Podijeli objavu

Malo je festivala koji se mogu podičiti raznolikošću i kreativnošću Špancirfesta, a to potvrđuje i ovogodišnji koncertni niz, koji će se odvijati na čak četiri pozornice, razmještene kroz cijelu povijesnu jezgru Varaždina. Glazbeni program Špancirfesta dolazi kao kruna svakog festivalskog dana. I osmišljen je tako da zadovolji široku lepezu ukusa tisuća posjetitelja Špancirfesta, koji se žele zabaviti, plesati, pjevati ili samo uživati.

Iako je u predivnoj gradskoj jezgri Varaždina teško pronaći lokaciju, koja kao kulisa ne oduzima dah, ipak posebno mjesto zauzimaju pozornice na dva varaždinska trga –  na Korzu (Trg kralja Tomislava) i popularnom Stančiću (Trg Miljenka Stančića), nenametljivo smještene u srce pješačke zone. Glazbeni program na ta dva trga, prema mnogima među najljepšima u Hrvatskoj, raznolik je baš kao i sam Špancirfest i, što je jednako važno, potpuno je besplatan.

KORZO (Trg kralja Tomislava)


18.08. petak –  Nola
19.08. subota – Drvored
20.08. nedjelja – Soul Sisters
21.08. ponedjeljak – Natali Dizdar
22.08. utorak – Mislim naglas / Chicago from city of rock and baroque
23.08. srijeda – B & The Bops
24.08. četvrtak – Zsa Zsa i Saša Maček
25.08. petak – Cat Paws
26.08. subota – Songkillers
27.08. nedjelja – Scifidelity Orchestra / Irma Dragičević

STANČIĆ (Trg Miljenka Stančića)


18.08. petak –  Marko Louis
19.08. subota – Nipplepeople
20.08. nedjelja – Gretta
21.08. ponedjeljak – DJ Pintha
22.08. utorak – DJ E-Base
23.08. srijeda – DJ Pintha
24.08. četvrtak – DJ E-Base
25.08. petak – Nikola Marjanović
26.08. subota – Jakša Jores & DJ Kresh
27.08. nedjelja – Mangroove

18.08. petak – Nola
Kad bi sve ljubavi imale soundtrack stvoren pričom Gabi i Marijana, osnivača i pokretačke snage grupe Nola, svijet bi bio ljepše i bolje mjesto. Hitom “Dio tebe” početkom 90-tih napravili su dar-mar u eteru zasićenom konfekcijskom dance glazbom, a njihov pitki, mekani rock-pop zvuk sa snažnim autorskim potpisom odmah ih je svrstao u red najvažnijih hrvatskih izvođača. Prošlo je dosta godina otkad je Nola posljednji put svirala u Varaždinu, ali ono što je važno je da će na 19. Špancirfestu nastupiti na divnom varaždinskom Korzu prvog dana festivala i odnijeti nas iznad oblaka.

19.08. subota – Drvored
Znate li što je Balkankan? Za odgovor je najbolje otići na sam izvor te riječi, a to je zagrebačka atrakcija Drvored. Deveteročlani bend, okupljen za jednokratnu upotrebu, ali pretvoren u sedmogodišnje glazbeno putovanje kroz šansonu i balkansku nostalgiju prepunu neutažive energije za zabavom, baš je pravi špancirfestovski izvođač – glazbeno raznolik, kreativan, drugačiji, istovremeno tradicionalan i avangardan. Njihov autentični zvuk nikog ne ostavlja
ravnodušnim pa neće ni varaždinski Korzo u subotu, 19. kolovoza.

20.08. nedjelja – Soul Sisters
Nedjeljna večer savršen je trenutak za malo soula, plesa i ljubavnih harmonija. Grupa Soul sisters sastavljena je od sjajnih i iskusnih glazbenica i glazbenika spojenih ljubavlju prema autentičnom i vječnom zvuku 70-tih, a na Špancirfest dolaze oboružani iskustvom nastupa na brojnim pozornicama po Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji.
Repertoar najvećih svjetskih hitova tog razdoblja, začinjen vlastitim pjesmama, neće razočarati nikoga, a sve što vi trebate napraviti je napuniti srce ljubavlju i obuti cipele za ples.

21.08. ponedjeljak – Natali Dizdar
Malo koji vokal u Hrvatskoj s takvom lakoćom prelazi (zamišljene) granice žanrova i stilova, kao Natali Dizdar. Od prvog tona kojeg je otpjevala kao mlada pjevačica na prvom hrvatskom pjevačkom reality showu, bilo je jasno da se radi o iznimnom vokalu, a njezina karijera potvrdila je ne samo pjevačku kvalitetu već i istančan ukus za odabir autora i pjesama koje dodiruju pop, rock, soul i RnB.
Ovjenčana priznanjima i nagradama, hitovima i suradnjom s nekim od najvećih autorskih imena, Natali Dizdar istinska je hrvatska pjevačka zvijezda koja ima baš sve, a od ponedjeljka 21. kolovoza moći će u svoj dnevnik upisati i nastup na 19. Špancirfestu i to na varaždinskom Korzu, što nije mala stvar.

22.08.2017. utorak – Mislim naglas // Chicago from city of rock and baroque
Kažu da je strah najveći neprijatelj kreativnosti. S obzirom da moto Špancirfesta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, sasvim je jasno da u Varaždinu tog straha nema što dokazuje i posebna večer kreirana stvaralačkim duhom Varaždina. Utorak 22. kolovoza na Korzu donosi dvostruku dozu varaždinske kreativnosti utjelovljene u glazbi, poeziji, teatru, plesu, dizajnu i performansu.

“Mislim naglas” je performans koji je nastao suradnjom mladih varaždinskih kreativaca: pjesnika Matka Abramića, benda The Mindmills (Melanija Gradečak – flauta/vokal, Juraj Geci – gitara/mandolina, Gašper Gantar – bas i Emil Kranjčić – bubnjevi), arhitektice Kristine Škrokov te dizajnera Antonija Mohenskog. Performans predstavlja proces stvaranja glazbe i poezije uživo, a cilj mu je potaknuti na promjenu, pomicati granice te stvoriti okruženje koje pokazuje kako se
ne treba bojati vlastitih pogrešaka.

“Chicago from city of rock and baroque” je show koji spaja glazbu, ples i teatar, inspiriran kultnim mjuziklom “Chicago”, a posebno je važno što se radi o potpuno domaćoj, varaždinskoj produkciji. Izvođači su mladi varaždinski umjetnici iz domene plesa, glume, glazbe i gimnastike, a ta raznolikost umjetničkih izričaja stvara iznimno zanimljiv spoj, pravi “fusion” glazbeno-plesnog stila klasičnih, starijih mjuzikala s modernim, urbanim zvukom i pokretom. Ovu jedinstvenu varaždinsku produkciju izvode mladi i talentirani varaždinski umjetnici: Neven Stipčić, Ana Brđanović, Sara Džaferi, Vinka Kovač, Filipa Zubić, Ida Šoltić, Petra Kerhoni, Klara Markotić, Karlo Bernik i Elena Milenković, a koncept i koreografiju potpisuje Maja Kućar.

23.08. srijeda – B & the Bops
Ono čega nikad nije dosta je dobar stari rock’n’roll, a “B and the Bops” su savršen odgovor na tu potrebu koja premošćuje generacije. Taj poznati zagrebački rockabilly/rock’n’roll band iza sebe ima mnogo kilometara europskih turneja i festivala, izdali su dva albuma, a dok pripremaju treći, skočit će do Špancirfesta i odsvirati pravu rock gažu na Korzu.

24.08. četvrtak – Zsa Zsa & Saša Maček
Zsa Zsa ima veliki ovogodišnji hit, fantastičan glas i neodoljiv šarm. U glazbi je od malih nogu, a sposobna je otpjevati sve što poželi. Ona je istovremeno i diva i djevojka iz susjedstva, a njezin moderni pop ono je što je hrvatskoj glazbenoj sceni baš trebalo. Iako nije stranac u Varaždinu, nastup na Korzu 24. kolovoza bit će i za Zsa Zsu i publiku Špancirfesta uzbudljiva prilika za uživanje u glasu o kojem ćemo još mnogo, mnogo slušati.

25.08. petak – Cat Paws
Tko voli klasične plesne ritmove iz razdoblja kada je rock bio mlad, a rockeri su furali kokotice, neće propustiti nastup rockabilly atrakcije Cat paws na varaždinskom Korzu, koji će se pretvoriti u filmski plesnjak nalik na scenu uz kultnog “Briljantina”. Napravite frizuru, lijepo se odjenite i izvucite iz sebe skrivenog Travoltu uz vječni rockabilly zvuk.

26.08. subota – Songkillers
Definicija urbanog funky zvuka, vrhunski bend i biografija vrijedna filma – to su Songkillersi.
Pustimo sad povijest jer Bane i ekipa još su tu, još uvijek su cool, sviraju puno i dobro te je došlo vrijeme da zabave tisuće posjetitelja Špancirfesta svirkom na varaždinskom glavnom trgu u najboljem mogućem terminu – druge festivalske subote, 26. kolovoza.

27.08. Nedjelja – Scifidelity Orchestra // Irma Dragičević
Scifidelity Orchestra stilom i zvukom donosi vanzemljske novitete, neuobičajene forme i vrhunsku zabavu. Vješti meštri na instrumentima koji su brusili zanat u svim uglovima galaksije garantiraju nezaboravan glazbeno scenski doživljaj na varaždinskom Korzu, bez obzira radi li se o univerzalnim jazz standardima ili originalnim autorskim djelima. Ovaj bend donosi znanstveno-fantastičnu energiju, koja ima svemirsku moć pokrenuti doslovno svakog, a varaždinski Korzo pretvorit će u galaktički plesni podij.

Mlada i nagrađivana varaždinska pjevačica Irma Dragičević u svoj je portfolio već unijela akademiju na Broadwayu, studira pjevanje, a iza sebe ima mnogo uspješnih nastupa i gostovanja, među kojima se posebno ističu Lisinski te HNK u Zagrebu. Naravno, uz mnogo talenta, rada i pjevanja, stižu i nagrade i priznanja, a kako posebno voli mjuzikle, za ovogodišnji Špancirfest, na kojem će nastupiti prvi put, Irma je odlučila na Korzo donijeti malo broadwayskog glamura te će na koncertu pod imenom “Musical Night” izvesti najpoznatije songove velikana poput Georga Gershwina, A. L. Webbera i drugih.

STANČIĆ – KONCERTI

18.08. petak – Marko Louis
On je iznimno talentirani autor, glazbenik, producent i pjevač, koji miješa balkanski i orijentalni zvuk s primjesama jazza, funka, popa i reggaea stvarajući nešto što bi se moglo nazvati soul-pop-balkan. Surađivao je s umjetnicima iz cijelog svijeta, od regije do Indije, a njegova intimna i osobna glazba ima snagu dirnuti i potaknuti na razmišljanje. Neki ga se možda sjećaju kao člana iznimnog St. Louis benda, jednog od najboljih klupskih sastava s ovih prostora, a ovaj puta na Špancirfest, na divni Stančić, dolazi u autorskom izdanju.

21.08. subota – Nipplepeople
Nitko ne zna tko stoji iza maski ovog electro-pop dua. Ne znamo im imena, lica, nadimke, tko su, odakle dolaze i što im je cilj. Ono što znamo je da stvaraju sjajnu glazbu; samo se sjetite hita “Sutra” odnosno još svježe obrade pjesme “Frka” Zdenke Kovačiček. Znamo i da su nastupali na svim značajnijim festivalima u regiji (EXIT, Hartera, Terraneo, Sea Dance, Sea Star itd.) te da je bilo krajnje vrijeme da si taj niz ukrase Špancirfestom, a to će učiniti prve festivalske subote na Stančiću.

20.08. nedjelja – Gretta
Kada je 2014. hit “Malena” pokorio top liste te osvojio Porina, bilo je to zasluženo priznanje izvrsnom zagrebačkom alter-rock bendu Gretta za njihov desetogodišnji rad na hrvatskoj rock sceni. Moderni, čvrsti, usvirani i talentirani, momci iz Grette na Špancirfest dolaze u naponu snage, željni svirke, a za uživanje u vrhunskom koncertu dobrog rock benda nema boljeg mjesta i vremena od Stančića prve festivalske nedjelje, 20. kolovoza.

21./23.08. ponedjeljak – DJ Pintha
Pintha InDaHouse popularni je varaždinski DJ s petnaestogodišnjim stažem na klupskoj sceni. Pripadnik je poznatog hrvatskog house labela Blacksoulmusic te sudionik Police DJ battle projekta Otvorenog radija za najboljeg hrvatskog DJ-a 2011. godine. Surađivao je s bezbroj renomiranih DJ imena, a popis njegovih referenci beskonačan je, kao i njegovi zabavni plesni setovi koje ćete imati prilike iskušati na Stančiću u ponedjeljak 21. i srijedu 23. kolovoza.

22.08. utorak – DJ E-base
Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih DJ-a i producenata, koji je mix-pult dijelio s imenima poput Faithless, Maceo Plex, Marc Spoon, Paul van Dyk, Timo Maas, Tiesto, Eric Prydz, Basement Jaxx, Shapeshifters, Freemasons, Dirty South, Sander Kleinenberg, Roger Sanchez, ne treba niti jedno dodatno slovo predstavljanja. Taj vrhunski podizač atmosfere nastupa na Stančiću čak dvije večeri, za dvostruku dozu zabave: u utorak 22. i četvrtak 24. kolovoza.

25.08. petak – Nikola Marjanović
Jedan od najboljih vokala u regiji, čovjek koji je u karijeri prošao sve, svirao u vrhunskim bendovima, osvajao Porine, snimio neke od najboljih obradi na ovim prostorima i zakucao nekoliko hitova, iznimno je talentirani glazbenik i zabavljač. Što god radio i gdje god nastupao, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a njegov repertoar i karizma jamče dobar provod što će reći da se nastup Nikole Marjanovića na, mnogima najdražem varaždinskom trgu s jednim od najboljih pogleda u Hrvatskoj, ne smije propustiti.

26.08. subota – Jakša Jordes & DJ Kresh
Što iznimni glazbenik može napraviti nakon uspješne petnaestgodišnje sviračke karijere i stalnih nastupa s najznačajnijim i najpoznatijim hrvatskim izvođačima (Jinx, Let 3, Darko Rundek, Pips, Chips & Videoclips, Neno Belan, Majke itd)?
Pa osvojiti nove glazbene vrhunce, a Jakši Jordesu to je itekako pošlo za rukom svojim slobodnim improvizacijama u nastupima s house i electro DJ-ima. Na talent, kvalitetu i uspjeh nisu ostali imuni ni veliki izdavači, producenti ili DJ zvijezde s kojima je surađivao (Roger Sanchez, Luke Neville, Lisa German, Dean Rigg, Chris Ballay ili Alfred Azzetta), a imuna neće ostati ni rasplesana publika na Stančiću druge festivalske subote Špancirfesta.

27.08. nedjelja – Mangroove
Zagrebački neo-soul-funk duo Mangroove poznajete po zaraznom ambijentalnom zvuku, divnim melodijama i sanjivom baršunastom vokalu s etera svih urbanih radija u Hrvatskoj. Na zagrebačkoj klupskoj sceni postoje od 2003. godine, do sada su izdali više albuma, snimili puno prelijepih spotova, a opuštena, ljetna, čak i nostalgična atmosfera kojom zrače biti će pravi groovasti oproštaj od 19. Špancirfesta na Stančiću.