Podijeli objavu

Kad je Špancirfest 2014. prvi puta organizirao natječaj „Postani heroj ulica Špancirfesta“, on je bio zamišljen kao novi način uključivanja mladih glazbenika i izvođača u službeni program najvećeg hrvatskog festivala.

Festivalske ulice Varaždina su ionako svake godine bile prepune svirača, a kako Špancirfest nastoji posjetiteljima uvijek pružiti – simply the best, zabavnim video natječajem željelo se otvoriti vrata i naći – najbolje.

„Heroji“ su u 2019. prava tradicija s tim da se više ne traže isključivo glazbenici nego je poziv namijenjen različitih glazbeno scenskih performansa primjerenih za izveđenje na ulicama i trgovima, u izravnom kontaktu s publikom.

Pravila su, kao i svake godine, vrlo jednostavna. Od (četvrtka) 6. lipnja zainteresirani će se izvođači moći  putem Facebook ili web stranice Špancirfesta snimkom svog nastupa ili točke prijaviti na natječaj. Prijave će biti otvorene do 25. lipnja, nakon čega, do 10. srpnja slijedi glasanje, a žiri Špancirfesta će potom, na temelju broja glasova, ali i kvalitete tj. kreativnosti prijavljene izvedbe,  odabrati i 15. srpnja objaviti odabir ovogodišnjih Heroja ulica Špancirfesta 2019.

Jedna od novosti koje donosi 21. Špancirfest bit će multimedijalna kupola, senzorička atrakcija koja je osvojila brojne gradove diljem svijeta, a ove godine oplemenit će varaždinski Kapucinski trg.

Ova elegantna instalacija skriva prvorazrednu tehnološku atrakciju u kojoj napredna 3D 360* tehnologija uvodi posjetitelje u 12 minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte. Prikazani sadržaj pruža jedinstveno i iznimno realno iskustvo uživanja u projekciji.

Kupola će biti postavljena na Kapucinskom trgu, a posjetiteljima Špancirfesta omogućit će let u svemir bez da napuste sigurno tlo.

Špancirfest je potaknuo razvoj i osmišljavanje drugih događanja i manifestacija čime se Varaždin u protekla dva desetljeća izgradio u pravi grad festivala. Jedan od najzanimljivijih i najatraktivnijih je svakako „festival prije festivala“ – Festival varaždinskih dvorišta, koji će se održati prvog vikenda u srpnju odnosno 6. i 7. srpnja 2019. Kao što Špancirfest zatvara ljeto, Festival dvorišta na neki ga način otvara, kao što otvara i vrata divnih, inače skrivenih prostora varaždinske povijesne jezgre.

Povezanost dvaju festivala manifestira se i u želji da se kroz njihove sadržaje potaknu i promjene u načinu gledanja i obogaćivanja javnih prostora čime se urbano okruženje Varaždina oplemenjuje umjetničkim djelima – trajnim ili privremenim javnim plastikama, skulpturama ili instalacijama.

Nastavljajući se na prošlogodišnji projekt u kojem je u javnom procesu kreacije nastala skulptura „Dom“, trajno udomljena u dvorištu varaždinske vijećnice, i ovogodišnji Festival dvorišta dat će svoj javni umjetnički doprinos Varaždin.

Tri umjetnice okupljene u međunarodni kreativni tim: NamSook Chan/ J. Koreja te, Snježana Pokos Vujec i Danijela Pičuljan u dvorištu palače Sermage ovih dana javno zajednički stvaraju skulpturu na temu Varaždina, a proces će svoj veliki finale imati javnim paljenjem i predstavljanjem usijanog umjetničkog djela u večernjim satima 6. srpnja 2019. kao dio programa Festivala varaždinskih dvorišta.