Održan je NOX! Zgradurina bivše JNA u šibenskom kanalu poslužila je svrsi

by stu 13, 2017Domaća glazba, Festivali, Izdvojeno, Vijesti

Nekadašnja vojna zgrada u uvali Minerska, koja godinama propada zajedno s ostatkom nasljeđa bivše vojske na najboljim lokacijama Bribirskih knezova ,kanala sv. Ante i drugdje po Hrvatskoj, dobila je u subotu navečer u Šibeniku novu namjenu i budu li lokalni alternativci pametni i složni, tamo se može svirati svako malo.

NOX je te noći došlo u Minersku vidjeti par stotina ljudi, možda oko 500 duša kojima su u impozantnoj vojnoj građevini organizatori ponudili glasni i snažni techno, rekli bismo i brutalni.

Prvi je nastupao Lowrence Klein i šteta što je bilo tako, jer taj šibenski DJ je u ovom trenutku najoriginalnije  i po mnogima najbolje ime na, ne samo našoj sceni.  Kada je svirao, dobar dio publike još nije bio stigao na Nox, ali su ga mnogi iz svojih domova, dok su se spremali za subotnji noćni izlazak, gledali i slušali u izravnom prijenosu iz Minerske. Naime, lokalni portal ŠibenikIN je po prvi put streamao neki program elektronske scene na svojim stranicama uživo i tako još jednom pomakao granice u medijskom prostoru.

Ovdje možete pogledati video prijenos uživo s NOX-a tijekom nastupa šibenskog glazbenika Lawrencea Kleina

Najveći problem NOX-a i Minerske je udaljenost lokacije, zbog čega je gradska uprava mladima osigurala besplatan autobusni prijevoz do tamo i nazad. Čak i kad stignete tamo, do vojne zgrade trebate se probijati automobilom ili pješice, po divljim putovima.

Cestu do NOX-a blokirala je policija s jednim njihovim civilnim vozilom krcatim inspektora za narkotike. Nisu PRESS ekipi dopustili da se na makadamu vozilom mimoiđu s njima i dođe do vojne zgrade, pa se valjalo iskrcati i nastaviti pješice gledajući nemile scene pretresa  nekih klinaca dok su inspektori pod unutarnjim svjetlom automobila užurbano pisali prekršajne prijave zbog posjedovanja malih količina droge, uglavnom marihuane.

– Jedan posrani joint. Ponio sam jedan posrani joint i on me pretraži i nađe ga pa me ugnjavi kao da sam počinio tko zna kakvo kazneno djelo. Imam privatnu tvrtku, plaćam veliki porez i samo sam htio popušiti u miru joint, no ostao sam noćas bez mira i bez svog jointa – ispričao je muškarac u kasnim četrdestima, inače uspješni poduzetnik iz jednog mjesta na šibenskoj rivijeri.

Nije to u redu, komentirali su ozbiljniji, oni vremešniji posjetitelji NOX-a.

– Lokalne vlasti pomažu mladima , osiguraju im prostor, riješe prijevoz, a onda dođe policija i eto loše reklame. Nađu zeru trave i odmah će ispasti da se ovdje skuplja ološ i da će zgrada biti korisnija nekom Todoriću nego šibenskoj alter sceni, a istovremeno se u klubove za široke narodne mase ne ide jer pudranje nosa je valjda ok – dobacuje mu kolega.

Na pristaništu pred zgradom NOX-a dočekalo nas je mnoštvo ljudi i odmah se vidjelo da je party uspio. Nakon ulaska u bivšu megastrukturu JNA, desno se nalaze pultovi za ulaznice i kupone za konzumacije na šanku, a onda se ulazi u glavnu prostoriju koja je bogom dana za ovakva i slična događanja.

Zadranin Toni Kostijal već je svirao na dnu goleme prostorije s visokim plafonom, a zgrada se polako punila publikom koja je mogla cijele noći uživati u laserima, hologramima i drugim vizualnim atrakcijama. Za neke iduće evente, valjat će se puno bolje pozabaviti ozvučenjem u toj haletini punoj jeka, jer ono je bilo najslabija karika prvog NOX-a u Minerskoj.

Oko tri sata ujutro na pozornicu se popeo Jon Hester, Amerikanac s berlinskom adresom koji je publici ponudio još žešći zvuk, a na kraju je nastupila i Slovenka Mistress Milea.

Krštenje fenomenalnog novog prostora za partye i svirke u Minerskoj palo je u subotu navečer na sv. Martina  i uz malo pomoći Dioniza i njemu naklonjenih bogova, mogla bi to biti lijepa priča s puno dobrih koncerata i nastupa DJ.as,

Prostor je zbilja sjajan, ali je lokacija noćna mora koju će trebati riješiti na dulje staze, pa makar se do novog hrama šibenskog undergrounda moralo dolaziti brodom sa šibenske rive.

U ranu zoru, dok su se Venera i Jupiter bližili jedno drugome i liznuli se na kratko u tom nesvakidašnjem planetarnom mimoilaženju koje je najavljeno za to jutro, partijaneri su počeli napuštati novu zonu zabave u kanalu sv. Ante gdje će već početkom prosinca biti održan idući NOX.

Tonko Mikulanda i Igor Bergam, koji su organizirali subotnje događanje partijanera u Minerskoj, oduševljeni su i jedva čekaju raditi nove stvari. Trebali bi im se pridružiti i svi ostali gradski kreativci, zajednički preuzeti zgradu bivše JNA i tamo raditi sjajne programe. Uz potporu naklonjene im vlasti i lokalnih medija, u šibenskom kanalu mogu raditi čuda.

FOTO i VIDEO materijale slobodno preuzmite s ovih linkova: