Podijeli objavu

U zadnjih mjesec dana proveden je hvale vrijedan projekt čiji su autori stručni voditelji iz Glazbenog centra Papandopuline, a koji je realiziran uz financijsku podršku Zaklade ‘Hrvatska za djecu’.

Riječ je o projektu službenog naziva ‘Ciklus besplatnih glazbenih seminara i radionica za djecu i mlade u manje razvijenim područjima Republike Hrvatske’ kojem je u cilju bilo održati niz besplatnih seminara po manje razvijenim krajevima Hrvatske gdje je zbog slabijeg ekonomskog standarda takav tip sadržaja manje dostupan djeci i mladima.

Brojna područja u Hrvatskoj slabije su prometno povezana s većim središtima Županija, a većina obitelji slabijeg je socio-ekonomskog statusa, te nisu u mogućnosti pohađati dodatne aktivnosti ukoliko se iste ne provode u njihovoj neposrednoj blizini.

Upravo je zato osmišljen ovaj projekt koji je svoje aktivnosti proveo u najmanje razvijenim općinama Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije.

Od 11. do 15. studenog stručni voditelji iz Glazbenog centra Papandopuline proputovali su Virovitičko-podravsku županiju, te održali seminare u Općinama Špišić Bukovica, Nova Bukovica, Čađavica, Suhopolje, Zdenci i Mikleuš, u kojima su se družili s preko 250 djece i mladih.

Tjedan poslije, u razdoblju od 19. do 22. studenog seminari su se održali i po Sisačko-moslavačkoj županiji, točnije po Općinama Gvozd, Sunja, Dvor i Jasenovac, u kojima je sudjelovalo preko 150 djece i mladih. Na seminarima se s djecom osnovnoškolske dobi radilo na različitim aspektima pjevačke tehnike, od pjevačkog disanja, do oblikovanja fraze i važnosti pjevačke interpretacije, a sve kroz niz primjera iz glazbene literature i to na interaktivan način koji djeci stručne sadržaje donosi u zabavnijem formatu.

Također, ovakav sadržaj dugoročno potiče djecu i mlade na stjecanje novih znanja i vještina, potiče samopouzdanje i kreativno razmišljanje, te razvija njihove interese i potencijal. Seminarima su prisustvovali i profesori glazbenog i učitelji razredne nastave koji su također mogli preuzeti određene savjete i modele rada iz dugogodišnjeg iskustva izvoditelja Projekta čime je omogućen i nastavak ideje projekta putem daljnjeg motiviranja djece na kontinuiranu prisutnost glazbe tijekom njihova odrastanja. Izdvajamo neke od pozitivnih komentara nastavnika i profesora koji su prisustvovali seminarima.

„Iznimno smo zadovoljni ovim projektom i bilo bi nam neizmjerno zadovoljstvo da imamo mogućnost ponoviti seminar i iduće školske godine“, izjavila je Ksenija Žunec, ravnateljica OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice. Mirjana Buneta-Knežević, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Zdenaca rekla je kako su: „…učenici proširili vidike, dobili nove spoznaje, pogotovo jer se radi o ruralnoj sredini gdje se nema dodira i mogućnosti posjeta kazalištu i glazbenim događanjima“.

„U maloj sredini poput Sunje svakako je provedba ovakvih projekata dobrodošla, pogotovo što naš školski zbor nastoji sudjelovati na županijskim i državnim natjecanjima. Osnove pravilnog postizanja tona, vježbe disanja i tehnika pjevanja svakako su korisni i primjereni djeci“, izjavio je učitelj glazbene kulture u OŠ Sunja, Ivica Kovačić.

„Djeca su bila oduševljena radionicom i edukativnim sadržajem seminara.“ rekla je v.d. ravnateljice Ivana Simeunović iz OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici, dok je Marica Tubić, učiteljica glazbene kulture OŠ Dvor komentirala: „Aktivnosti su bile dinamične, poučne i zanimljive. Učenici su osvijestili svoj stav o tehnikama lijepog i izražajnog pjevanja.

“ Glazbeni centar Papandopuline tijekom 2018. godine već je održao niz ovakvih edukativnih besplatnih seminara za djecu i mlade u svim krajevima Hrvatske, a nakon projekta u Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, već planiraju i niz seminara diljem sjeveroistočne Hrvatske, i to u Đakovu, Iloku i Požegi.

Za ovaj projekt ističu kako je „prvenstveno imao za cilj doći do djece koja nemaju mnogo mogućnosti za uključivanjem u dodatne korisne i kvalitetne aktivnosti, donijeti im radost glazbe, ali i mogućnost kreativnog i osobnog razvoja. Želja nam je Projekt nastaviti provoditi svake godine za djecu i mlade koja u mjestima gdje žive nemaju sličnih mogućnosti“.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Glazbenog centra Papandopuline i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade „Hrvatska za djecu“.