Podijeli objavu

Službeni pravilnik nezavisne glazbene nagrade Rock&Off kategoriju žanra „Elektro&Off“ tumači kao mjesto dobrodošlice „svih podvrsta, uključujući ambiental, dub, breakbeat, downtempo, trip-hop, drum and bass, elektro pop, house, industrial, IDM, techno i trance“.

Pobjednika ove kategorije saznajemo u zagrebačkoj Tvornici kulture, 31.1., a glasovima preko šezdeset glazbenih novinara, među nominiranima su se našli ABOP, NipplePeople i SUN U.

Za početak, ABOP je akronim za „After je Bolji od Partyja“. Sad kad smo to riješili, ostaje ono „live techno band“, opis koji se nalazi u zaglavlju njihove službene web stranice. ABOP to zaista jest, tehno glazba koju uživo izvodi bend sastavljen od dva bubnjara, bas gitariste te synth & sampler majstora. U toj razmeđi digitalnog i analognog, svoju su inspiraciju pronašli u zvukovima Chicago housea, Detroit techna i ostalih rukavaca klupske glazbe. Njihov ABOP EP u izdanju PDV Recordsa je, hvala na pitanju, rasprodan, no da je after zaista bolji od partyja najbolje je uvjeriti se uživo, na jednom od brojnih koncerata koje u 2019. bend priprema unutar i izvan granica Hrvatske.

Elektro pop duo Nipplepeople i dalje uspješno skrivaju svoj identitet, no svakim novim singlom i remiksom otkrivaju svoju misiju, a to je: svi marš na ples i gibanje! Na domaćoj underground sceni djeluju već niz godina, no objavom posvojene verzije „Frke“ zaludili su radijski eter i svaki tulum, od Zapruđa pa do Spinuta. Međutim, slijedila je nova frka: kako sofisticirani studijski zvuk prenijeti na koncertnu pozornicu, a pritom zadržati postojeću konfiguraciju zamaskiranog dua? Kako smo svjedočili na brojnim nastupima, od Sea Stara do gostovanja Detouru u Domu sportova krajem 2018., Nipplepeople su i taj zadatak uspješno apsolvirali. Oni su, jednostavno, uvijek korak ispred.

U nepunih godinu dana i sa samo 3 objavljena singla, SUN U uspjela je uzburkati domaći elektro-DIY bazen. Iza simboličnog naziva krije se Sanja Šiljković, autorica, multiinstrumentalistica i glazbenica koja u svom CV-ju ima članstvo u Lollobrigidi te priznanje Hrvatske glazbene unije za najperspektivniju mladu glazbenicu. Njen snažan autorski sadržaj zapakiran je u modernu produkciju s odjecima synth popa 80-ih i aktualnog skandinavskog alter zvuka, a vizualnu priču zaokružuju maštoviti video spotovi kakvih se ne bi posramile ni strane zvijezde s puno većim budžetom za spotove. Posljednji singl „Hurricane“ zavitlao nas je u studenom i vjerujemo da je riječ o najavi pravog uragana koji nas očekuje s objavom albuma prvijenca!

Prijenos dodjele nagrade moći će se pratiti na Iskon.TV-u, na posebnim Rock&Off kanalima (Rock&Off HD kanal 521 / Rock&Off SD kanal 511), koji će s emitiranjem početi nekoliko dana ususret samoj dodjeli.