Podijeli objavu

Poznat je i prvi, kulturno-edukativni, dio ovogodišnje manifestacije Kulturaljka 2018. Službeni početak je već u četvrtak 8. ožujka, otvorenjem izložbe, a događanja traju sve do zadnjeg petka u mjesecu kad je na rasporedu veliki koncert pod Hangarom. No, krenimo redom.

Izložbom fotografija naziva „Klubovi jutro poslije“ počinje ovogodišnja Kulturaljka. Svečano otvorenje izložbe na rasporedu je 8. ožujka, u četvrtak, u prostoru galerije Matija u 19 sati. Izložba će biti postavljena u suradnji s portalom Klubska Scena i njezinim edukativnim programom Jezgra. Foto priča će prikazati kako izgledaju hrvatski klubovi (Zagreb, Sisak, Rijeka, Novalja, Primošten i Dubrovnik) kada posljednji plesači napuste plesni podij.

„Klubovi čuvaju svoje tajne, kad utihne glazbe, ugase se reflektori i posljednji se posjetitelji upute dalje, ostaje još samo pokoji trag upravo završene rave avanture.“ priča osnivač portala Klubska Scena Goran Tomašević, koji će ujedno i otvoriti izložbu u Šibeniku.

Fotografije su djela renomiranih fotografa party scene u Hrvatskoj, a jedan od autora je i Šibenčanin Tonko Mikulandra.

U sklopu otvorenja održat će se i javna tribina naziva „Klubovi u Šibeniku – jučer, danas, sutra“ na kojoj će gostovati trojica vlasnika nekadašnjih i sadašnjih klubova u Šibeniku. U opuštenom razgovoru svoja iskustva s vođenjem takvih prostora u gradu s publikom će podijeliti Vojmir Roša (bivši klub Veslo), Siniša Radetić (klubovi S i Papagaj) i Hrvoje Jelković (klub Azimut).

Kulturaljka se nastavlja 15. ožujka, u četvrtak u klubu Azimut, kada je na rasporedu edukativna radionica „Intro“ koja će biti održana u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i njihovom službom zaštite autorskih prava ZAMP. Radionica je zamišljena tako da praktičnim primjerima, ‘od sobe do stagea’, prati razvoj i karijeru mladog autora ili autorskog benda: od prvih probi u garaži do velikih pozornica i ugovora s diskografskim kućama, publisherima itd. Posebna je pozornost posvećena upoznavanju sustava kolektivne zaštite autorskih prava s kojim se glazbenik susreće u svim fazama svog djelovanja. Na radionici će se moći doznati kako se ostvaruje zarada od televizijskih i radijskih emitiranja pjesama, što su točno „mala“, „mehanička“ i „sync“ prava, kako se postaviti prilikom pregovaranja s izdavačem, što je sa zaradom od glazbe na digitalnom servisima i čuti za različite izazove s kojima se susreću glazbenici u Hrvatskoj 2018. Uz predstavnike HDS ZAMP-a, Milana Majerović-Stilinovića, voditelja komunikacija i Tajane Ozmec, voditeljica odjela članstva, na radionici će sudjelovati i Ante Prgin, šibenski autor i frontman funky post-rock banda Magul koji će podijeliti svoja iskustva iz glazbeničke karijere.

Podsjetimo, veliko koncertno finale Kulturaljke održava se 30. ožujka pod Hangarom na prostoru bivše vojarne Bribirskih Knezova, gdje nastupaju Jinxi, Kries, Kandžija i Gole žene i šibenski autorski bend Rhea. Službeni warm up koncerta održat će se u klubu Kuglana tjedan dana prije, 24. ožujka gdje uživo sviraju šibenski electro fusion bend The Foggsellers i live act DJ Fikcio Monger.

Kulturaljku osmu godinu za redom organiziraju vrijedni volonteri udruge P.A.R.K. koji uz ovaj projekt rade i na festivalima Regius i Membrain. Manifestaciju Kulturaljka ove godine podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, Turistička zajednica grada Šibenika, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i Zagrebačka pivovara.

Pratite Kulturaljku na njihovim stranicama.