S uspjehom završio 17. Seasplash festival, ujedno prvi na Martinskoj u Šibeniku

by srp 22, 2019Domaća glazba, Festivali, Izdvojeno, Strana glazba, Vijesti

17. izdanje Seasplash festivala, koji se ove godine premijerno održao u Dalmaciji, na rtu Martinska pored Šibenika, završilo je u ponedjeljak ujutro.

U zadnjih nekoliko dana, ova nova festivalska lokacija postala je dom za brojne ljubitelje reggae, dub, roots, ska i sličnih glazbenih žanrova iz regije i cijele Europe. Na samom ulazu u šibenski kanal, i s predivnim pogledom na grad Šibenik, Martinska je malo koga ostavila ravnodušnim.

Program Seasplasha započeo je također premijernim koncertom otvorenja prošle srijede, na jednoj od najljepših pozornici Jadrana, Tvrđavi Sv. Mihovila, na kojoj su nastupali New York Ska Jazz Ensemble, Brain Holidays i Bass Culture Sound System.

Festival se zatim preselio na Martinsku, gdje su uz preko 50 glazbenih imena na četiri festivalske pozornice, posjetitelji mogli uživati i uz bogat dnevni program besplatnih radionica, festivalsku plažu, bazzar, dućan ploča i merchandisea, te u besplatnom smještaju u festivalskom kampu. Seasplash u Šibeniku je proteklih dana bio nezaobilazna destinacija za ljubitelje dobre glazbe i opuštene atmosfere.

Foto: Tomislav Sporiš

Četvrtak, prvi dan festivala, obilježili su nastupi ingenioznog dub producenta Mad Professora, talijanskog reggae benda Patois Brothers te austrijskog dub sastava Moby Stick na MainSplash pozornici, te raznovrsni programi DubSplash i SoundSplash pozornica gdje je ples potrajao do ranih jutarnjih sati. Petak je donio odličan nastavak festivalske atmosfere uz izvođače Krak in Dub, Janaku Selektu, Cause4Concern, te domaće snage High5 i Kali Fat Dub.

Subota je pripala Adriana Sherwoodu legendarnom britanskom producentu, poznatom po raznovrsnosti u radu s različitim glazbenicima poput Blur, Nine Inch Nails, Sinead O’Connor, The Cure. Tu su se našli još i predvodnici britanske roots i dub eksplozije – Vibronics, beogradski sastav Soulcraft s novim pjevačem Ras Mc Beanom, petočlani dub sastav iz Zagreba Bamwise, te njihovi sugrađani One Dread, poznati po obradama roots, rock, reggae, dancehall hitova.

Foto: Tomislav Sporiš

Unatoč tome što je bila zadnji festivalski dan, nedjelja je protekla jako živo i u iščekivanju nastupa jamajkanske ikone i glazbenog revolucionara Lee “Scratch” Perryja koji je u 83. godini života premijerno stigao na Seasplash festival, i to samo mjesec dana nakon objavljivanja hvaljenog albuma “Rainford”. Suludi spoj ska, dub, hip-hop i punk žanrova donio je petočlani britanski bend Dub Pistols, a tu je bio i zajednički nastup energičnog osmočlanog francuskog benda Joke i Dubamixa. Za posebno veselu završnicu festivala pobrinuo se nezaobilazni hip-hop ambasador regije – Edo Maajka.

Foto: Tomislav Sporiš

Iako je na Martinskoj još živo i posjetitelji polako napuštaju kamp, 17. Seasplash festival službeno je zatvoren. Uz oduševljene i zadovoljstvo posjetitelja novom lokacijom, ambijentom i atmosferom, organizatori festivala već pripremaju planove za 2020. godinu.