Stefanovski uoči turneje: svirka sa sinom za mene je praznik

by svi 9, 2023Domaća glazba, Koncerti, Vijesti

Jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, Vlatko Stefanovski sa svojim V3 triom kreće na proljetnu turneju u sklopu koje će posjetiti i nekoliko hrvatskih gradova. Obožavatelji će moći uživati u njegovoj nevjerojatnoj gitarskoj tehnici kojom vješto kombinira ethno-jazz, instrumentalni rock, jazz-fusion i blues, 17. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, 19. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, 20. svibnja u Cvetličarni i 21. svibnja na krovu Kulturnog centra u Osijeku.
„Naša set lista je prilično velika, ako uzmemo u obzir sve albume koje sam u životu snimio. Podsjetit ćemo se nekih starih stvari, svirat ćemo obrade folkolornih tema, voklane numere iz raznih perioda mog rada… Bit će raznovrsno i zabavno… to je bend koji svira i rock ’n’ roll i fusion i etno, tako da će biti za svakoga ponešto“ rekao je Vlatko Stefanovski, jedan od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe koji nakon dugogodišnje karijere trenutno svira s bendom V3 trio, kojeg čine Ivan Kukić na bassu i Jan Stefanovski na bubnjevima. Svirati s mladim dečkima mu je, kako kaže, poseban gušt.

„Koncerti s mojim triom su za mene praznik. Ovo je već treća i najmlađa ritam sekcija od osnivanja benda, ali iako su mladi oni su kompetentni i zreli muzičari. Odsvirali smo već 90 koncerata, snimili album…“ kaže Stefanovski te se prisjeća kako je došlo do spajanja s ovim mladim glazbenicima. „Prepoznao sam njihove talente još dok su bili tinejdžeri. Bili su sa mnom u studiju prije negdje pet, šest godina obojica i malo smo jammali. Tada sam ostao poprilično impresioniran talentima koje posjeduju, no rekao sam ima da moraju još malo sačekati, da nije vrijeme. Čekao sam ih da sazriju i kao ljudi i kao muzičari. To se dogodilo pred mojim očima, na moje veliko zadovoljstvo.“

Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno-jazza, rocka, jazz-fusiona i bluesa. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru. Kao član grupe “Leb i sol” snimio je 13 albuma. S fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka, ušli su u povijest kao jedan od najpoznatijih bandova bivše Jugoslavije, a pjesme poput Devetke, Jovano Jovanke, ‘Aber Dojde Donke’ ušle su u takozvane evergreene makedonske glazbe i zadužili su zauvijek makedonsku kulturu.

Ni samostalna karijera Vlatka Stefanovskog nije ništa manje impozantna. Kao samostalni glazbenik izdao je više od 4 albuma te nastavlja nizati uspjehe do dana današnjeg. Već je njegov prvi samostalni uradak “Kauboji i Indijanci” (1994.) pokazao raznolike interese kojima je težio, od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluesa.

Suradnja s Miroslavom Tadićem kojoj se posljednjih godina posvetio baca novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. No ni tu se nije zaustavio. Nedavno je u rasprodanim Lisinskim predstavio nesvakidašnju glazbenu fuziju nastupajući s folklornim ansamblom Tanec.

Stefanovski je dobitnik državne nagrade Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti ’11. oktobar’, a dobitnik je i počasnog doktorata za umjetnost koje mu je dodijelilo glasovito Sveučilište Sv. Kirila i Metodija iz Skopja.

Vlatko Stefanovski se može pohvaliti svjetskim uspjesima koje je postigao pišući glazbu za film, kazalište i balet. Glazbu za ruski film “Put na Sunce” redateljice Yesim osvojio je dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999.

Ulaznice za koncerte dostupne su u sustavu Eventima i Mojekarte.hr.