Podijeli objavu

Sa završenom trećom od pet polufinalnih emisija, u nedjelju smo dobili 2 nova finalista: plesni klub Dance Queen iz Kraljevice i pjevača Filipa Rudana. Da je bilo lako odabrati nove finaliste, nije. To najbolje pokazuje i činjenica da se članovi žirija, po prvi put u ovoj sezoni, nisu uspjeli dogovoriti oko odabira drugog finalista – glasali su neriješeno. No,krenimo ispočetka.

I prije nego što je samo polufinale krenulo, već smo znali da će biti napeto: nastupao je plesni klub Dance Queen koji broji 61 člana, Leona Borovčak sa svojim najboljim prijateljem, psom Benom, a Marin Čačija, jedan od natjecatelja se ozlijedio prilikom proba i morao je odustati od nastupa.

Iako je sve djelovalo kao da će backstage biti nabijen nervozom i brigom, među natjecateljima je vladala opuštena, prijateljska atmosfera. Bilo je gužvovito, ali ne dovoljno da bi unijelo nervozu među natjecatelje. Prije same emisije, uspjeli smo popričati s natjecateljima i vidjeti kako njima sve ovo izgleda – mi na malim ekranima vidimo samo finalni proizvod, ali što sve stoji iza toga?

Promo

Elizabeth Zacero, koja se predstavila s akustičnom izvedbom Rihannine pjesme ‘Love On The Brain’ na audicijskom dijelu, za polufinale se intenzivno spremala. Na audiciji je dobila pohvale i Martina Tomčić ju je prozvala Pepeljugom, no ipak su joj ‘zamjerili’ to što je većinom ipak samo imitirala Rihannu, a zanemarila svoj glas. U polufinalu je pjevala pjesmu Never Enough iz filma The Greatest Showman, a prije samog nastupa nam je priznala kako oduvijek sanja i želi karijeru u glazbi. Iako se nikada nije profesionalno bavila time, piše autorske pjesme pomoću kojih izražava svoje emocije, bilo dobre ili loše.

Nažalost, usprkos silnim pripremama i nastupom ‘na kiši’, nije uspjela proći u finale, s obzirom na to da je bila skupila tek 2.6% glasova. Manje od nje su bili sakupili tek plesni studio Fusion (2.5%), koji je u potpunosti razočarao žiri do te mjere da im je rečeno kako su bili na razini školske priredbe, i Samir Salčin (1.2%) koji se predstavio s freestyle nogometom na nešto drugačiji način. Između ostalog nam je otkrio kako nije zadovoljan sa svojim audicijskom nastupom: “Trema, neočekivano puno snimanja i čekanja prije samog izlaska na scenu, umor i opada koncentracija. A kada u ovom sportu padne koncentracija, to je rizično”. Za razliku od audicijskog nastupa, nedjeljni je bio skoro pa bez greške, no žiri ipak nije bio oduševljen, barem ne u potpunosti.

Iako je emisija bila puna odličnih nastupa koji su itekako uspjeli nadmašiti svoje prvo pojavljivanje na malim ekranima, bilo je i onih kojima to nije previše pošlo za rukom, a jedna od njih je bila i Leona Borovčak koja se pojavila sa svojim omiljenim ljubimcem, psom Benom. Njegova preslatka njuškica je u potpunosti osvojila javnost i svi smo željno iščekivali njihov povratak na scenu, no ovaj put njihov nastup nije bio jedan od onih koji bismo izdvojili.

S druge strane, svakako bismo izdvojili Leu Milanović, poznatu pod umjetničkim imenom Warisa Lie (što bi se čitalo kao War is a lie – rat je laž), koja se bavi trbušnim plesom. Dok njezin audicijski nastup možda i nije bio jedan od onih koji su u potpunosti oduševili, polufinalni svakako je. Sigurno su u tome pomogle i pripreme koje nam je opisala. Od toga da je nekoliko puta pregledala svoj audicijski nastup kako bi znala popraviti sve s čime nije zadovoljna, pa do toga da je ovaj put pripremila i koreografiju: “Ovaj put sam čak radila koreografiju, nadam se da ću ju dobro otplesati. Ja inače nisam baš nešto spretna s koreografijama, više sam improvizator, slobodni umjetnik”. Njezin nastup će se sigurno još dugo pamtiti, no to nažalost nije dovoljno kako bi se plasirali u finale.

Njezinu sudbinu također dijeli i gimnastičar Dario Zvornik koji je u prošloj emisiji pokazao nadljudsku snagu i gipkost, ali je napokon poslušao i savjet Maje Šuput te zaista došao u tajicama! Malo mu je falilo da uđe u borbu za finale, s obzirom na to da je on bio četvrti natjecatelj po broju glasova sa svojih 6.8%.
Nešto više je falilo i pjevaču Mirzi Malkoču koji je dobio okruglih 6% glasova. Predstavio se hrvatskoj javnosti kao pjevač, no otkrio nam je kako to nije bio njegov prvi susret s glazbom: “Ja sam kao mlad prvo svirao gitaru. Mene je zanimala gitara, a onda sam uz gitaru krenuo pjevati. Zatim sam jednostavno shvatio da meni ustvari bolje i lakše ide pjevanje, nego sviranje gitare. Čak me više zanimalo to nego gitara. Tad sam imao možda nekih 13, 14 godina. Tad sam nekad otkrio da imam taj talent”.

Za razliku od ostalih pjevača koji su nastupali u trećoj polufinalnoj emisiji, Mirza se glazbom bavio profesionalno i prije samog Supertalenta, pa tako već i ima neke izdane pjesme u BiH. Možda nije prošao u finale, ali je dobio stajaće ovacije publike i Maje Šuput, pa bi se moglo reći da je i to bila jedna pobjeda.

Uz Mirzu, u nedjelju je pjevao i Filip Rudan, koji je ovogodišnji šesti finalist. Na audiciji se pojavio s gitarom i toliko maestralno odradio nastup da su svi samo čekali kad će napokon doći i nastupati uživo. Predstavio se s pjesmom Perfect Eda Sheerana i ponovno očarao publiku, a i žiri. Prije samog nastupa nam je priznao kako se osjeća vrlo nervozno, kako se ipak radi o njegovom prvom velikom live nastupu. Nije imao velika očekivanja: “Očekujem jednostavno da ću se ja zabaviti na stageu i da će moji fanovi uživati u nastupu”. Kad se radi o njegovim fanovima, rekao nam je kako ih nema puno, ali da su dosta jaki, no uzimajući u obzir da je on prošao u finale zahvaljujući isključivo glasovima publike (21.6%), moramo zaključiti kako nas je ipak malo slagao.

Doduše, nakon kratkog razgovora s njime nakon proglašenja finalista, bio je toliko preplavljen prolaskom da je palo i nekoliko suza, pa je moguće da zaista ni on sam nije bio svjestan toga koliko ga publika voli: “Nisam to očekivao. Osjećam se euforično, jako. Puca me ta euforija. Jako sam zahvalan na svojoj publici i stvarno, ne mogu to opisati”.

Zanimalo nas je što nam sprema za finale, no odlučio je biti tajanstven i samo nam najaviti kako se radi o nečemu što možda ne bismo očekivali od njega.
‘Problem’ s pripremanjem za finale dijeli s njime i plesni klub Dance Queen iz Kraljevice, poznat kao ovogodišnji zlatni gumb Davora Bilmana. Za razliku od Martininih zlatnih Modusovaca, Dance Queen su se uspjeli probiti u finale i to s velikom razlikom – čak 37.8% glasova publike je bilo njihovih! Zaista su priredili spektakularan nastup koji su uspjeli pripremiti u samo mjesec dana, kako nam je otkrila njihova trenerica. U samo mjesec dana su uspjeli ‘usput’ pripremiti i nedjeljni nastup: “Imali smo samo dva mjeseca da napravimo koreografiju, s time da moramo napomenuti da smo mi imali i natjecanja između i sve ostalo, tako da je to bila usputna stanica da uvježbamo i za ovo. Nama velika produkcija nije nešto novo, dapače, jedino je lijepo iskustvo, pogotovo za našu djecu. Ali kao sama pozornica, publika, svjetla i sve to, mi smo već navikli jer se time i bavimo”.

Dok su neki članovi žirija izrazili strah da ne znaju kako će nadmašiti svoj nastup u finalu, trenerica nas je uvjerila kako mjesta strahu nema: “Nema mjesta straha, mislim da smo mi kvalitetni i da ćemo pokušati u finalu opravdati naš nastup i s audicije i s polufinalne emisije. Nemamo spreman nastup: imamo nešto, ali nemamo ništa još precizirano do kraja!”. Sigurni smo kako će nas ovaj veliki plesni klub ponovno oduševiti, iako će se ovaj put zaista raditi o jednoj ekspresnoj koreografiji!

Svoju plesnu koreografiju za finale neće morati smišljati Đulijano Jašarević, koji zaista zaslužuje da ga se posebno istakne. Naime, Đulijano je trebao nastupati tek za dva tjedna, u petoj audicijskoj emisiji, no kako se kolega plesač, Marin Čačija ozlijedio na probama i morao je odustati od svojeg nastupa, Đulijano mu je izašao u susret i pristao se zamijeniti s njime, skrativši si tako vrijeme priprema za čak dva tjedna!

Za one koji možda to još ne znaju, Đulijano je samouk plesač i sve što smo vidjeli u nedjelju i na njegovoj audiciji je naučio zahvaljujući gledanju YouTube tutoriala! Došao je na Supertalent pokazati što zna, a očarao je žiri i hrvatsku javnost, a sada dokazao i da ima veliko srce. Nažalost, to mu nije bilo dovoljno za osigurati prolazak u finale – iako je bio u top tri finalista, žiri se nije mogao odlučiti oko toga tko će proći dalje i na kraju je prevagnula odluka publike – Filip Rudan je prošao, a Đulijano ne. Mi se moramo složiti s onime što su članovi žirija tvrdili, a to jest da su zaista obojica zaslužila biti u finalu s plesnim klubom Dance Queen!

Uz deset odličnih točaka, posebno nas je oduševila ona iznenađenja. Svi se sjećamo Ivana Corneretta, koji je došao skroz iz Pule kako bi hipnotizirao Davora Bilmana i uspavao ga, no na kraju je uspio uspavati samoga sebe. U nedjelju se vratio na pozornicu i dalje u dubokom snu, ovaj put popraćen videom u kojem su se predstavili ‘Ivanovci’ – njegovi sljedbenici koji su prepoznali mir i spokoj koji Ivan širi.

Moramo priznati kako se radilo o najzabavnijoj točki iznenađenja u ove tri polufinalne emisije i jednostavno ne možemo dočekati da vidimo tko se vraća na male ekrane sljedeću nedjelju – možda levitator, možda dupin? Favorita je puno!

Naravno, preostaje nam jedino nedjeljom sjesti pred male ekrane i ‘usput’ pogledati i ostale točke, glasati za favorite i odabrati novog hrvatskog Supertalenta!

Ana Šoda