Novu sezonu ciklusa U ozračju tambure otvorit će novi umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a

by lis 10, 2023Domaća glazba, Vijesti

Novu sezonu ciklusa otvorit će novi umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a Matija Fortuna. Za inauguracijski program izabrao je tematski koncert tamburaške orkestralne glazbe posvećen jednom autoru, što je najava smjera u kojem će voditi orkestar.

Riječ je o Adalbertu Markoviću, hrvatskom skladatelju, dirigentu i glazbenom pedagogu. Studij kompozicije završio je u Ljubljani, a radio je kao glazbeni urednik na Radio Zagrebu, te predavao na Pedagoškoj akademiji i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Isticao se kao dirigent amaterskih zborova, a kao skladatelj iskušao se u svim glazbenim vrstama, gdje posebno mjesto pripada njegovim skladbama za različite komorne sastave. Skladateljev opus čini više od pet stotina objavljenih i izvođenih djela različitih oblika i vrsta. Pisao je skladbe od početničkih etida za solo bisernicu, bezbrojnih skladbi za zborove, do velikih djela poput oratorija, ali većinu djela čine skladbe pisane za komorne sastave, tamburaške orkestre i vokalno-instrumentalne sastave.

Na programu slušamo Križevačku suitu,Scherzo grottesco,Pogled z Bukovja, Serenadu za bisernicu i orkestar, Capriccio, Notturno za flautu i tamburaški orkestar, Idilu za dvoje, a Tamburaškom orkestru HRT-a i Matiji Fortuni u izvedbama njegova opusa pridružuju se: flautistica Lucija Stilinović, violinist Martin Krpan, sopranistica Josipa Bilić, te Ivan Koprić na braču i Marko Blašković na bisernici.