Otkrivanje blagdanske čarolije: uz Gusti Sok službeno počinje “Najljepše doba godine”

by pro 12, 2023Domaća glazba, Vijesti

Ove blagdanske sezone, Gusti Sok, band koji prkosi žanrovskim normama rokenrola, razbija monotoniju toplim božićnim singlom koji ćete sigurno pjevušiti ovih blagdana.

Riječ je o bendu nastalom na idejama i viziji Bojana Gatalice, a zanimljivi riffovi i melodije zainteresirali su i povezali sedmoro glazbenika koji mu se pridružuju te pod imenom Gusti Sok objavljuju prvi singl “Za Nas” u veljači ove godine.
Članovi benda svoju glazbu i rad opisuju na vrlo poetičan način: „U odajama banda “FoggyRoomStudio”, radi se na tome da svaki riff bude detaljno osmišljen, ritam sekcija čvrsto “zalokotana” u groove, a vokal sladunjavo lud.“

Nakon drugog singla objavljenog u svibnju za pjesmu “Dlakavi Vuk” postalo je jasno da odlučno odbijaju biti uobičajen rock bend jer se ne opterećuju žanrovskim blokadama smatrajući da pjesma sebi određuje stil nakon što se podigne temelj. U glazbi Gustog Soka čuju se utjecaji žanrova kao što su neo soul, pop rock pa sve do alternativnijih pravaca, a sve su to potvrdili trećim singlom “Ugasi Svjetlo” kojeg su objavili u srpnju, a za koji su snimili i prvi video.

U bendu je pet profesora, a osim predavanja iz glazbenog, mogu nas nešto naučiti i o matematici, hrvatskom jeziku i kemiji. Ali u ovoj skupini profesora, jako je puno i pustolova. Luka Iverac u bandu svira klavijaturu i violu, a zanimljivo je da je bio dio grupe Ogenj koja je osvojila Porin za najbolji album etno glazbe 2019. Vokalistica Veronika Kovač sudjelovala je na jednom glazbenom show-u na kojem se uspjela plasirati u top 40, a gitarist Hrvoje Mikuldaš prije par godina odvažio se na put do Armenije i Gruzije motorom i napisao vrlo zabavno putopisno štivo.

Iako su zajedno nešto manje od godinu dana, ova sedmorka vrlo marljivo radi. Nakon ljetne stanke i prva dva live nastupa, kada su snimali treći singl, pojavila se ideja o božićnoj pjesmi. Ideja je pretvorena u singl “Najljepše doba godine” za koji su snimili topli božićni video.

Spot za ovaj singl, kao i prethodni, sniman je u Bjelovaru u vlastitoj produkciji, a pomogli su im prijatelji Petar Klinac, Mate Pušić i Filip Štimac. Budući da se Gusti Sok igra glazbenim stilovima, u ovoj pjesmi napravljen je iskorak u jazzy atmosferu. Glazbu i produkciju potpisuje Bojan, a uz njega tekst su pisali Miran Kapelac i Marko Dragičević.

Gusti Sok je sedmeročlani bend koji odbija biti ograničen žanrovskim normama, a čine ga Veronika Kovač, Bojan Gatalica, Miran Kapelac, Marko Dragičević, Hrvoje Mikuldaš, Luka Iverac i Renato Palatinuš.
Sa samo tri pjesme iza sebe, spremni su uzdrmati glazbenu scenu svojim jedinstvenim zvukom. “Najljepše doba godine” njihova je najnovija pjesma koja unosi dozu uzbuđenja u blagdansko vrijeme, ali i pokazuje i njihovu nježniju stranu.

Singl “Najljepše doba godine” dostupan je na svim većim platformama za streaming, što ga čini savršenim dodatkom vašem popisu pjesama za odmor.

Naslovna fotografija: Sandro Toth