Šiza predstavlja novi album “Zebra”: Najavljuju ga singlom “Reflektori od sunca”

by ožu 18, 2024Domaća glazba, Vijesti

Nakon najavnih singlova „Ponašaj se tako i kad nitko ne gleda” i „Voli”, Šiza spotom za novi singl „Reflektori od sunca” predstavlja drugi album „Zebra” u izdanju Dostave Zvuka. Riječ je o njihovom drugom dugosvirajućem albumu, nasljedniku hvaljenog prvijenca „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem” iz 2021. godine.

Snimanje videospota za singl  „Reflektori od sunca” odvilo se u prostorima Gimnazije „Fran Galović” u Koprivnici, a u sklopu samog snimanja provedena je praktična radionica snimanja glazbenog spota za učenike gimnazije. Na radionici je sudjelovalo 5 učenika: Luka Kiš, Dunja Bajrić i Nika Novak (set asistenti i BTS snimatelji) te Leona Belčić i Petra Gelenđer (šminkerice). Realizaciju snimanja i organizaciju radionice su pomogli ravnatelj Gimnazije „Fran Galović”, Vjekoslav Robotić te profesori Saša Kresojević i Iva Bolfek kojima se bend posebno zahvaljuje.

„Dugo znam Brunu i Marka, znao sam od početka da želim unijeti dio njihove energije u spot – a oni su, iako odrasli, još uvijek pomalo djeca. Kad sam dogovarao lokaciju s ravnateljem Vjekoslavom Robotićem, on mi je dao slobodu da location scouting obavim sam u praznoj gimnaziji. Krenuo sam istraživati prazne hodnike, razrede i dvorane i osjetio sam kako je to opet biti dijete – potpuno slobodan lutati sam i bezbrižno istraživati. Znao sam da taj osjećaj želim prenijeti na video. Iako je gimnazija svojom arhitekturom bila savršena kulisa, trebali smo naći Dijete, ono koje čuči u svima nama. Tu na scenu dolazi Zita, naša glavna glumica i apsolutna profesionalka na setu. Zita je bila na snimanju cijeli dan i odradila je jedno dugo snimanje bez imalo problema, što je iznimno postignuće koje teško polazi za rukom i puno starijim i iskusnijim glumcima i glumicama. Ovim putem joj se zahvaljujem što je pristala na moju ideju i bila mi je apsolutna čast raditi s njom jer me je obogatila za jedno prekrasno iskustvo.” – napominje redatelj i scenarist spota Bojan Koštić

U produkciji videospota za singl „Reflektori od sunca”  je sudjelovao i Dinko Šimac kao direktor fotografije te Konrad Mulvaj, kao asistent rasvjete. Montažu spota potpisuju Dinko Šimac i Bojan Koštić, dok je asistentica montaže bila Petra Travinić.

Popis pjesama:
01. Reflektori od sunca
02. Nikada
03. Zebra
04. Ponašaj se tako i kad nitko ne gleda
05. Leptiri
06. Ha, Ha, Ha
07. Voli
08. Kapetan
09. Mak
10.  Ful unutra

„Snimati album u jednoj velikoj koncertnoj prostoriji bila nam je dječačka želja koju smo sada i ostvarili. Zvuk iz FUNK-a pun je pogodak za cijelu atmosferu novog albuma „Zebra”. Hvala FUNK-u što nam je dopustio da to ostvarimo. ” – rekla je ekipa iz Šize.

Album „Zebra” je snimljen u dobro znanoj kombinaciji Leonarda Klaića i Šize. Leonard je bio zadužen za snimanje, miks i master dok zajedno s Markom i Brunom potpisuje produkciju. Sniman je u koprivničkom koncertnom prostoru FUNK te u Električnom hramu, odnosno Šizinoj jazbini za probe. Autor tekstova je Bruno Antolić, a glazbu uz njega potpisuje i Marko Kuhar.

Album je dostupan na Bandcampu izvođača, YouTube kanalu Dostave Zvuka i na svim streaming servisima. Naslovnicu albuma potpisuje Marko Kuhar. Šiza je izvođač Dostave Zvuka.

Šiza se publici predstavila 2020. godine singlovima „Prsa će kosti čuvati”, „Hvala, zavijam ipak sam”, „Skromnost nikad nije bila fer” te naposljetku hvaljenim albumom „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem” (2021.) koji im je donio i višestruke nominacije za glazbenu nagradu Rock&Off . Bend čine Bruno Antolić i Marko Kuhar, otprije poznati po višegodišnjem djelovanju na nezavisnoj sceni kroz bendove Overflow, OSA, Rens Argoa, Suho Grlo Nos i Letarg.