Nevjerojatni Nick Cave ponovno u Hrvatskoj: Prvi put nastupa u Areni Zagreb

by ožu 17, 2024Strana glazba, Vijesti

Jedan od najvećih glazbenika današnjice ponovno dolazi u Zagreb. Nick Cave and The Bad Seeds vraćaju se pred zagrebačku publiku, i to na samostalnom koncertu u Areni Zagreb. Megapopularni bend kreće na turneju povodom izdaje novog albuma, Wild God. Album će biti objavljen 30. kolovoza, a najavljen je istoimenim singlom.

Europsku turneju Nick Cave otvara koncertom u Oberhausenu u Njemačkoj, 24. rujna 2024. godine. Do kraja godine održat će ukupno 27 koncerata, a posljednji je najavljen u Parizu, 17. studenog. Pred zagrebačku publiku stupit će 15. listopada, u Areni Zagreb. Nick Cave i Zagreb se vole, a u posljednjih nekoliko godina bio je čest gost INmusic festivala – 2018. godine bio je headliner drugog dana, a u lipnju 2022. godine ponovno smo imali privilegiju doživjeti njegovu nevjerojatnu energiju.

Nick Cave australski je glazbenik, kantautor, književnik i scenarist. Za života je sudjelovao u brojnim glazbenim projektima, kao što su The Birthday Party i Grinderman, no široj publici najpoznatiji je po radu u bendu Nick Cave and The Bad Seeds. Bend postoji od 1983. godine, a za to vrijeme izdali su čak 17 albuma. Sam glazbeni opus prošao je brojne promjene, od agresivnijih početaka na albumima From Her to Eternity i The Firstborn Is Dead, do mirnijih pjesama na albumima iz 2000-ih kao što su Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus i potpuno novog zvuka na posljednjem albumu Ghosteen iz 2019. godine.

Uz samog Nick Cavea, kroz bend prošle su brojne osobe koje su imale izniman utjecaj na sam zvuk, među kojima se prvenstveno ističe Caveov dugogodišnji suradnik Warren Ellis koji se bendu pridružio 1997. godine, ali i bivši suradnici poput Mick Harveyja, Blixa Bargelda i Anite Lane. Na sam rad benda iznimno je utjecao i Caveov privatan život, pa su posljednji albumi duboko prožeti osobnom tragedijom koju je Cave doživio – smrt njegova dva sina.

Ono što Nick Cavea čini posebnim upravo su njegovi koncerti koje mnogi, pa i autorica članka, opisuju kao izvanredno, gotovo nadnaravno, iskustvo. Zagrebačka publika imat će priliku upravo to ponovno doživjeti i 15. listopada, po prvi put u zagrebačkoj Areni. Karte su u prodaji od petka, 22. ožujka od 10 sati putem Eventima, dok su za ostatak Europe dostupne na Nick Cave službenim stranicama.