Podijeli objavu

Višestruko nagrađivana i iznimno utjecajna skupina Pearl Jam objavila je svoj iščekivani novi studijski album; naslova „Gigaton“ album je od 27. ožujka dostupan na svim digitalnim glazbenim platformama – u Hrvatskoj su to Deezer, Google Play i YouTube Music.

Za glazbene ikone iz Seattlea ovo je prvi studijski album s novim materijalom nakon 2013. godine i Grammyem nagrađenog izdanja „Lightning Bolt“. Vijest o novom albumu stigla je početkom godine, a uz službenu potvrdu tada je kao najavni singl objavljena pjesma „Dance of the Clairvoyants“, zajedno s pratećim videospotom.

„Stvaranje ovog albuma bilo je dugo putovanje“ tada je otkrio gitarist Mike McCready, nastavivši: „Na momente je bilo emotivno teško i zbunjujuće, ali istovremeno je ovo za nas bilo uzbudljivo i eksperimentalno putovanje ka glazbenom iskupljenju. Suradnja s ostalim članovima benda na kraju mi je donijela mnogo ljubavi te svjesnosti i znanja o potrebi za ljudskom povezanošću“.

Po objavi najavnog singla, skupina je s albuma otkrila još dvije pjesme; sredinom veljače predstavljena je „Superblood Woolfmoon“, a svega nekoliko dana prije objave samog izdanja i „Quick Escape“. Album „Gigaton“ donosi ukupno 12 pjesama, a za Pearl Jam je ovo ukupno 11. po redu studijsko izdanje.

Naslovnicu albuma krasi fotografija „Ice Waterfall“, koja je djelo kanadskog fotografa, redatelja i morskog biologa Paula Nicklena, a prikazuje Nordaustlandet ledenu kapu u Norveškoj, čiji se volumen značajno smanjuje zbog topljenja uzrokovanog globalnim klimatskim promjenama.

Objavu novog izdanja trebala je pratiti i koncertna turneja, koja je razumljivo odgođena zbog trenutne svjetske borbe protiv pandemije koronavirusa, što su popratili i emotivnom objavom na svojim društvenim mrežama.

Uz objavu novog albuma, skupina će ove godine obilježiti i 30 godina od svog prvog nastupa kao Pearl Jam – od tada je njihovu karijeru obilježilo 11 studijskih albuma, stotine koncerata diljem svijeta, više od 85 milijuna prodanih primjeraka albuma diljem svijeta, te ulazak u Rock and Roll Kuću slavnih, 2017., a svakako se može istaknuti i kako su u tom periodu postali jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih glazbenih imena današnjice.

Album „Gigaton“ dostupan je za slušanje putem digitalnih glazbenih platformi – u Hrvatskoj putem Deezera, Google Playa i YouTube Musica.