Porin! Posthumna nagrada za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu

by velj 20, 2021Domaća glazba, Vijesti

„Krunoslav Kićo Slabinac, poput nekih drugih prvaka iz svijeta glazbe Mate Došena, Drage Britvića, Darka Glavana, Vjeke Điđija Šuteja, Dina Dvornika ili njegova sugrađanina Branka Mihaljevića, nažalost je požurio ne čekajući da mu struka svoje najvažnije priznanje dodijeli za života. Životni Porin stiže mu posthumno“; ovim riječima Siniša Škarica započinje svoju priču o Krunoslavu Kići Slabincu kojem će, nažalost posthumno, pripast prvi od nekoliko Porina za životno djelo.

Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu Porin za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, uspjesima i ostavštinom znatno doprinijeli hrvatskoj glazbenoj kulturi, onima koji su tu kulturu stvarali. Ove godine pripast će Krunoslavu Kići Slabincu, koji je „ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru“. Siniša Škarica o Kići je napisao i sljedeće:

„Negdje sam tih dana tužnog oproštaja pročitao: veliki hrvatski zabavljač. Netko je rekao: veliki estradni umjetnik. Meni se čini ispravnije: istinski umjetnik estrade. Kakogod, oduvijek je slovio kao svestran. Svi koji su ga dobro poznavali, pa i puki ljubitelji zabavne glazbe, rekli bi da je pored toga što je važio za vrhunaravnog pjevača, što je imao dara za ples, sjajno pričao šale i anegdote, glumio, imitirao, da je pored svega toga znao napisati i dobru pjesmu. Dapače, neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe“.

Cijeli tekst Siniše Škarice o životu i radu Krunoslava Kiće Slabinca pročitajte OVDJE.