Naslovnica Vijesti Domaća glazba Sedam koncerata za pet godina Azimuta

Sedam koncerata za pet godina Azimuta

Podijeli objavu

Azimut je sve stariji, pa su mu i ambicije iz godine u godinu sve veće. Pet mu je godina već, no rođendanska proslava ovoga se puta neće ograničiti na jednonoćni party. Azimut će slaviti sedam subota za redom, počevši od 10. ožujka.

U klubu će nastupiti sedam regionalno bitnih grupa i izvođača. Pomno odabranih. Naime, za rođendansku nisku koncerata Azimut se vodio isključivo s dvama kriterijima: da su pozvani glazbenici u 2017. godini objavili nove albume i da su ti isti albumi završili na godišnjim popisima najboljih izdanja.

Ovaj koncertni program, neslužbeno nazvan „7 veličanstvenih“, prepoznalo je i Povjerenstvo za rock i klupsku glazbu pri Ministarstvu kulture, stoga vam predstavljamo nadolazeće nastupe koje je, dakle, dijelom svojim sredstvima, blagoslovila i država:

Chui (10.03.) – Zagrebački electro/jazz sastav vraća se u Šibenik, nakon pamtljvog izvođenja „Lijepe naše“ na otvorenju tvrđave sv. Mihovila i odličnog koncerta od prije dvije godine, također u Azimutu, kada su promovirali ponajbolji album 2016. „Third Sun From the Stone“. Ovoga puta predstavit će novo remek-djelo „Chui ovu glazbu“, album koji su snimili u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a. Ne zaboravimo da su lani imali i kombinaciju s Josipom Lisac, što je rezultiralo fenomenalnim singlom „Tebi putujem“.

Sara Renar (17.03.) – Uvijek rado viđena gošća Azimuta nije album objavila u 2017., zakasnila je dva tjedna. Izdanje tiskano isključivo na vinilu „Gdje povlačiš crtu?“ izašlo je početkom 2018. i izazvalo velik interes glazbom inficirane javnosti. Album „Gdje povlačiš crtu?“ rezultat je Sarinog angažmana za međunarodni projekt „Rođendan umjetnosti“, a inicijativa je došla s Trećeg programa Hrvatskog radija za posebno izdanje emisije „Ars Acoustica“. Ono što je trebala biti jednokratna gaža prometnulo se u konceptualni album. Puno puta je ova zagrebačka kantautorica umjetnički odvažno povukla crtu, a upravo ju je to i definiralo kao kompletnu umjetnicu zavidne kvalitete i izričaja, što ovaj vinil i potvrđuje.

My Buddy Moose (24.03.) – Gotovo je nevjerojatno da jedan od najboljih domaćih bendova nikad nije gostovao u Šibeniku. Riječki americana bend My Buddy Moose već su na početku desetljeća svojim drugim albumom “Wonderful Feeling of Emptiness” pokazali da su u stanju pisati sjajne pjesme temeljene na neodoljivim melodijama. Njihova najnovija ploča „IV“ smatra se trenutnim vrhuncem rada grupe. Ako ne vjerujete u ništa od ovoga poslušajte, recimo, „Scary Feeling“. Baš neodoljivo!

Bitipatibi (31.03.) – Shoegaze/dream pop bend, kojem tepaju da su beogradski Mazzy Star, gledali smo proteklog ljeta na livadi pred Azimutom, sad je vrijeme da Unu Gašić i njezin bend ugostimo u pravom klupskom ozračju. Hipnotički Unin glas veže nas uz stihove koji nošeni igrom gitara i sintesajzera na slušatelja prenose istinske emocije. Uz Unu i Bitipatibi sanja se, putuje i otkriva nove svijetove u kojima zaboravljamo na brige, odbacujemo nervozu i prepuštamo se svemu onome što nam pružaju. Novi album zove se “Lešnici divlji 2″ i toplo ga preporučamo.

Damir Avdić (07.04.) – Graha, Diplomatz ili Bosanski psiho, kako god ga već želite zvati… Ovog distorziranog kontrarevolucionara iz Tuzle šibenska je publika imala prilike vidjeti samo u polusatnom izdanju na FALIŠ-u. Grmljavinu iz Avdićeva grla i gitare trebalo bi uživo doživljavati barem jednom godišnje, kao osobnu katarzu nakon svih svakodnevnih stresova. Damir Avdić je sam protiv svih, a za sve ono što nam se događa krivi su mu svi: Tito, Štulić, Dugme, korporacije, frajeri iz teretane, virtualni revolucinari, neoliberalni robovlasnici, antiglobalisti, lijevi i desni, svi su oni poput kukaca pod Avdićevom čizmom. Njegov friški album zove se „Amerika“, na kojemu više nema ravnomjernog dijeljenja šamara ljevici i desnici, sada ih dijeli „Amerikancima“, to jest svima nama. Uspio je još jednom, izrekao je ono što niti jedan informativni program nije, niti neće.

Seine (14.04.) – Na svojim počecima, Seine je predstavljao kantautorski projekt Ivana Ščapeca iz ugašene domaće grupe Vlasta Popić, koji je s vremenom prerastao u eklektičnu i nepredvidivu sviračku mašinu sposobnu da nježnu, jedva čujnu baladu u sekundi pretvori u distorziranu psihodramu. Novi album “Sno sna” istovremeno je i hrabar i nužan iskorak za Ščapeca koji je uhvatitio magiju i iznjedrio jedan od najzanimljivijih albuma domaće indie produkcije, koji se konzumira u jednom dahu i ekstatično proživljava na koncertima. A za one koji dosad nisu bili na njihovim šibenskim koncertima, poruka: puno je onih koji će se zakuniti da se radi o najboljim svirkama koje je Azimut ikada vidio.

Moskau (27.04.) – Glazbeno-performerski kolektiv iz Zagreba, čiji su koncerti izuzetan doživljaj na mnogim razinama. Njihov dupli album „Violence & Sorrow“ kritika je gotovo plebiscitarno proglasila jednim od najboljih dolaćih izdanja prošle godine.  Album donosi zaokruženu inteligentnu koncepciju s čvrstim umjetničkim uporištem u sadašnjem trenutku. Riječ je o punokrvnom albumu koji ne pati od sklepane lo-fi produkcije, već upravo nudi raskoš i to mračnu raskoš. Soundtrack tuge i nasilja, odnosno svijeta u kojem živimo.

Ulaz na sve rođendanske koncerte je, kao i obično, besplatan.