Objavljena je originalna glazba iz hit serije „Chernobyl“

by lip 4, 2019Strana glazba, Vijesti

Temeljena na potresnom istinitom događaju, „Chernobyl“, petodijelna mini – serija u koprodukciji HBO-a i Sky Atlantica, premijerno je prikazana u svibnju ove godine nakon čega je odmah osvojila kritičare i publiku te postala najbolje ocijenjena serija na IMDB-u.

Za seriju je skladana i originalna glazba koju potpisuje islandska violončelistica Hildur Guðnadóttir, a hrvatskoj je publici dostupna u radijskom eteru, na Deezeru i Google Playu.

Hildur Guðnadóttir islandska je skladateljica, violončelistica i pjevačica koja iza sebe ima respektabilno iskustvo u skladanju glazbe za filmove („Joker”, „Strong Island”, „Mary Magdalene”). Njen prepoznatljiv skladateljski pečat očituje se u eksperimentalnom pristupu elektroničkoj glazbi, a na popisu brojnih glazbenika s kojima je surađivala našli su se hvaljeni skandinavski glazbenici The Knife („Heartbeats“) i Fever Ray („Keep The Streets Empty For Me”) te Grammyjem nagrađen japanski skladatelj Ryuichi Sakamoto („Posljednji kineski car“).

Diskografija inovativne Islanđanke sastoji se od hvaljenih albuma „Mount“, „Without Sinking“, „Leyfðu Ljósinu” i „Saman”, a veliko je priznanje dobila i nizom nominacija za cijenjenu nagradu Icelandic Music Awards.

Petodijelna mini-serija „Chernobyl“ donosi potresnu priču o eksploziji ukrajinske nuklearne elektrane koja je 1986. godine potresla čitav svijet. Autor serije je Craig Mazin („Mamurluk 2“, „Scary Movie 3“), a u glavnim se ulogama pojavljuju Jared Harris („Mad Men“), Emily Watson („Breaking the Waves“) i Paul Ritter („Harry potter i Princ miješane krvi“). Craig Mazin je na seriji počeo raditi 2014. godine, prikupljajući informacije iz brojnih knjiga, izvještaja i razgovora sa stanovnicima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.
HBO je trailer serije na svojem službenom YouTube kanalu objavio krajem ožujka, a do danas je pregledan više od 13 milijuna puta.