Podijeli objavu

Nominirani u kategoriji najboljeg rock&off izvođača istoimene novinarske nagrade, JR August, Overflow i Porto Morto, dokaz su evolucije domaćeg rocka koji, iako ponešto dužan prošlosti, ipak hrabro gleda prema budućnosti.

Iza pseudonima JR August stoji Nikola Vranić, glazbeni neimar jednog od logistički najzahtjevnijih projekata u 2019. Njegov album prvijenac „Dangerous waters“ plod je dugogodišnjeg fermentiranja, nekoliko EP-jeva i više stotina pjesama koje je JR godinama skupljao. Njegove pjesme, spoj tradicije bluesa, gospela, soula i kalifornijskog kantautorskog vala 70-ih, zvuče monumentalno, pa se ništa manje nije očekivalo ni od njihovog live predstavljanja – uz JR-a, na bini je bend pojačan saksofonom i zbor od 12 ljudi! Jasno je da se ovdje na glazbu ne gleda kao na ekonomski (ne)isplativu kategoriju i utoliko je nastavak priče o JR-u još važniji za budućnost domaćeg rocka!

Nakon godina šutnje, na scenu se opet vratio Overflow i – bam! – osvojio nominaciju za rock&off izvođača godine! Ovaj bend iz Koprivnice uskoro obilježava 30 godina od osnutka i s vremenom su, zbog svoje odsutnosti, postali gotovo pa mitsko biće koje je hrvatsku glazbu svojedobno približilo svjetskoj javnosti, velikim europskim pozornicama i MTV-jevskoj publici. Shvativši da u rezervoaru još itekako ima goriva, odlučili su se na predstavljanje novih pjesama i snimanje novog albuma koji je već sad jedno od najiščekivanijih izdanja u 2020. Opisujući sebe „provokatorima koji postavljaju pitanja“, veselimo se njihovim novim pjesmama i provokativnim pitanjima!

Rasprodati Veliki pogon Tvornice kulture bez prevelikog hypea mogu samo izvođači s višedesetljetnim stažom ili bend kojeg je publika prihvatila kao „svoje“. Porto Morto su ovo drugo, miljenici generacije odrasle desetih godina 21. stoljeća i bend čija je glazba most između prošlosti i budućnosti. To je prepoznao i Darko Rundek opisavši ih epitetom „svjetsko, a naše“, a mi bi još dodali „rock, a nije“. Poslušate li njihov album „Portofon“ bit će vam jasno i zašto, no ubrzo ćete zaboraviti na žanrovske klasifikacije te se prepustiti čarobnoj zarazi koja je već zahvatila publiku širom regije.

Više o drugom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 30. siječnja u Tvornici!