Podijeli objavu

Ivan Škrabe je mladi kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina.

Foto: Matej Celar

Početkom 2010. godine na poziv organizatora „Novog Zvuka“ svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika – Saxu, nakon kojeg slijede pozivi za koncerte, mini turneja po Srbiji, festivali demo glazbe te radio i tv gostovanja. Od prijavljenih 370 izvođača iz regije zauzeo je šesto mjesto, što mu je omogućilo nastup na velikoj pozornici Tvrđave Kastel ispred nekoliko tisuća ljudi na 3. Demofestu u Banja Luci. U istoj godini, Škrabeove pjesme uključene su na nekoliko CD kompilacija. O Škrabeu piše britanski publicist Eddie Cooney (kolumna „Continental Drift“,najprodavaniji britanski eklektični glazbeni magazin „R2 Rock’n’Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language“, te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi“, muzičkoj kronici Miloša Zubca, koji između ostalog piše o Ivanu:

“…Škrabe je autor i izvođač koji emitira jedinstveno zračenje cijele folklorne baštine predaka na kojoj je odrastao, koji neobaveznom pojavom vječno lutajućeg mistika može dotaknut u samu jezgru drugoga čovjeka, koji ima jake korijene duboko u zemljanom bluzu i folku, a ogromnu krošnju raširenu negdje nasred kozmosa, i koji sada kao plodove daje četiri upravo veličanstvene pjesme …”

U prosincu 2017. godine, u svega nekoliko sati, EP album „Dodirom slobode“ snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra iz šume, na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pjesme „Dodirom Slobode“ sadrži još 3 pjesme, „Napustite gradove“, „Poeziju će pisati svi“ i „Prostranstva predaka“.

Album je dostupan od 7. svibnja na svim digitalnim glazbenim platformama, a fizičko izdanje biti će dostupno na promociji albuma koja će se održati u srijedu 30. svibnja u zagrebačkom Vinylu. Vrata se otvaraju od 20.30 sati, a ulaz je 30 kuna.

Škrabeu će se na pozornici pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger i Franjo Glušac na električnoj gitari.