Podijeli objavu

Iščekivani film o životu glazbene ikone Eltona Johna – “Rocketman” od danas, 24. svibnja, pretpremijerno započinje s prikazivanjem u hrvatskim kinima, u distribuciji Blitza.

Svjetlo dana ugledao je i fenomenalan prateći soundtrack “Rocketman: Music From The Motion Picture”. Soundtrack sadrži neke od najvećih hitova koje su Elton i njegov dugogodišnji suradnik Bernie Taupin kreirali, a koje je za potrebe filma otpjevao Taron Egerton, protagonist “Rocketman” filma.

Iako film nije isključivo kronološki prikaz Eltonovog života i rada, donosi nam interesantne činjenice, anegdote i manje poznate priče sramežljivog umjetnika koji se prije svoje preobrazbe odazivao na ime Reginald Kenneth Dwight.

Prateći soundtrack prepun je prepoznatljivih glazbenih klasika koje su Elton i Bernie kreirali kroz više od 50 godina suradnje. Odabrali smo 5 pjesama koje se nalaze na ovom soundtrack izdanju i donosimo njihove interesantne priče.

„Your Song“ nastala je u svega nekoliko minuta, u stanu Eltonove majke

Jedan od ključnih momenata Eltonove karijere bila je objava pjesme “Your Song”, za koju je tada 17-godišnji Bernie Taupin tekst napisao u svega nekoliko minuta, za kuhinjskim stolom u stanu Eltonove majke. Legenda kaže da je 20-godišnji Elton glazbu skladao samo 20-ak minuta, a to je bilo dovoljno da se stvori klasik, i da započne jedna od najdugovječnijih glazbenih suradnji te iznimno prijateljstvo, ono Eltona Johna i Berniea Taupina.

Pjesmu je isprva objavila skupina Three Dog Night, s kojima je Elton bio na turneji. Kada je postalo izgledno da će ju originalni glazbeni autor također objaviti, Three Dog Night su odlučili ne izdati je kao singl, nakon čega se našla na Eltonovom drugom studijskom albumu “Elton John”. Pjesma je 1998. uvrštena u Grammy Hall Of Fame, i smatra se jednim od najposebnijih glazbenih dragulja koje je ovaj autorski dvojac kreirao.

„Tiny Dancer“ inspirirana je prvim putovanjem u SAD – i Taupinovom prvom suprugom

Godine 1971. Elton John objavio je svoj četvrti studijski album „Madman Across The Water“. Izdanje započinje pjesmom “Tiny Dancer”, koja je inspirirana njihovim prvim putovanjem u SAD te Taupinovom prvom suprugom, Maxine Feibelman. Pjesma je objavljena kao drugi singl s navedenog albuma, a iako joj je trajanje od 6-minuta odmoglo u to vrijeme da se zavrti na radijskim postajama, kroz godine je dosegnula kultni status i platinaste naklade.

“Candle In The Wind” posveta je Marilyn Monroe, a zatim izvedena i u čast Lady Di

S uvodnim riječima “Goodbye Norma Jeane”, pjesma “Candle In The Wind”, originalno objavljena 1973. godine, u sklopu albuma “Goodbye Yellow Brick Road” inspirirana je ljepotom, talentom i kratkim životom Marilyn Monroe. No pjesma je ujedno i Taupinovo viđenje slave, zbog koje su mnogi talenti prerano prekinuli svoje živote. “Pjesma je posveta svakom umjetniku koji je preminuo u preranoj dobi i time postao ikonska slika Doriana Graya. Ljepota zarobljena u vremenu”, otkrio je svojevremeno autor teksta Bernie Taupin.

Nakon tragičnog događaja 1997. godine i smrti Diane, Princeze od Walesa, Taupin i John pjesmu su posvetili Lady Di, s kojom je Elton imao blisko prijateljstvo. Prilikom posljednjeg ispraćaja Princeze Diane, Elton je izveo pjesmu započevši tekstom “Goodbye England’s Rose”, a zatim je i službeno objavljena kao singl “Candle In The Wind ’97” te su svi prihodi namijenjeni organizaciji Diana’s Memorial Fund. Nakon te izvedbe, Elton pjesmu više nikada nije izveo s navedenim uvodnim stihovima.

“Rocket Man” – posveta svemirskim eksperimentima

Proučavanje svemira bila je velika stvar 1972., te 1970-ih općenito. Bernie Taupin bio je inspiriran kratkom pričom “The Rocket Man” Raya Bradburya, ali i istoimenom pjesmom “Rocket Man” folk benda Pearls Before Swine. S uvodnim stihovima “She packed my bags last night, pre-flight. Zero hour, 9 a.m., and I’m gonna be high as a kite by then”, pjesma donosi Taupinovu priču o čovjeku kojeg za potrebe znanstvenog eksperimenta šalju u svemir. Za produkciju pjesme zaslužan je Gus Dudgeon, koji je s Davidom Bowiem kreirao i “Space Oddity”. Pjesma “Rocket Man” Eltonu Johnu je donijela uspješan singl, a 47 godina kasnije i naslov filma.

“I’m Still Standing”, oda dugovječnosti

Ako treba odabrati samo jednu pjesmu koja ponajbolje opisuje dugovječnost i simbiozu ove autorske glazbene suradnje, to je onda svakako “I’m Still Standing”, klasik iz 1983. godine. Elton John i Bernie Taupin prošli su sve – kako glazbeno, tako i privatno; od punka, glam rocka, new wavea…, i to točno onako kako i stihovi kažu: “…looking like a true survivor, feeling like a little kid”. Uspjeli su “preživjeti sve”.

Soundtrack filma hrvatskoj je publici dostupan putem digitalnih glazbenih platformi – Deezera i Google Playa, dok je fizičko izdanje moguće kupiti putem službenog webshopa izdanja.