.

Nakon prodaje dvaju albuma u milijunskim primjerima Zuccheru nije bilo teško sklopiti glazbenu suradnju s mnogim poznatim glazbenicima svijeta, pa je tako radio s Joe Cockerom, Stevie Ray Vaughanom, Eric Claptonom i Miles Davisom. Od 1990. godine Zucchero je pokušao zavladati preostalim europskim glazbenim tržištem. 1990. godine napravio je kompilaciju dvaju najuspješnijih albuma i pretvorio ih u “Zucchero Sings his Hits na Engleskom” koje je preveo Frank Musker te je puštena u prodaju diljem svijeta.

S Paulom Youngom Zucchero je u duetu otpjevao svoj najveći hit “Senza una donna” koji je došao u top 10 na tadašnjoj ljestvici u Europi. Kasnije je snimio specijalni album zvan “Zu & Co”. Između 1991. i 1993. godine Zucchero je nastavljao snimati duete s poznatim svjetskim glazbenicima pa je tako snimio duete sa Stingom, Lucianom Pavarottiem, mladim Andreom Bocelliem, Elthonom Johnom, Brianom Mayom i ostalima.

1992. godine nastupio je s ostalim zvijezdama na koncertu u povodu smrti frontmena Queena Freedia Mercurya. Kasnije je snimio ponovno album zvan “Miserere” na kojem se pojavio Bono Vox iz grupe U2 u duetu s Zuccherom. Svirao je i na 25. godišnjici Woodstocka. Tokom godina Zucchero je napravio mnogo svjetski poznatih albuma koji su se prodavali u milijunskim primjercima.

U privatnom životu Zucchero je jako dobar s talijanskim kolegom Erosom Ramazzottiem s kojim djeluje na mnogim humanitarnim akcijama. 2009. godine skupila se talijanska reprezentacija zvijezda protiv hrvatske reprezentacije zvijezda na Poljudu u Splitu u kojoj Zucchero ipak nije igrao zbog nedostatka fizičke spreme u 54 godini.

Foto: Sanja Raičković