Pjevački studio Mozartine obilježio prvi dio obljetničke godine s punim koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu!

by lip 13, 2019Koncerti, Vijesti

Pjevački studio Mozartine ponovo je uspješnu sezonu zaokružio s dva koncerta u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

U nedjelju 9. lipnja održali su koncert u 17 sati i koncert u 20 sati, te predstavili svu raskoš talenta djece i mladih koji pjevaju unutar njihovog Pjevačkog studija.

Na koncertu u 17 svoj program predstavili su Dječji zborovi Raveline, Bachovine, Vivaldine i Papandopuline, a u 20 sati Dječji zborovi Chopinine, Scarlattine i Schubertine, dok su Musical zbor Webber, Zbor dječaka BoysVoice i Djevojački zbor Mozartine kao posebne atrakcije nastupili na oba koncerta.

Poseban nastup u 20 sati odradio je i gostujući zbor iz Nappervillea u SAD-u – Neuqua Valley High School Choir koji su otpjevali tri pjesme, nakon čega su se spojili s Djevojačkim zborom Mozartine i otpjevali You Raise Me Up kao bis i potpuno očarali publiku sinergijom svojih glasova.

Ovaj koncert zagrebački je uvod u obilježavanje 20e godišnjice rada ovog studija, koji je davne 1999.osnovan od strane maestre Sonja Rem,koja je i danas stručni pedagog i mentor cijelog studija. Svi dječji zborovi Pjevačkog studija okupljaju djecu iste dobi – od 6 do 12 godina starosti, te je time još impresivnije čuti razinu na kojoj pjevaju ove mlade pjevačice. Uživljeno i muzikalno proživaljavaju svaku notu i čekaju sljedeći pomak ruke svojih dirigentica, a pjesme koje izvode izrazito su kompleksne, te variraju od klasične glazbe i dječjih napjeva, do evergreena i hitova iz dječjih animiranih filmova, ali svemu daju svoju vlastitu interpretaciju, te već poznate pjesme iz njihovih usta zvuče originalno i svježe.

Tradicija je Pjevačkog studija Mozartine da od najranije dobi s djecom radi na pjevačkoj tehnici, što se čuje i u njihovom tonu koji je postavljen na zavidnoj razini s obzirom na dob pjevača.

Svojim drugačijim nastupima oduševili su i Musical zbor Webber koji je sve svoje pjesme izveo uz kompliciranu koreografiju, te glumu, kojom su pokazali kako ova djeca nisu samo pjevači nego zaokruženi zabavljači koji mogu podići publiku na noge čitavim nizom svojih talenata. Zbor dječaka zaveo je svojim posebnim šarmom cijelu publiku koja je s njima pjevala svima znane hitove poput Gibonnijeve Tempere i Don’t Stop Me Now grupe Queen.

Djevojački zbor Mozartine pokazao je nakon njih zašto je odrastanje uz glazbu u ovom Pjevačkom studiju pravi put za mlade pjevače i pjevačice.

Djevojački zbor pokazao je raskoš mladih glasova briljantnom izvedbom skladbi Pjesni Ljuvene Josipa Hatzea te muzikalnim i do svake note savršeno uvježbanim iznimno zahtjevnim stavcima Pergolesiovog Stabat Matera pod vodstvom dirigentice Ive Majcenić.

Mozartine svakom notom podižu standard zborskog pjevanja, te pokazuju zašto svake godine pune dvorane ne samo u Hrvatskoj, već i u najdaljim dijelovima Europe i svijeta.

Posebnu počast treba dati i njihovim marljivim voditeljicama i dirigenticama Ireni Curić, Loreni Deidda, Martini Divjak, Kristini Horvat, Mateji Škaro i Ivi Macenić, dok su oba koncerta na zavidnoj razini pratili pijanisti Božo Letunić i Virna Kljaković.

Koncerte je kritičkim okom pratio renomirani dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji, Robert Homen koji je komentirao: „Pjevački studio Mozartine je priuštio pravi glazbeni doživljaj sa svoja dva koncerta održana u nedjelju. Bio je to uistinu glazbeni događaj kakav se rijetko može susresti na ovim prostorima. Djevojčice i dječaci raznih uzrasta su u sjajnoj atmosferi, u prepunoj dvorani HGZ-a impresivno izveli raznorazne skladbe od raznih skladatelja. Također, bilo je tu i skladbi iz raznih glazbenih perioda i žanrova. Suvereno vladaju pjevačkom tehnikom i skladno muziciraju. Ovakav pristup i način rada s djecom je pokazatelj kako se uz znanje i ljubav prema glazbi može postići mnogo. Vidljivo je kako djeca uživaju dok pjevaju i kako tu istu energiju prenose na sve slušatelje. Zato je taj koncert uistinu bio poseban doživljaj.“

Pjevački studio Mozartine obilježio je uspješnim koncertima prvi dio svoje obljetničke godine, no prava poslastica tek slijedi – veliki obljetnički koncert „20 godina klasike i hitove“ koji će se održati 15. listopada u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski, a za koji karte možete nabaviti u slobodnoj prodaji.