Špancirfest pokrenuo kreativnost tisuća posjetitelja prvog festivalskog vikenda

by kol 23, 2017Domaća glazba, Festivali, Vijesti

Prvi vikend Špancirfesta je za nama. Kako i prilči najveselijem i najvećem hrvatskom festivalu, vikend na Špancirfestu traje do ponedjeljka što dokazuje i spektakularni koncert Vatre u Kraljevskoj zoni gdje su tisuće grla u glas pjevale njihove najveće hitove. Na Korzu je nastupila diva Natali Dizdar u nadahnutom izdanju okružena predivnim ambijentom glavnog varaždinskog trga oslikanog umjetničkim projekcijama LaLuz Visualsa.

Važnost i uspješnost Špancirfesta ne samo za varaždinski odnosno kontinentalni turizam već i kao jednog od hrvatskih kulturnih i kreativnih brendova, potvrdio je i direktor Hrvatske turisitičke zajednice, Kristijan Stančić. Uživajući u bogatstvu programa Špancirfesta on je naglasio njegovu posebnost i dao podršku daljnjem razvoju.

Prvi festivalski vikend Špancirfesta završio je tek u ponedjeljak izvrsnim i prepunim koncertom Vatre na Kraljevskoj zoni. Na Croatia pozornici kod vile Bedeković koncerti su na četiri dana ustupili mjesto predstavama, a taj dio programa je otvorio urnebesni Ivan Šarić na rasprodanom nastupu.

Idući dani donose nove ulične izvođače, bogati koncertni program na Kraljevskoj zoni koji se kreće od vrhunskih DJ-a (Kay Zrill, Balkanbeats, Gramophondzie, Mario Kovač), bendova (Beyonce Tribute Band, Bojan Krstić orkestar, Kojoti) do varaždinskh imena (Jam Ritual, Timeless, Milicija).

Uz to, Kraljevska zona donosi maštovitu i bogatu gastro ponudu, vrhunska hrvatska vina i Carlsberg pivnicu u čarobnom okruženju perivoja oko varaždinskog Starog grada, Barber’s Show, Show Cooking Renea Bakalovića i mnogo toga drugoga.

Stižu novi ulični performeri: Bucket Drummer Show, The Crazy Pony Show, The Giant, Croatia osiguranje pozornica program nastavlja predstavama: U petak (za)metak Histriona (23.8). i Miris lovine Kazališta Moruzgva (24.8.).

U srijedu stiže rockabilly atrakcija B & The Bops, a u četvrtak dvostruki show – Drvored te Zsa Zsa i Saša Maček dok Stančić preko tjedna postaje party zona, a za pultom će se izmjenjiati DJ Pintha i DJ E-Base.

Luminarium na Kapucinskom trgu, koji se pokazao kao hit Špancirfesta te ga ja vidjelo na tisuće ljudi, radi svaki dan od 17 do 22 sata, a svi programi Parka kreative, bogata izlagačka ponuda, Vinski grad, Obrtnička ulica, Art-ulica i popularna Kreativnica tu su u punom sastavu da vam pomognu pokrenuti kreativnost.

Radionica unikatnih motora jedinstvena atrakcija Kraljevske zone

Ako ste se ikada zapitali kako nastaju neki od najljepših motora na svijetu, odgovor možete pronaći u Kraljevskoj zoni Špancirfesta. U sjeni Staroga grada, svoju su radionicu privremeno otvorili momci iz Vinkovačkog CPR custom garagea koji svojim vrijednim rukama slažu unikatne jurilice na dva kotača za koje sve osim rame – izrađuju sami.

Ova skupina entuzijasta svoje motore, koji nastaju prema idejama i željama naručitelja ili jednostavno zahvaljujući njihovoj vlastitoj inspiraciji, dovode do savršenstva uz pomoć originalnih dijelova jednako kao i prilagođenih vojnih detalja poput čepova kanistara, odnosno snajperskih nišana, a rezultat njihovog višemjesečnog truda može se, tijekom trajanja Špancirfesta, povremeno vidjeti i na ulicama Varaždina kada prolaznike odluče počastiti skupnom vožnjom.

No, najzanimljivije je svakako doći u njihovu bazu u Kraljevskoj zoni u kojoj trenutno rade na BMW-u R65 iz 1976. godine kojem će u potpunosti promijeniti izgled. Kada bude gotov, ovaj cafe racer završit će u svom novom zadarskom domu, točnije garaži, dok ostatak prekrasnih custom made motora iz CPR radionice Ivana Vukoje, među kojima su i različiti chopperi i bopperi, tek čeka nove vlasnike.