Nakon uspješne suradnje u Cremoni, Gabriele Lodi i Zlatko Josip Grgić ponovno su udružili snage!

by pro 7, 2017Domaća glazba, Vijesti

Prije samo nekoliko mjeseci talijanski restaurator gitara Gabriele Lodi i mladi, ali već sada priznati gitarist Zlatko Josip Grgić su se susreli kada je mladi virtuoz nastupio u Muzeju violina u Cremoni povodom 200. godina rođenja Antonia de Torresa.

Glavni inicijator ove jedinstvene izložbe bio je gospodin Gabriele Lodi koji je u Zagrebu, krajem studenog održao predavanje profesorima gitare u glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, vrlo slično onome u Muzeju violina u Cremoni.

Gabriele Lodi odrastao je uz oca koji je bio graditelj klasičnih gitara i od malih nogu je provodio dane u očevoj radionici. U dvadesetim godinama života je započeo svoju karijeru kao restaurator i graditelj gitara. Prilikom izrade gitara misao vodilja mu je povijesni razvoj gitare. U svojoj radionici se koristi tradicionalnim metodama izrade, ali uvijek razmišlja o izvedbama svirača i onome što im je bitno prilikom korištenja instrumenta – od izgleda gitare do zvuka koji proizvodi. Naravno, bitno je i žanrovski sve uklopiti jer repertoar izvođača jako varira – od renesanse do klasičnih do suvremenih žanrova. Modelima koje izrađuje pokušava objediniti vlastita iskustva i kao svirač i restaurator kako bi stvorio viziju savršene “moderne ali tradicionalne” gitare.

Na predavanju u glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” zasvirao je i Zlatko na nekoliko gitara – Josefa Pagesa iz 1813. godine i Antonia de Torresa iz 1890. godine. Zlatko svira starom španjolskom tehnikom (kojom je svirao M. Llobet) koja mu omogućava da izrazi dubinu osjećaja koji prolaze kroz njega dok svira.

U sklopu svog gostovanja u Zagrebu Lodi je posjetio naš muzej Primijenjene umjetnosti gdje se nalazi gitara bečkog graditelja Fridricha Schenka koja je pripadala našem gitaristu Ivanu Padovcu koji je djelovao sredinom 19.stoljeća.

Nakon razgovora s nadležnima zaključeno je kako bi gitaru trebalo restaurirati te se nadamo da ćemo uskoro čuti kako zvuči taj prekrasan instrument.