Pogledajte “Bite of Paradise” Brain Holidaysa: dokumentarni film o snimanju albuma na Jamajci

by srp 1, 2022Domaća glazba, Izdvojeno, Vijesti

“Film prenosi cijeli tijek snimanja albuma, suradnju s jamajčanskom glazbenicom Italee, susretanje s reggae susjedom iz Srbije Hornsman Coyoteom, premijerni nastup benda na Jamajci i još koje kakve dogodovštine, a da bi ste dobili puni dojam, naravno morat ćete pogledati ovaj izvrsni dokumentarni uradak.”

Aktualni peti studijski album pionira reggae glazbe u Hrvatskoj – Brain Holidaysaznačajnog naziva Jamaican connection, sniman je početkom 2020. godine u Tuff Gong studiju u Kingstonu na Jamajci. Tuff Gong glasi za najbolji i opremom najbogatiji studio na cijelom karipskom otočju, a osnovao ga je 1965. godine legendarni Bob Marley te je danas u vlasništvu njegove obitelji. Prostor Tuff Gonga je u isto vrijeme vrhunski tonski studio s najvećim svjetskim kredibilitetom, ali i povijesnim uspjehom u njegovanju tradicije reggae žanra te živući muzej u čijim se zidovima i dalje naslućuje prisutnost legende i duha onog vremena.

Kroz proces snimanja albuma u studiju, Brain Holidayse je vodio ton majstor Tuff Gonga Roland McDermott, koji je ujedno i tonac Morgan Heritagea, Koffee te Juliana Marleya, jednog od Marleyevih sinova. Pripreme za snimanje petog albuma, put na Jamajku i proslavu 20 godina djelovanja benda trajale su dvije godine. Cijeli projekt etnomuzikološki je promatran i pretočen u diplomski rad na Muzičkoj akademiji te je ovaj film njegova audio-vizualna prezentacija.

Osim samog kolektivnog rada na materijalu kroz period od dvije godine, planirane su suradnje i gostovanja te kulturna i edukativna ruta kojom će se članovi benda oplemeniti kao zagovornici i ambasadori reggae glazbe na ovim prostorima. Iskustvo bivanja u kolijevci i prijestolnici reggae glazbe, a pogotovo snimanja albuma u prostorima koji su ostavština reggae kralja neizmjerno su i nezaboravno iskustvo koje će članovi Brain Holidaysa nositi sa sobom do kraja života i implentirati u svoj daljnji rad.

Dokumentarni film “Bite Of Paradise” ekskluzivno pogledajte na ovogodišnjim glazbenim i filmskim festivalima:

2.7.  Regeneracija Dunava, Bački Monoštor
7.7. Reunited Festival, Valpovo
12.7. Grossmann fantastic film & wine festival, Ljutomer
20.7. Escape the city Festival, Barbariga
6.-7.8. Roots Revival Reggae Festival, Herceg Novi
1.- 3.9. Star Film Fest, Sisak
09/2022. Festival muzičkog filma Dokumfest, Zenica
2023. Poppy Film Festival, Skoplje