Stoner velikani Unida premijerno u Hrvatskoj!

by lis 10, 2023Strana glazba, Vijesti

Legendarni američki stoner bend Unida dolazi prvi put u Hrvatsku! Na turneji će im se pridružiti rumunjski rockeri bend Roadkill Soda. Mjesto ove izuzetne svečanosti je Močvara, a datum za pribilježiti je 20. listopada (petak). Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 18 eura mogu se u Dirty Old Shopu (Tratinska 34) ili preko njihovog weba. Sve novosti možete pratiti i na Facebook eventu.

 Unida je bend koji je osnovan 1998. godine u Kaliforniji. Nakon raspada bendova Kyuss i Slo Burn, John Garcia se pridružio Arturu Seayu i Miguelu Cancunu, koje je smatrao izuzetnim glazbenicima. Ime benda dolazi od španjolske riječi za “ujedinjeni”, jer je to, prema Garcijinim riječima, najbolje opisivalo prijateljstvo među glazbenicima iz pustinje i općenito okolnosti iz kojih je bend nastao i rastao.

Godinu nakon osnivanja, izdali su prvi split sa švedskim stoner bendom Dozer, a zatim i prvi kultni album “Coping With The Urban Coyote”, na kojem se nalazi i njihov najveći hit “If Only Two”. Njihov drugi album “The Great Divide”, na kojem je radio i legendarni producent Rick Rubin, nikada nije službeno objavljen zbog administrativnih problema, ali ga je bend prodavao na svojim nastupima kao neslužbene kopije.

Također, njihova pjesma “Black Woman” našla se na videoigrici Tony Hawk’s Underground. Bend se više puta rastajao i ponovno okupljao, a od prošle godine su ponovno aktivni. Na ovoj turneji će umjesto Garcie na vokalu biti Mark Sunshine (Riotgod, Patriarchs in Black), a o njihovom odnosu s Garcijom može se pročitati ovdje. Bend će, pored svojih klasika, svirati i neke nove pjesme kao najavu za album koji bi uskoro trebao izaći

Roadkill Soda je rock/stoner bend iz Bukurešta, osnovan 2011. godine. Članovi benda su Mircea Petrescu “Hotshot Eagle” (vokal), Mihnea Ferezan “Panda Elixir” (gitara), Victor “Vava” Ferezan (bas) i Mihai Nicolau “Baby Jesus” (bubanj). Bend ima tri službena izdanja: “A fucked up trip gone bad” (2011), “Oven Sun” (2013) i “Yo no hablo Ingles” (2014). Svirali su na raznim festivalima u regiji, a među bendovima s kojima su dijelili pozornicu vrijedno je izdvojiti imena kao što su Billy Idol, Nick Oliveri, Karma to Burn i Planet of Zeus. Dva dana ranije koncert ovih dvaju bendova održat će se u beogardskoj Zappa Bazi, također u organizaciji agencije Hangtime.