Podijeli objavu

Matija Dedić renomirani je glazbenik svjetskoga glasa i pijanist čija se neupitna virtuoznost potvrđuje iz izdanja u izdanje. Fasciniranost glazbom provela ga je kroz različite glazbene pravce, a najveću inspiraciju pronašao je u slobodi izražavanja koju mu pruža jazz. Nakon brojnih Porinom nagrađenih izdanja i kompozicija, Matija je pronašao izazov u obradama pjesama jednog od naših najistaknutijih autora – Zlatana Stipišića Gibonnija. Novo izdanje Tajna vještina, koje broji 9 instrumentalnih obrada najljepših Gibonnijevih kompozicija, od danas je ekskluzivno dostupno na Deezeru, a uskoro i u fizičkom obliku. Divji cvit, Žeđam, Cesarica i Kad sam nasamo s njom svima su poznati naslovi koje je Matija majstorski odsvirao u intimnim, emotivnim jazz obradama, zadržavši pritom esenciju i bit originalnih verzija.

“Nije da se i prije nije obrađivalo Gibonnijeve skladbe, no ovo što je Matija učinio s Cesaricom, Žeđam, Temperom, Divjim cvitom ili Sve ću preživit doista spada u red “tajne vještine”… Osnovna melodijska linija ostala je čista, prezentna i neodovojiva od Gibonnija, a sve oko nje je jasna, nepobitna i neponovljiva Matijina improvizacija i kreacija kojima slušatelja upućuje na nova slušanja i promišljanja te ga vodi do neslućenih glazbenih obzora i obala.” – piše u knjižici izdanja novinar i glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Sve kompozicije osim Nisi više moja bol (Muzej Mimara, Dan najbolje domaće glazbe Narodnog radija 2019.) snimljene su u zadužbini Ilije M. Kolarca kod snimatelja Dejana Vozlića. Album je producirao Matija Dedić, dok je mix i mastering radio Goran Martinac iz Croatia Records studija.