Podijeli objavu

Šakan Festival održat će se 10. i 11. kolovoza na platou/đigi ispred hotela Soline u centru Brela. Glavni izvođači ove godine su Urban & 4, Rundek Cargo Trio i američki kantautor Grant-Lee Phillips. Uz najavljene headlinere nastupiti će Irena Žilić, RØLØ i Mnogi Drugi.

Ulaznice se mogu kupiti u Rockmarku (Zagreb), Dirty Old Shopu (Zagreb), Caffe Baru Basket (Split) i u Tobacco Shopu (Brela).

Svi posjetitelji festivala će imati osiguran besplatan parking od 20 sati. Parking se nalazi 100 metara poviše hotela Soline (Adresa: Trg Gospe od Karmela 1) pokraj kojeg se festival održava. Vrata se otvaraju u 20 sati, a program počinje u 21 sat. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu. Cijena festivalske ostaje 50 kuna kao u pretprodaji dok je cijena dnevne ulaznice 40 kuna.

SATNICA:

10. kolovoza:
20:00 otvaranje vrata
21.00 – 21:45 RØLØ
22:00 – 23:00 Mnogi Drugi
23:15 – 00:45 Rundek Cargo Trio

11. kolovoza:
20:00 otvaranje vrata
21.00 – 21:45 Irena Žilić
22:00 – 23:00 Grant Lee Phillips
23:15 – 00:45 Urban & 4

RUNDEK CARGO TRIO
Legendarni hrvatski umjetnik Darko Rundek, porijeklom Zagorec iz sela Bočaki, je rođen u Zagrebu 1956. godine gdje je i diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Karijeru je započeo 70ih kao pjevač i gitarist, a 1979. godine je s Ozrenom Štiglićem i Srđanom Saherom osnovao zagrebački bend „Haustor“ koji je postojao do 1990. godine. Godine 1997. izdaje svoj prvi solo album „Apokalipso”, a poslije drugog albuma „U širokom svijetu” u Francuskoj počinje raditi i snimati „Ruke” što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar nakon kojeg ispunja svoj dugo željeni san o osnivanju trija. Rundek Cargo Trio uz lidera čine i violinistica Isabel te multiinstrumentalist Dušan Vranić. Prvi album Rundek Cargo Trija pod nazivom „Plavi avion” izašao je 2010. godine u izdanju Menarta i iste godine osvaja Porina za najbolji album u kategoriji alternativne rock glazbe. 2015. godine izlazi drugi album „Mostovi“ koji također osvaja struku i publiku. Režirao je nekoliko kazališnih i radio drama. Živi i radi na relaciji Pariz – Zagreb – Brač.

DAMIR URBAN
Damir Urban, jedno od najvećih imena hrvatske rock scene, je glazbenik i tekstopisac iz Rijeke. Svoj prvi javni nastup imao je kao šesnaestogodišnjak sa sastavom „La bellona”, a 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojem je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal.

„The Best of…“ je njihov prvi album koji izlazi 1993. godine u izdanju Corona Recordsa i sadrži hitove „Budi moja voda“, „Lopov Jack“ i „Svijet za nas“. Slijede albumi „Pustinje“ i „EP“ u izdanju Croatia Recordsa nakon čega Laufer prestaje s radom. Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, „Otrovna kiša” u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom „4″. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album „Žena dijete” za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i nekoliko „Crnih mačaka” te od strane glazbenih kritičara biva proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća. Godine 2004. izdaje album „Retro“ i iste godine biva izabran za člana Vijeća za nove medijske kulture Ministarstva kulture.

GRANT-LEE PHILLIPS
Grant-Lee Phillips je američki kantautor i multiinstrumentalist iz Kalifornije.
S 19 godina se zbog studija filma preselio u Los Angeles gdje s Jeff Clarkom osniva bend Shiva Burlesque koji se ubrzo raspada pa Phillips počinje nastupati pod pseudonimom Grant-Lee Buffalo te mu se nakon nekoliko samostalnih nastupa pridružuju Joey Peters i Paul Kimble i trio ubrzo potpisuje za Slash Records. Michael Stipe, pjevač grupe R.E.M., je njihov debitantni LP „Fuzzy“ (izašao 1993. godine) nazvao albumom godine, a Grant-Lee Phillipsa je Rolling Stone proglasio najboljim muškim vokalom 1995. godine. Bend prestaje djelovati krajem 90ih i 1999. godine Phillips pocinje svoju solo karijeru. U to vrijeme počinje glumiti gradskog trubadura u popularnoj seriji Gilmore Girls. Godine 2001. izlazi album „Mobilize“, zatim „Virginia Creeper“ 2004., „Nineteeneighties“ 2006., „Strangelet“ 2007. i „Little Moon“ 2009. godine. „Walking in the Green Corn“ (2012.) je album kojeg je dobrim dijelom posvetio narodu plemena Cherokee iz kojeg i on sam djelomično vuče porijeklo. Album „Narrows“ izlazi 2016., a „Widdershins“ 2018. godine kojeg je miksao Tucker Martine poznat po svom radu s bendovima My Morning Jacket i The Decemberists.

IRENA ŽILIĆ
Irena Žilić je svakako jedno od vodećih imena kantautorskog vala koji se unazad nekoliko godina pojavio u hrvatskoj glazbi. Njena glazba uspješno balansira između akustičnog popa, indie folka i melankoličnog inteziteta bluesa. Gitaru svira od svoje šesnaeste godine, a unazad nekoliko godina glazba je postala njena glavna okupacija. Godine 2012. objavljuje svoj EP „Days of innocence” (snimljen u zagrebačkom Karmasonic studiju) na Bandcampu u ritmu vremena kao besplatan download bez puno medijske najave, ali je u kratkom vremenu zadobio pozitivna mišljenja kritičara i publike. Debitantski album „Travelling“ izdaje 2014., a „Haze“ 2017. godine. Irena je također jedna od organizatorica domaćeg internetskog glazbenog projekta Cukoo Sessions – Youtube kanala koji predstavlja live verzije mladih domaćih izvođača.

RØLØ
RØLØ je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni brkovi, Beta Bombe), a instrumentarij benda čine bubanj, bas, gitara te ostala elektronička pomagala. Bend je svoj prvi koncert održao u sklopu manifestacije radia KLFM.org „Radio na cesti” 2015., a od onda redovito nastupa diljem Hrvatske na različitim indie festivalima i manifestacijama: Indirekt-Umag, Dan D – Tvornica Kulture, Zagreb-Brucošijada FERa, Kset, Dubrovnik (Koncertne večeri u legendarnom Kinu Slavica)… U vlastitom izdanju 2016. godine su objavili svoj prvi album „RØLØ“ na kojem se nalazi hit singl “Zva’ ću te”, a kojeg prati vrhunski video uradak redatelja Rina Barbira. Video je zbog svog “eksplicitnog” sadržaja navodno zabranjen na nacionalnoj televiziji.

MNOGI DRUGI
Mnogi Drugi je zagrebački bend koji svira akustični alternativni rock. Gitarist Ante i pjevač Mandre su osnovali bend koji u ovom obliku nastupa od 2013. godine. Ušli su u finale 9. Demofesta i HR Demo Kluba 2015., pobijedili su na natječaju „Zasviraj sa Žujom“ i tako zasvirali na 10. INmusicu; Manu Chao ih je izabrao kao pobjednika natječaja „Sviraj s Manu Chao“ te su zasvirali kao njegova predgrupa na „Špancirfestu“ 2016. godine, a održali su i preko 50 koncerata od koji treba izdvojiti nastup u velikom pogonu Tvornice kulture s Drvoredom, nastup u Vintage Industrial Baru s kultnim Antenatom, REGIUS Festival u Šibeniku, HOOMSTOCK u Humu na Sutli i ‘mnoge druge’. Godine 2017. objavljuju svoj album prvijenac „Prvi“ u izdanju Croatia Recordsa.