Psihomodo Pop “Unpljugd” u Vintage Industrial Baru

by ruj 10, 2017Domaća glazba, Koncerti, Vijesti

PETAK 15.9.2017. I PSIHOMODO POP ‘UNPLJUGD’ svi ste pozvani na otvaranje koncertne sezone @Vintage Industrial Bar.

Vrata se otvaraju u 20:00 sati, a cijena ulaznice je 100 i 130 kn.
Pretprodaja: VIB & Kavez (Savska 160) i Dirty Old Empire (Tratinska 18).

15. rujna rezervirajte za veliko otvorenje sezone Vintage Industriala uz genijalni Psihomodo Pop – official u ‘Unpljugd’ izdanju. Ovi velikani hrvatskog pop/rocka – Gobac, Tigi, Šparka, Brada, Kuzma, od milja znani i kao hrvatski Ramonesi, vraćaju se u Savsku 160 gdje će u akustičnom aranžmanu odsvirati svoje najveće hitove, a iznenađenja nisu isključena.

Pred 20 godina, 1997. izbacili su sedmi studijski album ‘Xextasy’ s kojeg su odjeknuli hitovi poput: ‘Ona voli samo sebe’, Bože čuvaj Psihomodo Pop’, ‘Zagrebačka noć’… a album je izašao godinu dana nakon ‘Unpljugda’. ‘Frida’, ‘Pinokio’,’ Natrag u garažu’… tek su neke od pjesama koje krase 34-godišnju karijeru zagrebačkih rock junaka s preko 15 studijskih izdanja.

Pred dvije godine ova rock mašina je potvrdila da su još uvijek na vrhu najomiljenijih hrvatskih bendova kad su odsvirali Novu godinu upravo u Vintageu, a iste godine su, tri dana za redom, napunili Gavellu.

PSIHOMODO POVIJEST

Godine 1983., na prostorima bivše Jugoslavije, pojavljuje se sastav, koji svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom, scenskim nastupom osvaja prostore bivše države munjevitom brzinom. Sale (gitara), Šparka (bas-gitara), Tigran (bubanj), predvođeni frontmanom grupe Gobcem (vokal), donijeli su na tadašnju scenu jedan do tada na tim prostorima neviđen, izričaj i formu rock’n’rolla.

Grupa Psihomodo Pop nastaje 1983. godine, na temeljima grupe Neron, u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Tada se grupi priključuje Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk sastavu Klinska pomora, i Neron mijenja ime u Psihomodo Pop. Godine 1985. u sastav dolazi Radulović i ta postava održava brojne koncerte na prostoru bivše Jugoslavije. Godine 1987. im se pridružuje drugi gitarist Brada. Godine 1988., nakon čitavih pet godina demo statusa se na tržištu pojavljuje njihov album prvijenac nazvan Godina zmaja, koji je polučio ogroman uspjeh i doslovno digao cijelu državu na noge, a pročuli su se i van države zahvaljujući nizozemskom rock festivalu Grote prijs of Netherland, gdje su u konkurenciji od 600 sastava, odabrani kao jedan od šest najboljih sastava. Taj uspjeh nije mogao promaknuti ni legendarnoj glazbenoj postaji MTV, gdje je prikazan spot engleske verzije Psihomodovog najvećeg hita svih vremena “Ja volim samo sebe” prepjevan na “I’m In Love With Gobac”, to je bio ujedno i prvi video spot prikazan na MTV-u s područja bivše Jugoslavije.

Godine 1989. nakon vrlo uspješne turneje po Nizozemskoj, grupa snima album Live in Amsterdam. Nakon toga, 1990. godine odlaze na tromjesečnu turneju po ondašnjem SSSR-u, gdje održavaju mnoštvo koncerata. Nakon povratka slijedi video izdanje Brilliant video Psihomodo pop, te sudjelovanje na kompilaciji ZG rock forces live. Iste godine sviraju kao predgrupa svojim uzorima legendarnom punk rock sastavu Ramones, na koncertima u Zagrebu i Ljubljani. Kao kruna svega te godine izlazi i njihov drugi studijski album Xexy magazin, ali zbog Domovinskoga rata, grupa je prisiljena izostaviti koncertnu promociju (turneju) tog albuma.

Godine 1992. izlazi album Tko je ubio Mickey Mousea, koji je prvenstveno namijenjen djeci, s pjesmama koje je grupa izvodila u raznim dječjim emisijama.

Svojevrstan art-album Srebrne svinje izlazi 1993. godine i po mišljenju kritike i najvjernijih poklonika grupe njihovo najbolje i najzrelije ostvarenje, a kao producent ploče je potpisan Saša Novak Radulović. Važno je napomenuti da spot za pjesmu Starfxxker, koju je snimio Radislav Jovanov-Gonzo, postavlja nove standarde snimanja spotova, te da je osvojio dvije nagrade (kategorija najboljeg video-uratka) Oktavijan i Porin.

Godine 1995. iz sastava odlazi originalni član, gitarist Saša Novak Radulović, a na njegovo mjesto dolazi ugledni multiinstrumentalist Jurij Novoselić-Kuzma (Film, Disciplina kičme, suradnik Haustora ). Isprva je s grupom kao pridruženi član, a kasnije postaje i stalni član.

Suradnja s Gonzom se nastavlja i 1995. godine, kada izlazi album “Unpljugd”, akustična kompilacija i presjek rada grupe tijekom 12 godina rada.

Nakon velikog uspjeha Unpljugda, 1997. godine izlazi album Xextasy. Kao zanimljivost treba napomenuti da je to bilo interaktivno izdanje cd-a, na kojem je osim pjesama, bio i zapis o članovima grupe i drugim raznim zanimljivostima.

Das beste aus der grosse hit parade naziv je koncertnog albuma koji je grupa izdala 1999. godine na kojem je snimka koncerta sastava u Mariboru iz 1998. godine.

Godine 2000. izlazi album Debakl, a kao zanimljivost se na cd izdanju pojavljuju i neke demo pjesme. Godine 2001. album dobiva nagradu Porin za najbolji rock-album godine.

Godine 2003. izlazi dupla CD kompilacija Tekućih 20, kojom grupa obilježava dvadeset godina postojanja. Na prvom CD-u se nalazi “best of” presjek pjesama dok su na drugom neobjavljeni materijali iz ranije faze sastava do 2003.

Godine 2004. Psihomodo objavljuju novi studijski album “Plastic fantastic” na kojem se nalaze hitovi “Linoleum boy”, “Daj mi pusu”, “Lagano padam” i “Baš kao” za koju pjesmu je snimljen video spot na koncertu u proslave 20-godišnjice u prepunom zagrebačkom Domu sportova.

Godine 2006. izlazi DVD kompilacija “Tekućih 20” na kojoj se nalaze gotovo svi video uradci, uključujući TV snimku pjesme “Iste stvari” iz 1984. godine, te autorski video radovi s članovima grupe.

Godine 2007. izlazi nova dupla “best of” kompilacija “Ultimate Collection”.

Godine 2008. Psihomodo snima 12 novih pjesama za svoj novi album “Jeee! Jeee! Jeee!” naslovljen prema istoimenoj naslovnoj pjesmi, prepjevu klasike legendarnih punk rockera The Vibrators. Prvi singl “Domovine Sin” Psihomodo vraća svom izvornom zvuku. Za tu pjesmu snimljen je i video spot. Datum izlaska albuma je 17. veljače 2009. točno na rođendan Davora Gobca!

Grupa Psihomodo Pop svojim načinom sviranja, svojom glazbom i stilom, ostavila je upečatljiv trag na rock sceni kako bivše države tako i Hrvatske. Naslanjajući se na glazbeni izričaj svojih uzora (Rolling Stones, Iggy & The Stooges, Lou Reed, Velvet Underground, T. Rex, Ramones…), nametnuli su se kao nezaobilazan čimbenik rock izričaja na ovim prostorima. Svugdje rado viđeni, rado slušani, svojom pojavom, scenskim nastupom, nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Usprkos tome što djeluju više od dvadeset godina oni i dalje, mladenačkim žarom, priređuju nova, sve bolja iznenađenja i kvalitetnu glazbu.

Više o koncertu pratite na Facebook eventu.