Podijeli objavu
Foto: Sanja Raičković

Makedonski Oliver, pjevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan prije 11 godina u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vijest u rekordnom roku obišla je regiju kojom je zavladala tuga. I ove se godine za prerano preminulog pjevača trči maraton kroz Hrvatsku i Makedoniju, a maratonci su krenuli već u nedjelju – piše portal 24sata.hr

– Uz polaganje vijenaca i memorijalni maraton prisjetit ćemo se ovog velikog čovjeka, pjevača anđeoskog glasa, koji je u kratko vrijeme postao jedan od najpopularnijih pjevača regije, inicijatora niza vrijednih humanitarnih akcija, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje – piše na službenoj stranici organizatora maratona. Vijenci će biti položeni u 16:30 kod spomenika Toši Proeskom.

Toše je rođen 25. siječnja 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je započeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju sGrigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma ‘This World’ postala je himna te organizacije.

Na hrvatsko tržište probija se 2004. godine, zahvaljujući suradnji s Tonyjem Cetinskimu pjesmi ‘Lagala nas mala’, a sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku ‘Dan za nas’. Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala možda najveći hit ‘Srce nije kamen’.

 

Foto: Steruli Sterjoski

Toše je živio za publiku i za koncerte na kojima je razmjenjivao energiju sa svojim brojnim obožavateljima. Volio je gledati publiku pa je na koncertima tražio jako svjetlo da sve bolje vidi. Na posljednjem koncertu zamolio je publiku da napravi ‘zvjezdano nebo’ svojim mobitelima te ih zamolio da ne dozvole da se ono ‘ugasi’.

U tom trenutku 2007. godine, vrijeme je stalo, a regionalni glazbeni svijet ostao je u šoku. Danas, 16.10.2018., obilježavamo jedanaest dugih godina kako nas je napustio Toše Proeski.

Svi se na svoj način prisjećaju čovjeka i pjevača anđeoskog glasa, koji je svojim ljudskim i glazbenim djelima ostavio neizbrisivi trag. Njegovi sugrađani u Kruševu, kao i brojni štovatelji, obići će posljednje počivalište makedonskog slavuja.

Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu Proeskog nije imao samo pohvale. Njegove riječi, ‘Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.’, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali, te brojnih obožavatelja i štovatelja, koji su ga zavoljeli kroz njegovo glazbeno djelovanje.

Tradicionalno, fanovi su i ove godine uoči obljetnice, pripremili brojna događanja u spomen na Tošu. U Zagrebu je održano dobrovoljno darivanje krvi, kojem su se odazvali svi oni koji poštuju i čuvaju uspomenu na pjevača, ali i napravili humanu gestu, baš onako kako je Toše i sam činio. U crkvi na Rokovom perivoju, održana misa, dok je u nedjelju iz Nove Gradiške krenuo maraton prema Kruševu. Dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj, očekuje se danas tijekom dana.

I danas, jedananest dugih godina kasnije Tošine riječi, ‘Ve Sakam Site’ (Sve Vas Volim), pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić, koji je svojim djelima uvijek nesebično pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije.