Podijeli objavu

Kada Zaprešić boysi objave pjesmu Hrvatska zna da se sprema nešto veliko. A ima li većeg događaja od Svjetskog nogometnog prvenstva uz koje naš narod i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju vežu najljepše uspomene i s kojim dolaze velika očekivanja. Bend koji je svojim navijačkim himnama „Srce vatreno“, „Samo je jedno“ i „Neopisivo“ ujedinio Hrvate, srcem je napisao, a dušom otpjevao novu budnicu „Igraj moja Hrvatska“ koja će biti dostojna glazbena kulisa SP-a u Rusiji jer odzvanja ponosom te zorno dočarava onaj uzvišeni osjećaj, emociju i privrženost kada se prati najdraža repezentacija.

Priča je to o odrastanju djece u svim gradovima, naseljima i krajevima Lijepe naše koja su odgajana u domoljubnom duhu gajeći ljubav prema Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Pjesmu autorski potpisuju Marko Novosel, Bojan Šalamon Shalla te renomirani hrvatski autor Ante Pecotić koji se odlično snašao u ovoj, za njega novoj, navijačkoj priči. Zaprešić boysi ovom pjesmom momcima iz nacionalne vrste žele dati dodatni motiv na terenu i poručiti da su uvijek uz njih, a svom narodu darovati navijačku himnu koju će mnoge generacije nositi u srcu.

Tko su Zaprešić boys-i? I kako je moguće da se grupa navijača “odmetne” u glazbene vode? Radi se o svojevrsnom fenomenu koji je izuzetno rijedak kada je riječ o navijačkom svijetu. Ali prije svega da bi nas upoznali pa i shvatili, treba se vratiti na početak devedesetih kada je ova grupa, prije svega prijatelja, započela svoj navijački život. Višegodišnjim “stažem” na tribini krajem devedesetih te početkom novog stoljeća, ekipa iz Zaprešića postaje priznata i štovana od strane svojih suboraca na tribini.

Foto: Press

Status koji se ne stječe nimalo lako u navijačkom svijetu. Nekako u isto vrijeme jedan od pripadnika ekipe sklada pjesme za tribine koje su i dan danas opće prihvaćene. Tu mislimo na kratke navijačke pjesme, ne na ove današnje, potkovane vrhunskom produkcijom i aranžmanom jer u to vrijeme ni sami još nismo znali što nas čeka. 2005. godine, vraćajući se sa jedne od utakmica, našli smo se u lokalnom studiju u Zaprešiću, inače bazi tada još ne sasvim afirmirane grupe Connect i u dobrom raspoloženju snimili svoj prvi studio session. Dečkima se to dopalo te je pala ideja da se zajedno snimi jedna navijačka pjesma. Bila je to “Boja mojih vena”. Pjesma je bila dobro prihvaćena, ali na lokalnom nivou i isključivo među navijačima Dinama pa se došlo na ideju da se snimi jedna nacionalna pjesma. Idealna prilika za to je bilo predstojeće SP u Njemačkoj 2006. godine.

Tada je nastalo “Srce vatreno” u suradnji sa Markom Lasićem poznatijim kao Nered. Pjesma koja je definitivno dodatno digla i “nabrijala” navijače Hrvatske reprezentacije. Nakon toga vraćamo se ekipi iz kvarta te sa grupom Connect stvaramo “Samo je jedno”, pjesmu koja je bila posvećena Hrvatskoj reprezentaciji za vrijeme EP-a u Austriji i Švicarskoj 2008. g. Ona je do danas ostala i ostat će jedna od pjesama koja nas je obilježila, ali i pjesma koja je ujedno bila naša prekretnica u glazbenom životu, pjesma nakon koje smo odlučili napraviti zaokret te zaploviti samostalnim glazbenim vodama. Pozdravili smo se s domaćom hip-hop scenom (manje je poznato da u svim suradnjama s hrvatskim reperima Zaprešić boys-i nisu participirali samo vokalno, već su i sami autorski potpisali sve refrene koje su otpjevali!) i usmjerili sav kreativni kapacitet prema navijačkim pjesmama sa autentičnim stadionskim vokalima.

Prva pjesma s kojom smo se okušali kao samostalni izvođači bila je “Duša moga grada” koju smo, svi redom rođeni Zagrepčani, posvetili voljenom gradu za njegov rođendan. Jer kako i sami volimo reći, živimo u Zaprešiću, ali su srce i duša u Zagrebu. Nakon ovog pilot projekta nastaje i prva pjesma u samostalnoj izvedbi posvećena hrvatskoj reprezentaciji, u kojoj se tekstualno miješaju i izjednačavaju ljubav i emocija prema Hrvatskoj kao državi i Hrvatskoj reprezentaciji.

Foto: Press

Pjesma “U porazu i pobjedi” nastala 2012. godine uoči EP-a u Poljskoj i Ukrajini. Nakon nje izbacujemo novi singl “Opijen tribinama” uoči kvalifikacijske utakmice sa Srbijom te pjesmu „Neopisivo“ uoči SP-a u Brazilu. Posljednje veliko natjecanje, EP 2016. u Francuskoj, obilježili smo singlom “Pratim put” kojim smo dali naglasak na svoju vjernost Hrvatskoj. Vjernost koja traje već desetljećima i koja nikad neće prestati. Kako na tribinama tako i u našim pjesmama.