Novo i staro ozračje tambure pod vodstvom Stjepana Vugera

by tra 22, 2024Domaća glazba, Vijesti

Tamburaški orkestar HRT-a sinoć je održao svoj pretposljednji ovosezonski koncert ciklusa U ozračju tambure. Program pod nazivom Harmonika & tambura okupio je brojnu publiku u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u te nam predstavio koncept suvremenog i tradicionalnog umjetničkog ‘ozračja’ tambure pod vodstvom dirigenta Stjepana Vugera. Suvremeno smo čuli u glazbi skladateljice Laure Mjede Čuperjani, a ono tradicionalno u obradama remek-djela Johanna Sebastiana Bacha i Edvarda Griega.

Koncert je počeo i završio glazbom skladateljice Laure Mjede Čuperjani, koja od 2007. predaje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je nedavno postala dekanica. Time Frame skladba je za bisernicu, brač, čelo i klavir, praizvedena 2021. godine na Glazbenoj tribini u Osijeku. Sinoć su je izveli Sven Brajković za klavirom i članovi Zagrebačkoga tamburaškog kvarteta u sastavu: Marko Blašković (bisernica), Martin Durbek (brač) i Franjo Pećarić (čelo).

Skladba Meetup

Druga njezina skladba – Meetup – nastala je upravo za ovu prigodu, i to na inicijativu umjetničkog voditelja Tamburaškog orkestra HRT-a, Matije Fortune. Riječ je o prvome djelu u našoj literaturi koje udružuje harmoniku, tambure i udaraljke, a predstavlja „susret i druženje dvaju sudionika, harmonike i tambure. Njihova komunikacija bila je polazna točka u kreiranju slijeda dinamičnih odsjeka“, pojasnila je autorica.

Kao solist na harmonici nastupio je naš nagrađivani virtuoz harmonike i docent na Odsjeku studija Klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, Ivan Šverko. Osim što povezuje dva relativno nova instrumenta na području umjetničke glazbe, skladba Meetup je na neki način povezala i nastojanja akademija u Puli, Osijeku i Zagrebu u promicanju umjetničkog razvoja repertoara harmonike i tambure, a svakako nam je pružila uvid i u impresivne vještine Ivana Šverka na harmonici.

Majstorske obrade

Između te dvije skladbe smjestile su se majstorske obrade remek-djela Johanna Sebastiana Bacha i Edvarda Griega. Bachov Talijanski koncert za tambure je obradio Marko Bertić, redoviti suradnik našega orkestra, a Griegovu suitu Iz Holbergova vremena čuli smo u aranžmanu Franje Pećarića koji je i sam nastupio kao član orkestra na mjestu prvoga čela.

Maestro Stjepan Vuger, diplomirani dirigent i harmonikaš, suradnju s Tamburaškim orkestrom HRT-a ocijenio je „izuzetno ugodnom“. U razgovoru s voditeljicom programa Majom Ciglenečki, otkrio je da zvuk tamburaškog orkestra doživljava kao „jako bogat i na neki način gospodski“, pa mu je i zbog toga suradnja bila užitak. Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.