Na prvom beogradskom Media marketu predstavljena izdanja Croatia Recordsa

by lis 30, 2017Domaća glazba, Vijesti

Prošli tjedan je u sklopu 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, održan i sajam medija Media market na kojem je Croatia Records predstavila svoja najnovija izdanja i projekte. Najveća manifestacija ovog tipa u regiji nadmašila je očekivanja, a program koji je ponudila diskografska kuća Croatia Records – Jugoton privukao je velik broj posjetitelja i medija.

Već prvi dan sajma, u srijedu, 25.10. predstavljeno je vinilno izdanje albuma “Ono nešto naše” Željka Bebeka! Jedno od najprodavanijih domaćih izdanja ove godine od samog je početka i važno regionalno izdanje predstavljeno u svim zemljama bivše države. Sjajni duet Bebeka i Olivera “Ako voliš ovu ženu” i sada već možemo reći, veliki regionalni hit, sedam je tjedana najemitiraniji singl u Hrvatskoj, a da je dobro znaju, pokazali su i gosti sajma koji su je zapjevali s Bebekom. Osim aktualnog hita, Bebek je otpjevao i singlove koji su prethodili izlasku albuma “Ono nešto naše”, “Prvak svijeta” i “Ja po kafanama”, a pjesmama “Loše vino” i “Selma” podsjetio je na svoje glazbene početke u legendarnoj grupi Bijelo Dugme. Posebno za ovu priliku, Bebeka je pratio bend koji je nazvao “Očevi i sinovi” jer su uz njega i Branimira Mihaljevića, većinskog autora pjesama na novom albumu, svirali i njihovi sinovi, Matej i Marko Mihaljević te Zvonimir Bebek.

Predstavljeni festivali

U četvrtak, 26.10. na štandu Jugotona – Croatia Recordsa predstavljeni su CMC festival u Vodicama i SlavonijaFest CMC 200 o kojima su govorili izvršni direktor CMC televizije Mario Kovač i kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin. Također, predstavljen je i festival “Tamburica fest i prijatelji” koji se svake godine održava u Novom Sadu, a sve o svjetskom tamburaškom festivalu mogli smo doznati od njegovog direktora dr Jovana Pejčića.

U petak, 27. 10. ljubitelji knjiga i glazbe pokazali su za predstavljanje knjige “Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave”, autora Siniše Škarice, a posebnu čast predstavljanju svojim je dolaskom pokazao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota. Uz Nataliju Cajić, jednu od urednica knjige, direktora Croatia Recordsa Želimira Babogredca, na predstavljanju su govorili glazbeni kritičari i novinari Petar Janjatović i Petar Peca Popović. Svi su stavili naglasak na važnost prve od tri knjige, koja se dotiče samih početaka tvrtke koja u ovoj godini slavi svoj veliki jubilej i 70 godina postojanja!

Presudni beogradski dani

Sam autor, Siniša Škarica, dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa objasnio je da su upravo njegovi beogradski dani bili presudni za njegov poslovni put. “U Beogradu sam upisao Arhitektonski fakultet i to su bile moje nevažne studentske godine jer  sam se sve više okretao glazbi. Sasvim slučajno sam se pojavio na pozornici s bendom ‘Plameih 5’ i to samo zato jer sam u ono vrijeme imao prvi jazz bass fender. Krenula su druženja s bendovima, čajanke, prve Gitarijade i naravno, časopis koji iz kojeg smo svi čitali o glazbi, Džuboks. Tada sam 1967. godine osmislio i repertoar za grupu MI. Nekad je bolje čitati o glazbi nego je slušati, a ova knjiga je popularno štivo s pričama koje su na neki način šlagvort jedna drugoj i volio bih da se čitaju kronološki, dakle, onako kako su napisane”, objasnio je Škarica.  

Sjajna posjećenost na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu te Media marketu pokazatelj su da su knjige i dalje u modi i da čitajući o glazbi zapravo stvaramo jednako vrijednu povijest kao i onu koju glazbeno arhiviramo u našim fonotekama.

Foto: Željka Dimić