Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala, pod motom “Održimo blues mladim”

by srp 3, 2024Domaća glazba, Festivali, Koncerti, Strana glazba, Vijesti

Vodeće ime festivala je 19-godišnja blues senzacija Toby Lee, a nastupit će i brojna svjetska i regionalna imena

3. srpanj 2024. – Ovog se tjedna održava Thrill Blues Festival, koji dalmatinski gradić Trilj od 5. do 7. srpnja pretvara u europsku blues oazu. Vodeće ime ovogodišnjeg izdanja je 19-godišnji gitarist Toby Lee, kojeg je cijenjeni Joe Bonamassa opisao kao “budućeg superstara bluesa”. Uz mladog blues gitarista, publika će moći čuti izvedbe imena kao što su Kyla Brox, Mathis i Benoît, Matt Pascale, The Bad Week i mnogih drugih.

Kao glavni headliner ovogodišnjeg festivala u gradić na obali Cetine stiže mladi britanski gitarist Toby Lee. Njegova virtuoznost i strast prema bluesu čine ga izuzetnim talentom, a proglašen je i najboljim mladim blues glazbenikom tri godine zaredom te je time ušao u Blues Hall of Fame u Velikoj Britaniji.

Uz njega, publici će se predstaviti Kyla Brox, kći britanske blues legende Victora Broxa, ujedno i pobjednica European Blues Challengea i nagrađivana blues pjevačica. Na Thrill Blues Festival ove godine stižu i Iskusni majstori iz Norveške Jolly Jumper i Big Moe, francuski duo Mathis i Benoît, španjolski bend Cat Squirrel predvođen slavnim britanskim blues producentom Mikeom Vernonom, strastveni gitarist i kompozitor koji svojim izvedbama s bendom donosi svježinu južne Italije Matt Pascale, češko-slovačka blues obitelj Petra Börnerová Trio, kao i domaće i regionalne snage The Bad Week, Valerija Nikolovska & Blues Company, Beatles Revival Blues Band i mnogi drugi.

Prema objavljenom programu i broju izvođača, ove će godine festival biti još veći nego prethodnih godina, a pod motom “Održimo blues mladim” naglasak se ove godine stavlja na talente svjetske i regionalne blues scene, a u Trilj stižu imena iz gotovo deset država. Uz koncertni program, posjetitelje očekuju glazbene blues radionice Thrill Blues School, nastupi regionalnih mladih blues izvođača u sklopu programa “Youth Stage Time”, kao i tradicionalni Welcome Jam koncert, koji će ove godine preuzeti Martin Kosovec zajedno s The Voice Blues Jam kolektivom.

Dao sam sve od sebe da obojim Thrill Blues Festival onom vibrom bluesa koju sam osjetio kad sam se zaljubio u blues, kad sam imao oko 17 godina. Za mene je blues čista duboka esencija Majke Zemlje, poput razigranog malog djeteta, jednostavno, otvoreno, iskreno, izravno. I uspjelo je, svake godine na festival u Trilj dođu tisuće ljudi i svi zajedno smo velika sretna obitelj”, otkriva Boris Hrepić Hrepa, Umjetnički direktor festivala.

Sedmo izdanje Thrill Blues Festivala održava se od 5. do 7. srpnja u Gradskom parku u Trilju, ulaz je slobodan, a svi detalji programa dostupni su na Facebook i Instagram stranicama festivala. Organizator festivala je Turistička zajednica grada Trilja, a događanje je omogućeno uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Trilja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice.

Naslovna fotografija: Roko Pavlinušić