Podijeli objavu

Od danas su u prodaji “Nuspojave”, novi studijski uradak Gorana Bare i kultnih Majki. “Nuspojave” stižu sedam godina od posljednjeg Porinima ovjenčanog studijskog albuma “Teške boje” i već sada možemo reći da su “Nuspojave” rock album godine i definitivno jedno od najočekivanijih izdanja koje će podignuti ljestvicu domaćeg rock izričaja.

“Ljubav krvari” otvara novi album Gorana Bare & Majki na kojem se nalazi ukupno sedam pjesama. “Ljubav krvari”, “To nije igra”, “Osvijesti me”, “Skarabej Go-Go”, “Dobri anđeo te noći je pao”, “I dok pleše sama s kišom” i “Zašto” savršeno zaokružuju Baretovu poetiku koja je s ovim albumom dostigla jedan od svojih mogućih vrhunaca – njegov život pjesma je koja svakim stihom otkriva skriveno, a sa svojim Majkama Bare na “Nuspojavama” je iskoračio, osim u poetskom, i u glazbenom smislu. Gitarističke, bubnjarske i klavijaturističke bravure sjajne ekipe koja je sudjelovala na albumu: Kruno Domaćinović, Davor Rodik, Berislav Blažević, Alen Tibljaš i Mario Rašić, i aranžerska rješenja Bareta i Marija Rašića, ujedno i producenta albuma, znače samo jedno, da su “Nuspojave” savršeno zaokružena priča koja će doseći kultni status!

Naš ugledni glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš o “Nuspojavama” piše: “… ako i postoji poneka sličnost između ‘Srca’ i ‘Nuspojava’, potonji je autorski impresivniji, aranžmanski maštovitiji, svirački jači i snimateljsko-producentski bitno dorađeniji album, koji donekle iskače iz svega što je naš najkarizmatičniji rock pjesnik ikada snimio i objavio.” Aleksandar Dragaš dalje piše kako su “Nuspojave” jedan od Baretovih impresivnijih radova: “Bare je kao pjesnik i ranije bio poznat po tome da kopa po najmračnijim zakucima svoje duše osvijetljenim tek rijetkim proplamsajima sreće, odnosu ljubavi i ovisnosti, čovjeka i Boga, pojedinca i društva te po usponima i padovima vlastitog, po mnogočemu nevjerojatnog života preko ruba mogućega. No čak i u takvoj konstelaciji ‘Nuspojave’ se doimaju jednim od impresivnijih radova u njegovu pjesničkom opusu.”

Antonija Jelić, Soundguardian portal, također o albumu piše pohvalno: “Na albumu nema hita kakav je bio istoimeni na ‘Teškim bojama’, no ovaj album zreli je primjer stvaranja, ne samo tekstualnog, već i glazbenog. ‘Nuspojave’ su zreo i težak album, ujednačenog stila čija glazba vas usmjerava na riječi, a tekst vas vuče dalje da pratite nevesele doživljaje i razmišljanja našeg poovskog glazbenika i navijate za njega i plačete s njim.”

Već prije objavljeni singl “Osvijesti me” kao i pjesma “I dok pleše sama s kišom”, jedina koju ne potpisuje Bare već Lidija Bajuk i koja je prvotno bila objavljena na albumu “Srce”, dolaze u potpuno novim aranžmanima. “Nuspojave” su snimane i miksane u slovenskom RSL studiju pod producentskom palicom Marija Rašića. Album je opremljen fantastičnim fotografijama priznatog hrvatskog fotoreportera Zorana Marinovića, a grafički ga je pripremio Daniel Ille.

Goran Bare & Majke institucija su koja s “Nuspojavama” daje novu dimenziju rocku!