Podijeli objavu

Muzički biennale Zagreb sve je bliže, a nakon što su predstavljeni domaći skladatelji koji sudjeluju na 30. MBZ-u, donosimo pregled skladatelja u gostima koji stižu uskoro u Zagreb.

Britanska multimedijalna umjetnica, skladateljica i performerica Kaffe Matthews već 4.4. u predbiennalskom tjednu predstavit će svoje sonične bicikle. Zagrepčani će bicikle moći preuzeti svaki dan od 4. do 13. travnja u Galeriji Greta, a 45minutna ruta odvest će ih kroz nekoliko zagrebačkih kvartova te će na taj izniman način moći iskusiti kako zvuči glazbeni Zagreb u site specific djelu „Ispod fontana“.

30. muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa 6. travnja izvedbom djela „The Garden“ Richarda Ayresa. Djelo će izvesti svjetski priznati ansambl London Sinfonietta, a zagrebačka izvedba The Gardena dogodit će se čak i prije same londonske premijere.

Uz Ayresa zagrebački gost bit će i američki skladatelj Alvin Curran. Njegovo djelo Inner Cities koje će biti izvedeno 7.4. u Francuskom institutu, najdulja je ikad napisana skladba za klavir (6 sati!). U Laubi 8.4. gostovat će i Ivan Fedele, umjetnički voditelj glazbenog programa festivala Biennale di Venezia. Tom prilikom hrvatski ansambl Cantus i talijanski Icaraus praizvest će djelo Ex-Tension II, no osim te svjetske praizvedbe, hrvatska publika moći će čuti čak još tri kompozicije ovog vodećeg talijanskog skladatelja.

U Zagreb stižu i norveške zvijezde Eivind Buene i Rolf Wallin. Već drugog dana festivala, norveški ansambl Cikada izvest će djelo “Possible Cities / Essential Landscapes” skladatelja i književnika Eivinda Buenea. Djelo je nastalo u koprodukciji ansambla Cikada i legendarnog ansambla InterContemporaina, koji je na MBZ-u održao koncert za pamćenje 2017. godine. Buene će o svojoj dvostrukoj poziciji skladatelja i književnika razgovarati 5. travnja u programu Književni budoar kluba Booksa.

„The Otheroom“ Rolfa Wallina izvest će se 11.4. u foajeu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovo djelo propituje upravo odnos javnog prostora i umjetnosti, praizvedeno je na prestižnom festivalu suvremene glazbe u Huddersfielu, a u godini 2018. bilo je nominirano za Brit Awards kao najinovativnije djelo te godine.

Vrlo važan zagrebački gost je i skladatelj Vinko Globokar koji će se simbolički oprostiti od svoje skladateljske karijere upravo na MBZ-u gdje ju je i 70-ih započeo. U Zagrebačkom kazalištu mladih Slovenska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša te uz soliste Sretena Mokrovića, finsku vokalisticu Piiu Komsi i njemačkog improvizatora Michaela Riesslera, izvest će se djelo “Exil 3 (Život imigranta Edvarda)”.

Svakako centralno ime festivala je njemački skladatelj, redatelj, dramaturg, multimedijalni umjetnik Heiner Goebbels. Već kultno djelo „Surrogate Cities“ koje odavno pripada u antologiju Nove glazbe izvest će se u koprodukciji sa Zagrebačkom filharmonijom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 12.4., gdje će se zagrebačkom orkestru pridružiti legendarni David Moss i jazz pjevačica Jocelyn B. Smith, a cijelom izvedbom će ravnati mlada dirigentska zvijezda Jonathan Stockhammer.

Podsjetimo, 30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je “Grad, prostor, glazba, zvuk”.